motivatie fitness tips afvallen

JE MOTIVATIE VOOR FITNESS (TERUG) KRIJGEN: HOE DAN?!

Het mentale aspect van fitness is veel belangrijker dan je denkt, want je motivatie maakt of breekt elke workout….ja elke. Je motivatie is namelijk niet zo zwart-wit als “ik heb geen zin” (of wel) en “ik ga vandaag niet” (of wel). Er zijn ook momenten waarop je wél gaat, maar dan maar wat zit aan te klooien. Wat doe je eraan? En hoe krijg je die verrekte motivatie (terug)?

Vandaag deel ik een aantal tips en tricks met je om je motivatie een flinke boost te geven.

  • Vraag jezelf eens af: “waarom doe ik dit eigenlijk?” Elk antwoord is goed, zolang je maar een doel hebt én het voor jezelf doet. Doe het omdat het je zelfvertrouwen geeft, omdat het een uitlaatklep is of omdat je sterker wilt worden. Doe het niet vanwege andermans mening.

 

  • Zorg ervoor dat je je doel concreet maakt, bijvoorbeeld X kilo afvallen in twee maanden tijd. Maar let op: een doel kan heel erg tegen je gaan werken omdat de eindstreep vaak (te) ver weg lijkt. Een makkelijke mentale truc hiervoor is: je einddoel in kleinere stukjes hakken zodat het geheel haalbaarder lijkt. Wil je bijvoorbeeld 10 kilo afvallen binnen twee maanden, verdeel dit dan over weekdoelen. Zo hoef je “maar” 1,25 kilo af te vallen per week. Klinkt stukken makkelijker toch?

 

  • Geef jezelf een pre-workout routine/ritueel. Luister bijvoorbeeld vooraf een half uur naar je favoriete nummers om in de mood te komen. Op die manier krijg je de energie om te gaan knallen en is de drempel om de gym in te gaan lager. Hey, als het voor Joel Beukers werkt… waarom dan niet voor jou?

gymjunkie lifestyle plan vet verliezen

  • Een echte killer van motivatie is een gebrek aan vooruitgang, maar waar komt dat gebrek precies vandaan? Hier zijn allerlei oorzaken voor, maar datgene wat het meest over het hoofd wordt gezien is “niet weten wat je doet”. Ik zeg het wel vaker op m’n blog (nl), maar één keer een oefening uitgelegd krijgen is niet genoeg. Vaak doe je hierdoor de oefening maar half goed of gewoon totaal verkeerd. Wees daarom niet bang om een trainer tijdens meerdere workouts te vragen of je het goed doet, kijk video’s op YouTube en verbeter je vorm. Echt, je doel bereiken gaat zoveel sneller als je dit doet.

 

  • Het zit in onze natuur om plezier op te zoeken en pijn te vermijden, waardoor je over een soort psychologische drempel moet gaan om de gym in te duiken (vanwege spierpijn). Vaak strooi je dan met smoesjes als “heb geen tijd” en “ben te moe”, maar waarom maak je de drempel niet gewoon lager? Doe een kwartiertje wat cardio en wat oefeningen. Waarom? A) iets bewegen is beter dan niets bewegen en B) vaak ga je gewoon lekker door als je eenmaal op gang bent gekomen.

 

  • Voelen dat het werkt is belangrijk, maar soms ben je zo erg gefocust op hoeveel gewicht je aankan met je squats, bench press of whatever, dat je dit uit het oog verliest. Soms is het beste wat je kunt doen om je motivatie terug te krijgen: een lichter gewicht pakken, zodat je je kunt focussen op de connectie met je spieren terugkrijgen. De mind-muscle connectie. Pak een lichter gewicht, doe je oefeningen langzamer en concentreer je op welke spieren wanneer bewegen. Span die spieren meer aan dan je normaal doet en geloof dat ze groeien. Betrek je überhaupt je core wel bij de oefeningen voor de grote spiergroepen (borst, rug, benen, etc.)? Op deze manier een “reset” doen van je training voelt goed, moet ik zeggen. Bewust trainen werkt altijd beter dan gedachteloos trainen.

 

  • Weet je wat ook goed is voor je motivatie? Het roer omgooien! Train je altijd alleen? Train dan eens samen voor een maand of twee. Doe je altijd push, pull, legs? Doe dan om de 2-3 maanden een Arnold split of roteer de oefeningen die je doet. Of doe een “dumbbell only” workout. Bonus: variatie om de 8-12 weken is ook goed voor de spiergroei.

En dat waren ze: mijn tips om je motivatie (terug) te krijgen. Welke tips ga je uitproberen? En heb je zelf nog goede tips?

Ik hoor graag van je!

Groeten,

Michael


Michael van Leeuwen is één van de oprichters van Hijhem. Hij is inmiddels ruim vijf jaar bezig met krachttraining en heeft in die tijd alles meegemaakt van “bro science” en blessures tot persoonlijke records en een halve gym bouwen thuis.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.