samen trainen sportschool-hack

Start vandaag met deze sportschool-hack en train direct effectiever

Ik ben vrij bescheiden, dus ik zou niet snel zeggen dat ik een superhandige vondst heb gedaan. Deze keer is dat anders: de afgelopen maanden heb ik per toeval een geweldige sportschool-hack ontdekt. Met deze hack word je socialer, en train je veel effectiever. En dat tegelijk. Er zitten super veel voordelen aan deze sportschool-hack, dus lees verder.

 

Het genot van samen trainen lijkt zo makkelijk bereikbaar…

Je bent het vast met me eens dat samen trainen in veel gevallen beter kan zijn ten opzichte van alleen trainen:

 • Samen trainen geeft meer plezier dan alleen trainen.
 • Het geeft ook meer motivatie dan alleen trainen.
 • Je krijgt er ook veel meer energie van.
 • Je houdt elkaar scherp, en je wordt niet meer afgeleid. Bijvoorbeeld door je mobiel.

 

Maar hoe vaak lukt het om samen te trainen, en tegen welke prijs?

Nou is daar wel een probleem mee. Je moet namelijk een vriend hebben die samen met je kan gaan trainen. En dan ga je al gauw je agenda’s naast elkaar leggen, om een tijd en dag te vinden waarop jullie beiden kunnen. Nu is de kans vrij aanwezig dat jullie geen moment in de week vinden waarop jullie allebei kunnen. En mocht je nou wel een moment hebben gevonden waarop jullie beiden kunnen, dan kan het regelmatig gebeuren dat je vriend afzegt. Of je zegt zelf af. Kortom, je bent niet echt flexibel als je met een vaste trainingspartner naar de sportschool gaat.

Het gevolg is dat je vaak alleen gaat trainen. Hierdoor haal je niet het maximale uit je workout: je doet het wat rustiger aan, er is niemand die je standaard gaat spotten, er is niemand die je even motiveert en noem maar op.

 

Een ander probleem: bezette toestellen…

En wellicht is het volgende ook herkenbaar: het is borst-dag, en je arriveert op de sportschool. Als je wil gaan beginnen, zie je dat alle toestellen voor de borst-oefeningen bezet zijn. Veel mensen gaan dan zitten wachten… Of klagen dat het zo druk is.

 

En wat dacht je van je sociale offers voor een gezond leven…

Misschien ben je het ook wel met me eens dat al dat trainen soms ten koste gaat van je sociale contacten. Het is weliswaar voor een goed doel, namelijk een gezonder leven en een mooi lichaam, maar er gaan al gauw zo’n vijf tot misschien wel tien of meer uren in de week in de sportschool zitten als je serieus bezig wil zijn met fitness. Dat is uiteraard inclusief reistijd en omkleedtijd. En dat kan zomaar regelmatig ten koste gaan van je sociale leven. Dat biertje na de studentenverenigingsavond of dansles zit er niet in, want je moet nog voor de sportschool sluit, even je training doen.

 

Ondertussen in de sportschool…

Laat me je nu eens de tragedie van de sportschool beschrijven. Ik maak er dagelijks mee en jij ongetwijfeld ook. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij is het vrij duidelijk. Jijzelf, of Iemand anders, is een oefening aan het doen. Die persoon gebruikt daarvoor een toestel, of een bankje. Vroeg of laat gaat het moment komen dat iemand anders ook deze oefening wil doen of het toestel wil gebruiken.

 

Ik zie op dat moment bijna altijd hetzelfde patroon terug

“Hoeveel setjes moet je nog?” Nu kunnen er twee dingen gebeuren. Wat ik nog het vaakst zie gebeuren, is dat degene die de oefening nog aan het doen is zegt: “ik moet nog {vul in} aantal setjes doen.” De persoon die de vraag stelde, wilde uiteraard ook gebruik maken uiteraard van het toestel, maar besluit om weg te lopen, om het toestel later te gebruiken wanneer het niet bezet is.

Iets minder vaak hoor ik de persoon die het toestel gebruikt, zeggen: “We kunnen ook om de beurt doen.” Of degene die het vroeg, stelt het voor. Dit lijkt er al meer op. En dit bracht me zo’n half jaar geleden op hét lumineuze idee.

 

De oplossing

Laat me je uitleggen wat het precies is. Wat ik je ga vertellen is de oplossing voor de drie problemen die ik aan het begin van dit artikel heb genoemd: het gedoe bij het afstemmen met je trainingspartner om samen te gaan trainen, de verlaagde effectiviteit van het trainen wanneer je in je eentje traint en het probleem van de bezette toestellen.

Een half jaar geleden begon het allemaal. Ik was me er toen niet bewust van, maar ik ging gewoon naar iemand toe die op dat moment de oefening aan het doen was voor een spiergroep die ik voor die dag ook wilde doen. Ik vroeg: “Ben je toevallig vandaag biceps aan het trainen?” Het was een vraag met een sociale intentie en een sociale laag. Ik vroeg er namelijk achteraan: “Zullen we vandaag samen trainen?”

