10 tips snellere stofwisseling

10 TIPS OM JE STOFWISSELING TE VERSNELLEN

De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd is erg belangrijk voor een mooi en gezond lichaam. Een snelle stofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam sneller werkt. Ik heb zelf een super snelle stofwisseling. Wat ervoor zorgt dat ik erg veel en de juiste dingen moet eten om aan te komen. Ik heb het altijd warm en voel me altijd energiek. Mijn lichaam verbrandt de hele dag door veel calorie√ęn die worden omgezet in warmte en energie.

Maar je hebt ook het tegenovergestelde, een trage stofwisseling. Deze mensen zijn vaak moe, hebben het sneller koud en het lichaam heeft er dan vaak ook veel moeite mee om grote maaltijden te verwerken. Door een langzame stofwisseling zet je bepaalde voeding sneller om in lichaamsvet. In tegenstelling tot iemand met een snelle stofwisseling kom je makkelijker aan.

 

fitness-geest fitness schoenen nieuwe collectie

 

Factoren die van invloed zijn op je stofwisseling:
 • Lichaamstype:¬†Ectomorph is het ene uiterste met een snelle tot super snelle stofwisseling. Endomorph is het andere uiterste met een langzame tot trage stofwisseling en de mesomorph heeft geluk die zit er precies tussenin. (lees mijn blog over lichaamstypes als je niet weet wat voor lichaamstype jij hebt)
 • Spiermassa:¬†Je spieren hebben energie nodig dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je stofwisseling werkt. Zo simpel is het! Dit is ook de reden waarom mannen vaak een lager vetpercentage hebben dan vrouwen.
 • Genen:¬†Het is deels genetisch bepaald hoe snel jouw stofwisseling werkt. Maar door een gezonde levensstijl kan jij betere genen doorgeven aan de volgende generatie ;).

Het is makkelijk om je genen als excuus te gebruiken maar het is beter om er zelf iets aan te veranderen!

10 tips voor een snellere stofwisseling:
 • Krachttraining:¬†Spiermassa is een belangrijke factor die van invloed is op de stofwisseling. Hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe sneller je stofwisseling zal gaan werken. En voor de vrouwen die nog steeds denken dat je daar mannelijk van wordt, lees dan even de blog van Cynthia over dit onderwerp.
 • Beweging:¬†Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt. Hoe meer je verbrandt hoe meer voeding je lichaam nodig heeft en hiermee zul je automatisch ook de stofwisseling versnellen.
 • Genoeg slaap:¬†In je slaap bouw je spiermassa op en verbrand je dus ook calorie√ęn. Bovendien is een uitgeput lichaam nooit positief voor je stofwisseling. Ook kan te weinig slaap zorgen voor glucose intolerantie, dat zorgt voor een langzamere stofwisseling en meer trek in ongezond eten.¬†Tip: slaap met het raam op een kier, de verwarming uit en niet te veel kleding aan. Hoe meer je lichaam zichzelf moet verwarmen, hoe meer je verbrandt.
 • Eet de juiste dingen en voldoende:¬†Voeding is wat je stofwisseling aan de gang houdt. Dus hoe verder je onder je dagelijkse caloriebehoefte gaat zitten, hoe langzamer je stofwisseling zal gaan werken. Het is dan ook niet verstandig om minder dan 80% van je dagelijkse behoefte te eten. Kies eerder voor voldoende gezonde voeding. De beste keuze qua voeding is door de stofwisseling aan het werk te zetten. Kies voeding zoals groenten, fruit, noten, zaden, rijst, volkoren producten, etc. Hierdoor zal je de stofwisseling versnellen.
 • Vermijd frisdrank: Frisdrank heeft een lage thermische waarde waardoor het makkelijk te verwerken is door je lichaam en zal de stofwisseling dan ook vertragen. Bovendien zou je sowieso frisdrank zoveel mogelijk uit je dagelijks leven moeten bannen omdat het erg schadelijk is voor de lever. Uit onderzoek is gebleken dat de lever van iemand die voornamelijk frisdrank drinkt er even slecht aan toe is als de lever van een alcoholist! Lees meer.
 • Intermittent Fasting:¬†Periodiek vasten heeft inmiddels heel wat veelbelovende resultaten laten zien in wetenschappelijke onderzoeken en aan de hand van persoonlijke ervaring. Het ontgift je lichaam, verbeterd de gezondheid en laat zo de stofwisseling beter zijn werk doen. Lees meer.
 • Drink genoeg water: Water is een transportmiddel en helpt mee de voedingsstoffen op de juiste plaats in het lichaam te krijgen en af te voeren. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je voldoende water drinkt het je stofwisseling met zo’n 3% kan verhogen.
 • Spice it up:¬†Kruidig eten met chilipepers bevordert de stofwisseling, in het eerste halfuur tot wel 20%! En bovendien als je er van houdt smaakt sambal bijna overal wel bij, maar dat is mijn smaak natuurlijk. Je kunt alles leren eten dus begin met kleine hoeveelheden als je er niet goed tegen kan.
 • Vermijd alcohol:¬†Vanaf het moment dat je alcohol in je lichaam krijgt heeft je lever nog maar √©√©n taak en dat is alcohol verwerken tot dat het er allemaal uit is. Hierdoor word de stofwisseling zo goed als stil gelegd en voeding die je dan binnenkrijgt zal grotendeels als lichaamsvet worden opgeslagen. Buiten dat is alcohol natuurlijk ook gewoon √©√©n van de slechtste dingen voor je gezondheid. Tip: als je dus wel alcohol wilt drinken, eet er dan in ieder geval niks bij.
 • Zwarte koffie:¬†Cafe√Įne zorgt voor een snellere stofwisseling, meer over koffie lees je in de blog van Jens over de invloed van koffie op je sportprestaties.

