losse gewichten of apparaten

HET VERSCHIL TUSSEN LOSSE GEWICHTEN & APPARATEN IN DE SPORTSCHOOL

Vraag jij jezelf ook wel eens af wat beter is? Trainen met losse gewichten of met apparaten? Iquel legt ons vandaag uit wat de voor- en nadelen zijn maar ook wat het verschil is. 

Hallo beste volgers en Gymjunkie fanatiekelingen, pak je proteïnereepje er maar alvast bij en ga maar eens even lekker zitten voor een nieuwe blog die ik voor jullie geschreven heb.  Zoals jullie weten ging mijn vorige blog over bepaalde onzekerheden in de sportschool of daarbuiten. Heb jij deze gemist? Geen probleem hoor haha dat kan natuurlijk. Via deze link kun je de blog gerust opnieuw lezen.

Waar ik het over wil gaan hebben..

Haha, ik hoor jullie na het lezen van het eerste kopje al denken: “Uuhm oké leuk Iquel maar waar gaan we vandaag over praten dan?”. Vandaag gaan we het hebben over *tromgeroffel*… HET VERSCHIL TUSSEN APPARATEN EN LOSSE GEWICHTEN IN DE GYM. Zeg nou zelf; als jij zou moeten vertellen wat nou beter is, apparaten of losse gewichten, waar zou je dan voor kiezen?

Neem heel even de tijd en denk hier eens goed over na. Over het algemeen hoor ik persoonlijk veel mensen zeggen dat losse gewichten veel beter zijn om te gebruiken. Maar waarom dan? Is het omdat alle gespierde gasten negen van de tien keer met losse gewichten staan te smijten of zit er misschien toch nog een bepaalde logica achter?

Laten we dat maar eens eventjes gauw gaan uitzoeken. Ik zal eerst beginnen met de verschillen op een rijtje te zetten, met een duidelijke uitleg. Daarna zal ik jullie mijn oordeel geven.

fitnessapparaten

Het gebruik van fitnessapparaten

Eén van de grootste voordelen van het gebruik van fitnessapparaten is voornamelijk dat er weinig dingen zijn die je fout kunt doen. Als je het apparaat op de goede manier instelt en je weet hoe je het apparaat moet gebruiken, kun je de uitvoering ervan dus eigenlijk niet verkeerd doen tijdens het trainen. Dit is bijvoorbeeld handig als jij nog maar net begint met fitnessen en je hebt bijvoorbeeld geen personal trainer of een ander soort begeleider. Op die manier kun je o.a. voorkomen dat je blessures gaat creëren.

Met losse gewichten is dit namelijk wel anders. Dan komt letterlijk elke beweging op jou neer, oftewel het gebruik van apparaten is vele malen makkelijker dan het gebruik van losse gewichten.

Wat vaak opvalt is dat veel diehard sporters soms best neerbuigend kunnen doen over het gebruik van apparaten. Over het algemeen kiezen de ervaren sporters namelijk minimaal of gewoon helemaal niet voor de apparaten. Waar dit door komt? Geen idee. Maar wat ik wel weet, is dat het gebruik van een apparaat of juist losse gewichten heel erg verschilt van het doel dat je hebt.

Een ander voordeel dat je hebt als je traint met apparaten, is dat je juist heel geïsoleerd kunt trainen. Je traint dus exact alleen de spiergroep waar jij op dat moment mee bezig bent en alle nadruk/focus zal dus daarop komen te liggen.

Nadelen van het trainen met apparaten

Een nadeel van het trainen met apparaten is dat je minder functionele kracht kweekt. Tijdens het gebruik van losse gewichten ben je eigenlijk stiekem ook weer andere spiergroepen aan het trainen. Die andere spiergroepen zijn de kleine “hulp” spieren die mee moeten werken om het gewicht dat jij vast hebt, in balans te houden. Dit is ook zeer belangrijk en op die manier train je naar mijn mening toch iets functioneler. Een apparaat zorgt er dus voor dat je echt alleen de hoofdspiergroepen traint waar je op dat moment mee bezig bent.

losse gewichten of apparaten

Losse gewichten

Eigenlijk hebben we het hier stiekem al een klein beetje over gehad, maar we gaan er toch nog even wat aandacht aan besteden. Het moet namelijk wel even goed in jullie koppie zitten toch? 🙂 De losse gewichten bieden net zoals de apparaten ook voor- en nadelen.

