de voordelen van krachttraining voor vrouwen cynthia houben transformatie

KRACHTTRAINING VOOR VROUWEN

Ik had vroeger altijd het vooroordeel dat je als vrouw door krachttraining heel erg gespierd zou worden. Je kan toch helemaal niet afvallen met gewicht heffen? Daar word je toch alleen maar breder van? Vroeger deed ik dan ook lange cardio sessies. Ontzettend saai en resultaten bleven uit. Af en toe deed ik wat krachttraining, maar dat bleef vooral bij de apparaten die op de sportschool staan. 

Kun je als vrouw krachttrainen?

Het antwoord is heel simpel: ja! Zelf ben ik 20 kilo afgevallen met alleen krachttraining. Ik heb NOOIT cardio gedaan. Mijn vetpercentage is van 30% naar 20% gegaan en ik ben eindelijk blij met hoe ik eruit zie. Ik vind het heerlijk om te gaan trainen, je kunt jezelf echt uitdagen en iedere week wordt je weer sterker. En het mooiste van alles, je mag lekker veel en vaak eten! Wel gezond natuurlijk, maar je hoeft dus helemaal geen honger te lijden om af te vallen. Ik heb het Gymjunkie Lifestyle Plan gevolgd om in shape te komen. Super handig, omdat je dit plan levenslang kunt gebruiken.

de voordelen van krachttraining voor vrouwen tips cynthia houben transformatie

* Meer billen krijg je niet met cardio zoals je op mijn linkse foto ziet, de rechtse foto is afgelopen maand genomen.

Ik heb gemerkt dat nog steeds veel vrouwen denken dat je breed wordt van krachttraining. De vrouwen die dat wel zijn en net zulke grote spieren hebben als mannen, gebruiken daar middelen voor. Dus daar moet je absoluut niet naar kijken. Het tegendeel is waar. Vrouwen die aan krachttraining doen, krijgen een mooi gestroomlijnd lichaam. Je kunt je lichaam juist heel mooi vormen met gewicht heffen.

Een strakke buik krijgen met krachttraining

Vroeger ging ik dus vaak urenlang op de loopband en deed ik wat buikspier oefeningen. Want veel buikspieroefeningen doen daar krijg je toch zo’n mooie strakke buik van? Dit klopt ook niet. Ten eerste breek je met lange cardio sessies juist spieren af. Daarbij verbrand je ook alleen maar calorieën op het moment zelf. Terwijl je bij krachttraining nog urenlang na je training verbrandt. En een strakke buik krijg je door de juiste voeding en krachttraining! Zelf train ik 4 á 5 keer per week niet meer dan een uurtje. Daarbij train ik alle spiergroepen met eigen gewicht, kabels, kettlebells, dumbbels, barbells, TRX en af en toe de apparaten. Buik train ik 1 keer per week apart, want met de rest van mijn trainingen train ik vanzelf mijn core al.

de voordelen van krachttraining voor vrouwen tips cynthia houben transformatie

*Op de linkse foto was ik al 6 kilo kwijt, ik heb helaas geen foto’s van toen ik 75 kilo woog. Rechts weeg ik ongeveer 6o kilo.

Tips voor vrouwen die willen beginnen aan krachttraining

 • Als je 2 à 3 keer per week gaat sporten, ga je al resultaten boeken! Zoals ik al zei ga ik zelf 4 à 5 keer per week, omdat het echt mijn passie is vind ik het geen opgave.
 • Ben niet bang om zware gewichten te pakken. Ik zie veel mensen op de sportschool die een erg licht gewicht pakken en zelfs nog makkelijk kunnen kletsen tijdens hun oefeningen. Dat heeft niet zoveel zin. Pak een gewicht waarmee je net het aantal herhalingen haalt. Als het te makkelijk gaat is het te licht. Maar let ook op dat het niet te zwaar is! Je houding moet goed zijn, als je merkt dat die verandert dan is het te zwaar.
 • Rust is net zo belangrijk! Ik maakte de fout in het begin om 7 dagen per week te gaan trainen en dan 2 uur lang. Spieren hebben rust nodig om te herstellen. Mijn resultaten waren toen ook minimaal.
 • Werk met een trainingsschema en verander die om de zoveel tijd. Dat kan na 4 weken, 6 weken, 8 weken etc. Er staat niet echt een tijd voor, het gaat erom dat je je routine regelmatig verandert zodat je lichaam niet gewend raakt aan de oefeningen. Ik train alle spiergroepen iedere week, het is wel zo mooi als je lichaam in verhouding is.
 • Train niet alleen met de apparaten op de sportschool. Het is prima die in je schema te verwerken, maar doe ook oefeningen met losse gewichten. Omdat je dan meer spieren in je lichaam aanspreekt, ga je sneller resultaten boeken.
 • Korte intense trainingen. Zelf train ik ongeveer een uur per keer. Rust tussen je sets, maar niet te lang. Blijf niet te lang kletsen tussendoor, maar zorg dat je goed je spieren verzuurt.