Er zijn dus een aantal vaste factoren die de snelheid van je stofwisseling bepalen. Maar ook genoeg dingen die je zelf kan toepassen om deze te versnellen. Een snellere stofwisseling laat je lichaam sneller werken en zorgt dus ook voor een hogere vetverbranding en meer energie.

 

Lees ook: 5 tips voor een betere stofwisseling

Wil je meer zien van Gymjunkies? Je kunt ons volgen op Instagram, Facebook of meld je aan op onze nieuwsbrief!

 

11 Reactie's
 • Cyrano-Ferry Velt
  Geplaatst op 20:46h, 19 januari Beantwoorden

  Goedenavond,

  Wat moet je precies eten met bulken?

 • Kim
  Geplaatst op 09:53h, 24 augustus Beantwoorden

  Dit artikel is al in 2015 geschreven.. maar het opent zó mijn ogen. Ik at altijd volgens schema en dit werkte prima. Ik haalde mijn doel gelukkig, maar dit was toen ook berekend op mijn werk en verbranding van dat moment.. Maar nu zit ik echt al maanden op mijn laatste schema maar met ander werk en hier verbruik ik dus meer dan voorheen. Mijn lichaam staat stil en er gebeurd niks meer. Punt nummer 4 over 80% van je dagelijkse behoefte eten veranderd het helemaal. Ik heb al die tijd té weinig gegeten. Nu nog even die drempel over dat ik ook wat meer ga eten om droger te worden (Ben bang om dik te worden haha) en dan komt dat goed. Top stuk dus!! Duizend maal dank voor dit stuk!

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 09:00h, 01 september Beantwoorden

   Hoi Kim,

   Wat fijn dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Ik snap je helemaal, was vroeger ook bang om meer te gaan eten, maar je zult zien dat dit echt ten goede gaat komen. Doe het anders in stapjes dat is misschien fijner voor jezelf om het niet ineens drastisch omhoog te gooien. Als je er zelf niet uit zou komen kun je me altijd mailen voor een schema op maat:).

   Liefs, Cynthia

 • Pingback:WAT ALS JE MOEITE MET AANKOMEN HEBT? - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
  Geplaatst op 13:02h, 23 oktober Beantwoorden

  […] Ik kwam erachter dat er geen basisprincipes zijn die voor iedereen gelden. Je hebt verschillende lichaamstypes en deze komen in verschillende vormen voor: Endomorph, Mesomorph en Ectomorph. Meestal¬†heb je een combinatie van Endomorph/Mesomorph of Mesomorph/Ectomorph. Maar je hebt ook aparte gevallen net als ik. Ik ben een Ectomorph, dit betekend dat ik van nature smal en dun gebouwd ben. ¬†Ik heb lange dunne armen en benen, een vrij kort bovenlichaam, een platte borst, smalle schouders en een snelle stofwisseling. […]

 • Pingback:Stofwisseling Versnellen? 10 Simpele Manieren! | Door Fitcode.nl
  Geplaatst op 19:04h, 21 juni Beantwoorden

  […] tof als je onze artikelen deelt op Social Media, hoe meer mensen we kunnen helpen hoe better! Check hier nog eens 10 andere tips om de stofwisseling te […]

 • Pingback:Hoe kun je het metabolisme verhogen? - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
  Geplaatst op 19:36h, 02 november Beantwoorden

  […] hier vind je meer tips¬†& hier een lekker recept van Na√Įma: Omelet Pizza […]

 • Hannah
  Geplaatst op 16:10h, 26 juli Beantwoorden

  Ik heb alles al geprobeerd behalve koffie, want dat lust ik niet. Ik neem liever thee en pittig eten houd ik niet van en toch blijf ik zitten met die 1290 basal stofwisseling. Ik weet echt niet hoe ik het hoger krijg

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 17:17h, 26 juli Beantwoorden

   Bedoel je dat je niet meer eet dan 1290 kcal per dag?

 • Hannah
  Geplaatst op 20:44h, 26 juli Beantwoorden

  Ik bedoel dat mijn stofwisseling niet sneller wordt, een di√ętiste zei dat mijn stofwisselingssnelheid 1.290 is, wat denk ik best laag is. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen dus ik hoop dat je het snapt.

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 18:58h, 27 juli Beantwoorden

   Ah zo ik begrijp het! Dat is super rot voor je ūüôĀ Als je alles al geprobeerd hebt om het te versnellen is dat heel vervelend dat niks werkt. Wellicht kun je eens naar een mesoloog kijken of die iets voor je kan betekenen. We hebben daar heel veel goede verhalen over gehoord.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.