 

haast wanneer alles mis lijkt te gaan mindset monday fernst joshua matitawaer

 

De reactie van de jongen was: verrast, maar positief

Ik zei tegen hem dat ik wel gewoon begon met dezelfde oefening te doen die hij ook deed. Dus we wisselden af met de oefening die hij aan het doen was. Ondertussen stelden we onszelf voor, en corrigeerden we elkaars houding tijdens de oefening. Ook stak ik een heleboel op van hem. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik mijn biceps echt moest aanspannen tijdens de oefening, wat een gigantisch verschil maakte. Ook leer ik totaal nieuwe oefeningen, die ik in de negen jaar waarin ik fitness, nog niet eerder heb geleerd. En zo gingen we samen door naar de volgende bicepsoefeningen. Op die manier voltooiden we samen biceps-dag.

 

De voordelen

Ik merkte meteen al het eerste voordeel op. Ik liep gewoon op iemand af, zonder dat ik van tevoren een afspraak had gemaakt om samen te gaan fitnessen.

 • Dat scheelde dus al tijd.
 • Ook leerde ik een aantal nieuwe oefeningen en houdingen van deze nieuwe vriend.
 • Samen trainen geeft meer plezier dan alleen trainen.
 • Het geeft ook meer motivatie dan alleen trainen.
 • Je krijgt er ook veel meer energie van.
 • Persoonlijk leer ik iedere keer weer minstens twee nieuwe oefeningen of verbeteringen aan mijn uitvoering.
 • Je houdt elkaar scherp, en je wordt totaal niet meer afgeleid, bijvoorbeeld door je mobiel.
 • Je rust niet te lang uit, want de tijd waarin je trainingsmaatje de oefening aan het doen is, is precies genoeg om te rusten. Wanneer hij klaar is, neem ik de oefening meteen over. Hierdoor kon ik niet meer te lang rusten, en pakte ik meteen door.
 • Geen ‘bezette toestel-momenten’ meer.
 • Ook niet onbelangrijk: ik had een nieuwe vriend gemaakt.

 

Spontaan trainingsmaatjes vinden voor je hele training

En toen ging er een lichtje branden. De volgende keer dat ik borst-oefeningen wilde gaan doen, waarbij dus de kans gaat ontstaan dat de toestellen voor deze oefeningen allemaal bezet zijn, ging ik gewoon naar iemand toe die alleen aan het trainen is, en vroeg ik of we die dag samen de borst konden treden. Zo gezegd zo gedaan, en tegenwoordig hoef ik nooit meer te wachten totdat iemand klaar is met een toestel. Sterker nog, ik train gewoon samen met de persoon die het toestel aan het gebruiken is, en ik geniet van alle voordelen die daarbij komen kijken. 6 maanden later merk ik dat ik dit iedere keer weer doe, en dat ik een heleboel nieuwe vrienden heb gemaakt.’

 

lichaamstype Ectomorph, Mesomorph, Endomorph

 

Niet mega-eenvoudig

Toegegeven, het is niet iedere keer meteen raak (maar vaak genoeg ook wel). Het kan best gebeuren dat ik eerst drie keer ‘nee’ te horen krijg omdat de ander een speciaal ‘Cross Fit-programma’ volgt, nét klaar is met sporten of omdat de ander gewoon niet de spiergroepen aan het trainen is die ik die dag wil trainen.

Je zult je vast ook afvragen wat de reacties zijn van deze mensen waaraan ik vraag of ik deze dag samen met ze wil trainen. Ze zijn inderdaad wel wat verrast, maar eigenlijk weten ze in hun achterhoofd dat het juist sociaal en normaal is om samen met iemand te trainen, ook al ken je diegene niet. En stiekem weet iedereen dat het juist raar en ongezond is om iedereen in de sportschool als vreemden te behandelen, en dat het juist raar is dat je van een potentiële trainingspartner wegloopt als diegene toevallig een toestel aan het gebruiken is die jij wilde gebruiken.

 

Ontketen een ontwaking in de sportscholen

Dus ik roep je op, om te ontwaken. Om het sociaal te doen. Om te ontwaken uit de droom, van “ieder op zichzelf”, en “je mag je niet kwetsbaar tonen, want het is raar om sociaal te doen, dus hou je mond, maak geen contact, en ga vooral niet met elkaar samenwerken om elkaar te motiveren om samen harder vooruit te gaan.”

 

Dus: zoek iedere dag weer nieuwe trainingspartners voor je hele training!

Dus, de volgende keer dat je naar de sportschool gaat: spreek een aantal mensen om erachter te komen of ze die dag dezelfde spiergroepen gaan trainen als jij gaat trainen. Geniet vervolgens van je verhoogde effectiviteit! Zo wordt naar de sportschool gaan leuker, socialer en effectiever. En je betaalt niks aan een personal coach. Die vind je namelijk in de mensen waar je samen mee traint.

 

Rubin Alaie van Het NLP College

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.