de voordelen van krachttraining voor vrouwen tips cynthia houben

 • Buikspieren krijg je door de juiste voeding. Eiwitrijk, goede vetten en langzame koolhydraten. Als je dat lastig vindt, kun je hier een Ebook bestellen waarin 100 recepten staan voor je ontbijt, lunch, diner, snacks, soepen en smoothies. En als je het nou niks vindt zit er 100% niet goed geld terug garantie op:). Verder kun je wat buikspier oefeningen erbij doen als je wilt.
 • Weet je zelf niet waar je moet beginnen? Hier vind je workouts!
 • Als je hulp wilt bij je voeding of trainingen kun je ons mailen. We maken schema’s op maat en geven daarbij online coaching. Mail dan even naar cynthia@gymjunkies.nl

Hier vind je nog meer tips voor krachttraining

Krachttraining heeft zoveel voordelen. Je voelt je fitter, energieker, sterker, je zit beter in je vel, depressies kunnen verminderen en daarbij krijg je ook nog eens een mooi gestroomlijnd lichaam! Ben jij al om;)?

Liefs, Cynthia

Meer over krachttraining voor vrouwen

Lees ook deze blog over vrouwen en krachttraining

Wil je meer zien van Cynthia? Je kunt haar volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’.

Op zoek naar een goed boek om je te helpen bij je voeding, training en meer? De FIT Methode bevat goede informatie en een stappenplan om elk doel te behalen. Klik voor meer info!

 

8 Reactie's
 • Roos
  Geplaatst op 18:35h, 23 november Beantwoorden

  Heel interessant artikel! Doe je zelf helemaal nooit cardio icm krachttraining? X

 • Pingback:10 tips om je stofwisseling te versnellen - Gymjunkies l Fitness, food & loveGymjunkies l Fitness, food & love
  Geplaatst op 11:12h, 31 maart Beantwoorden

  […] gaan werken. En voor de vrouwen die nog steeds denken dat je daar mannelijk van word lees dan even de blog van Cynthia over dit […]

 • Pingback:WAAROM SPIERMASSA ZO BELANGRIJK IS - Gymjunkies l Fitness, Food & Love.Gymjunkies l Fitness, Food & Love.
  Geplaatst op 11:43h, 27 juni Beantwoorden

  […] Er zijn zo ontzettend veel voordelen die ik nog niet eens benoemd heb. Maar omdat niemand zit te wachten op een heel boekwerk zal ik het hierbij laten. Het is wel duidelijk dat meer spiermassa je levenskwaliteit enorm verbetert, dus tijd om er iets aan te doen als je nog niet traint! Oja en voor alle dames die nog steeds bang zijn voor spiermassa, lees deze blog over vrouwen en krachttraining! […]

 • Samantha willems
  Geplaatst op 11:58h, 21 maart Beantwoorden

  Hai, hoelang deed je er over om 15 kilo af te vallen?

  Groetjes Samantha

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 12:30h, 21 maart Beantwoorden

   Hi Samantha, ik heb er ongeveer 4 maanden over gedaan 🙂

   Liefs, Cynthia

 • Samantha
  Geplaatst op 11:59h, 21 maart Beantwoorden

  Kunt u mij misschien helpen met voeding met als doel aankomen in spieren en afvallen? ❤

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 12:31h, 21 maart Beantwoorden

   Hi Samantha,

   Helaas kunnen de meeste lichaamstypes niet afvallen en tegelijkertijd spier opbouwen. Wel kun je afvallen en je spieren behouden. Of aankomen in spieren en zorgen dat je niet teveel in vet aankomt. Je kunt mij even een mailtje sturen cynthia@gymjunkies.nl dan kan ik je meer uitleggen.

   Liefs, Cynthia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.