full body workout tips voordelen en nadelen

FULL BODY WORKOUT, VOOR- EN NADELEN

De naam full body workout zegt eigenlijk al precies waar de training voor staat. Je traint namelijk je gehele lichaam in één training. De ene persoon vindt het prettig zijn trainingen op deze manier te volbrengen. Terwijl iemand anders weer meer voldoening haalt uit een upper/lower of split training. In deze blog ga ik de voor- en nadelen behandelen van een full body workout. 

VOORDELEN FULL BODY WORKOUT

Wanneer een full body workout een goede keuze is:

1. Als je 2-3 keer per week de tijd hebt om te trainen

De voordelen van een full body training staan eigenlijk in verband met de frequentie waarmee jij wekelijks kunt trainen. Als je bijvoorbeeld maar twee keer kunt trainen dan is het niet verstandig om maar één of twee spiergroepen per dag te doen. Dit zou betekenen dat je pas weer een week later je spieren een nieuwe prikkel geeft. Dit met als resultaat dat je de week erop waarschijnlijk niet veel sterker bent geworden. Je spieren hebben namelijk te lang rust gehad om vooruit te gaan. Je hebt namelijk niet genoeg overload gedurende de week gehad (nieuwe trainingsprikkels), om vooruit te gaan.

Stel je traint maandag, woensdag en vrijdag. Als je dan iedere dag 2 oefeningen voor je grotere spiergroepen in je training zet. Dan belast je de spiergroepen 3 keer per week, in plaats van in één keer heel veel oefeningen te doen in één training. Dit met als resultaat dat je veel meer winst uit je oefeningen kunt halen.

2. Als je een beginner bent (van 0 keer sporten ineens begint)

Ik zou het altijd adviseren om te beginnen met een full body schema. Het is namelijk belangrijk om je spieren en gewrichten te laten wennen aan krachttraining. Als je vanuit niks naar ineens 5 keer per week trainen gaat, dan is de kans op een blessure groter. Het is daarom verstandig om eerst met een full body schema te starten. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een periode van 6 tot 8 weken beginnen met twee tot drie full body trainingen.

Je ziet nog regelmatig gebeuren dat mensen te hard van stapel lopen. Het zou zonde zijn om alle goede motivatie te verliezen door een vervelende blessure. Mocht je na deze beginperiode toch vaker willen trainen, dan kun je daarna altijd voor een andere trainingsvorm kiezen.

3. Als je sportspecifiek traint en bijvoorbeeld veel gecombineerde oefeningen moet doen.

Stel, je bent een voetballer en je wilt in de zomerstop aan je kracht/uithoudingsvermogen werken. Dan is het niet altijd verstandig om iedere spiergroep los te gaan trainen. Je gebruikt tijdens het voetballen niet alleen maar je benen. Je bent ook veel bezig met je core, bovenlichaam (duels) en uiteraard je benen. 

Je kunt dan ook beter je schema zo goed mogelijk afstemmen op je sport die je beoefend. Vaak vinden personen die buitensporten beoefenen, fitnessen ook niet erg leuk (aanname). Met een full body training kun je dan kort maar krachtig je weekschema indelen. Je hoeft dan dus echt niet 5 keer naar de gym.

NADELEN FULL BODY WORKOUT

Wanneer je beter kunt gaan voor een andere trainingsvorm: 

1. Als je 4 keer of vaker de tijd hebt om te trainen

Het is alsnog mogelijk om met een full body training 4 keer of vaker te trainen. Het is dan alleen wel erg belangrijk om het aantal oefeningen per training terug te brengen. Anders is de kans op overbelasting erg groot. Ik denk persoonlijk dat deze manier effectief kan zijn voor gevorderde sporters. 

Ik vind het zelf een stuk fijner om mijn trainingen op te splitsen. Ik train bijvoorbeeld met een upper-lower body programma. Hierbij train ik 5 keer per week (3x upper en 2 keer lower). Je belast je spieren hier dus ook minimaal 2 keer per week mee en dus is het volume/frequentie per spiergroep voldoende om vooruitgang te boeken. 

Je kan uiteraard ook voor een combinatie schema gaan. Deze maak ik zelf ook regelmatig voor mijn klanten. Je doet dan bijvoorbeeld één push (borst/schouders/triceps), pull (rug/biceps) & leg (benen/buik) dag en de vierde dag plan je een full body training. Uiteraard moet je dan wel weer rekening houden met de indeling van je dagen. Mocht je interesse hebben in een krachtschema op maat, dan kun je altijd een berichtje doen naar kjell4fit@hotmail.com.

2. Als je iets anders gewoon leuker vindt

Fitnessen gaat erom dat het onderdeel gaat worden van je levensstijl. Als je iedere week met tegenzin naar de sportschool gaat omdat je het full body schema niet leuk vindt. Dan ga je toch gewoon lekker iedere dag 1 of 2 spiergroepen doen! Vooral doen wat goed voelt.

3. Als het qua planning niet uitkomt

Het kan soms verstandig zijn om voor een andere training te gaan. Als jij bijvoorbeeld alleen op maandag, dinsdag en woensdag kunt trainen. Je hebt net gelezen dat je bij drie keer beter kunt gaan voor een full body training. Als je echter geen rustdag kunt nemen dan is het qua hersteltijd niet optimaal om drie keer achter elkaar je hele lichaam te trainen. In dit geval kun je bijvoorbeeld beter op maandag een upper body training doen, op dinsdag een lower body training en op woensdag weer een upperbody. De week erop kun je dit uiteraard weer omdraaien.   

Wil je meer zien van Kjell? Je kunt hem volgen via zijn Instagram @kjell4fit 

Je kunt Gymjunkies volgen via :

Instagram & Facebook 

gezond afvallen gymjunkies

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.