De voordelen

Een van de voordelen met losse gewichten is zoals eerder benoemd het trainen van de kleine “hulp” spieren die ervoor zorgen dat het gewicht dat jij vast hebt in balans blijft. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel eens een bepaald gewicht omhoog krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de “zittende shoulder press”. Het kost enorm veel kracht om de gewichten in eerste instantie omhoog te krijgen, voordat je überhaupt al begint met de oefening. Ook tijdens dat moment worden er weer kleine “hulp” spiertjes getraind.

Het trainen met losse gewichten vergroot tevens ook je functionele kracht, je balans en je houding. Het is tijdens het trainen met losse gewichten daarom belangrijk om goed te focussen op wat je doet. Je bent namelijk gedwongen om zelf de uitvoering in goede banen te leiden Elk klein foutje die jij maakt in de uitvoering, kan uiteindelijk resulteren in een blessure. Het hangt er dan natuurlijk ook nog vanaf hoe zwaar je op dat moment aan het trainen bent.

De nadelen

Eén van de grootste nadelen van het gebruik van losse gewichten is dat de uitvoering soms niet helemaal correct wordt uitgevoerd. Ik wil jullie hierbij daarom heel graag meegeven dat dat ZEER BELANGRIJK IS DAMES EN HEREN! Ik zeg zelf eigenlijk altijd “form over ego”. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Het is veel belangrijker om de oefening goed uit te voeren, dan het gewicht wat je gebruikt.

Merk jij dus aan jezelf dat een bepaalde uitvoering niet helemaal lekker loopt? Denk dan niet “kut, ik kan het niet” of “ik ben niet sterk genoeg”. Nee, pak dan gewoon een lager gewicht of voer de beweging uit zonder gewicht. Op die manier train jij jezelf dus om een bepaalde uitvoering goed onder de knie te krijgen. Het is namelijk heel belangrijk om de uitvoering goed uit te voeren, puur om blessures te voorkomen en om uiteindelijk veel functioneler te kunnen trainen.

Andere nadelen van het niet goed uitvoeren van een oefening zijn:

  • blessures creëren
  • overbelasting
  • weinig tot geen resultaat in jouw progressie

Onthoud dus goed dat het prima is om losse gewichten te gebruiken. Er komt alleen net even iets meer bij kijken dan bij het gebruik van apparaten.

losse gewichten

Het eind oordeel

Jaaaa dames en heren, maar wat is nou het eind oordeel? Om heel eerlijk te zijn is geen van beide slecht of de een beter dan de ander. Zoals je hebt kunnen zien heeft het gebruik van apparaten en losse gewichten allebei zo zijn voor- en nadelen. Als je het mij zou vragen, dan zou ik zeggen dat je als beginner beter eerst kunt beginnen met apparaten om even wat meer feeling te krijgen met het trainen. Veel bewegingen die je op de apparaten maakt, lijken namelijk ook best veel op de bewegingen die je maakt met de oefeningen voor losse gewichten.

Dus of je nu gaat voor de losse gewichten of de apparaten, is puur afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Het is namelijk zo dat losse gewichten feitelijk gezien wel zorgen voor snellere resultaten. De gevolgen van de nadelen zijn helaas alleen wel wat groter ten opzichte van de apparaten. Apparaten zijn wel iets veiliger dan de losse gewichten.

Ben je nou iemand die al wat meer ervaring heeft dan zou ik zeggen; ga voor de losse gewichten of maak een goeie mix van beide.

Tot de volgende

Dit was mijn blog voor deze maand dames en heren. Ik hoop dat ik jullie weer wat leuks/leerzaams heb kunnen bijbrengen en ik wil jullie allemaal nog een hele fijne dag wensen.

Mocht je nou nog vragen hebben of denken: “nou dit was toch niet zo duidelijk hoor”. Schroom dan niet en stuur mij even een DM via Instagram.

Much love, Iquel

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.