sportschool elise

EEN BEGINNER IN DE SPORTSCHOOL – HOE PAK IK DIT AAN

We zijn allemaal bij het begin begonnen. Dit geldt voor alles en iedereen. De sportschool is ook zo’n dingetje. En dat is spannend en eng, vooral in het begin. Elise weet dit ook als geen ander en wil jou daar graag bij helpen, zodat jij je angsten gaat overwinnen. Ook jij verdient het om daar te staan, om aan jezelf te werken. Laat je inspireren!

Iedereen denkt anders over deze plek. Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat je denkt aan de volgende woorden, bij het horen van het woord ‘’sportschool’’: Eng, spannend, vooroordelen, staren, mannenhonk, fitgirls/fitboys, nakijken, uitlachen en onzekerheid.

Deze gedachten zijn compleet normaal, net als de volgende gedachten:

  • ‘’Kijken zij mij nou aan?’’
  • ‘’Hoor ik hier wel, tussen alle fanatieke sporters?’’
  • ‘’Lachen ze mij nou uit?’’

Ik heb deze gedachten gelukkig kunnen omzetten naar:

  • ‘’Misschien kijken zij wel uit bewondering’’.
  • ‘’Ja, ik heb net zo veel recht om op deze plek te sporten als zij. Ik betaal net als zij maandelijks mijn contributie’’.
  • ‘’Nee, ze lachen niet om mij. Ze bespraken iets grappigs en keken daarna toevallig in mijn richting, maar niet naar mij als persoon’’.

Ontsnap aan jouw comfort zone.

En die gedachten omzetten? Dat is echt een hele klus (geweest), dat is niet makkelijk! Ik durfde niet naar de sportschool, ondanks ik gek was/ben op sporten. Dus ik ging gewoon. En dat was spannend.. Ik zei niets, keek alleen maar naar de grond. Tot dat ik merkte dat iedereen alleen maar bezig was met zichzelf of met zijn/haar sportbuddy. En dat andere sporters er ook zijn om elkaar te helpen en in zijn voor een praatje. Als ze naar je toe komen om je ergens op te wijzen, dan is dat omdat ze je willen behoeden dat de beweging fout doet en een blessure krijgt, niet om je te wijzen op jouw onkunde of de kennis die jij nog (niet) hebt. Wees dus ook niet bang om een gevorderde sporter een vraag te stellen.

Probeer een andere sporter te groeten als je naast/hem haar gaat sporten, ondanks je dat misschien wel spannend vindt. Zo bouw je eigenlijk een soort band op, waardoor jij je steeds prettiger zal gaan voelen in de sportschool.

En trouwens, zoiets als het ‘’mannenhonk’’, dat bestaat natuurlijk niet, ondanks we allemaal wel weten welk gedeelte ik nu bedoel. Dat daar veel mannen rondlopen, betekent niet dat dat gedeelte van hun is. De sportschool bestaat uit meerdere delen, maar geen enkel deel is voor een specifiek deel sporters. De hele sportschool is voor iedereen, dus gebruik datgene wat jij wil gebruiken. Wil jij sporten in het ‘’mannenhonk’’, als meisje, vrouw, jongen, man, beginner of gevorderde? Dan doe dat vooral en maak kennis met de verschillende oefeningen die je daar kan doen. De eerste stap is spannend, maar zodra je vaker gaat voel je je steeds beter op jouw gemak, zowel in het ‘’mannenhonk’’ als überhaupt in de sportschool.

Sportschool ‘’regels’’.

Er zijn geen échte regels in de sportschool, hoe om te gaan met een ander. Buitenom dat je natuurlijk respectvol met elkaar op moet gaan, zijn er toch nog wat ongeschreven regels.

  1. Lach een ander niet uit, niet om wat hij/zij draagt, niet om wat hij/zij doet, gewoon niet doen!
  2. Oordeel niet. Vooral voor de nieuwelingen en eventueel wat stevigere sporters, is het vaak al een strijd om überhaupt naar de sportschool te komen. Het enige oordeel wat je eigenlijk zou mogen hebben is: ‘’Wat knap dat die persoon hier is.’’
  3. Wees dus ook vriendelijk (naar nieuwelingen). Begroet een ander, geef ze een welkom gevoel, vooral als jij al een ‘’oude rot’’ in de sportschool bent.
  4. Bied je hulp aan als iemand je iets vraagt of als je iemand ziet struggelen. Geef usefull tips over houding en uitvoering. Wees behulpzaam naar elkaar, maar bied geen ongevraagd advies waarmee je eigenlijk iemand op een negatieve manier wijst op zijn/haar onkunde. Zoiets is ook moeilijk, hiervoor moet je namelijk een inschatting maken of iemand open staat voor jouw tips en advies, en je moet het op een goede manier kunnen overbrengen.
  5. Ruim jouw eigen attributen op na gebruik. Dat is wel zo netjes zodat een ander niet de hele sportschool hoeft af te zoeken naar dat attribuut. Wat ik zelf een positief iets vind aan corona, is dat men nu de apparaten zelf na het sporten dient schoon te maken. Dat is wel zo fris ook.
  6. Staar een ander niet te lang aan. Dat kan overkomen alsof je die persoon aan het “judgen” bent en dat kan de ander onzeker maken. Als jullie blikken kruisen, glimlach dan of steek een vriendelijke hand op.
  7. Houd niet onnodig een toestel bezet om met jouw buddy naast je te kletsen of om op je telefoon bezig te zijn. Een rustmoment tussen je sets door is natuurlijk prima.
  8. Wanneer iemand oefeningen uitvoert voor de spiegel, ga niet in de weg staan.
  9. Nogmaals: Help elkaar, wees aardig voor elkaar en steun elkaar! Be one happy family 🙂

Wil je graag naar de sportschool maar weet je niet waar te beginnen?

Gymjunkies heeft verschillende workout programma’s opgezet die jou kunnen helpen om wegwijs te worden in de sportschool.

Mocht je hier nou nieuwsgierig naar zijn of deze willen aanschaffen, met de code ELISE10 krijg jij 10% korting in de webshop van Gymjunkies.

Zoek je nog een goede sportschool? Kijk dan hier! 

Tot volgende week!

Liefs, Elise

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.