waarom benen trainen spieropbouw vet verliezen

BENEN TRAINEN, 4 REDENEN WAAROM DIT BELANGRIJK IS!

Het trainen van je benen wordt over het algemeen niet als één van de leukste bezigheden gezien. Vooral bij de mannen wil deze training er nog wel eens tussenuit vallen. Dit is een gemiste kans want het heeft heel veel voordelen! Hieronder beschrijf ik vier redenen waarom jij je benen juist wel zou moeten trainen. Je zult zien dat je gehele fysiek er beter uit gaat zien als jij structureel je benen traint. 

Aanmaak van meer testosteron

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Als je meer spiermassa wilt opbouwen, dan is de aanmaak van groeihormonen erg belangrijk. Een groeihormoon wat je door krachttraining kunt stimuleren heet testosteron. De benen zijn een grote spiergroep en nemen een groot deel van je lichaam in beslag. Hoe groter de spiergroep is, hoe meer hormonen je lichaam aanmaakt. 

Het is dus niet verstandig om je benen over te slaan. Je loopt zo, plat gezegd, een hele hoop extra groeihormonen mis. Als jij je benen wel traint, dan heeft je gehele lichaam hier profijt van. Je kunt dus beter een paar extra squat setjes in je schema zetten dan dat jij je suf traint aan bicep curls. 

Symmetrie in balans houden binnen in het lichaam

Als jij je fysiek wilt verbeteren dan is het gewenst om dit zo symmetrisch mogelijk te laten gebeuren. Niemand wil met een bovenlichaam rondlopen dat twee keer zo groot is als zijn onderlichaam. Daarom is het van groot belang om je lichaam zo goed mogelijk in balans te houden. Dit voorkomt blessures en het ziet er gewoon mooier uit. 

De meeste krachtsporters die daarnaast ook nog hardlopen, fietsen of aan balsporten zoals voetbal doen, verwachten dat hun benen vanzelf meegroeien. Het is voor deze doelgroep juist belangrijk om hun benen mee te trainen. Je zult er veel profijt van krijgen bij de andere sporten die je traint. Wellicht zou je ze wel op een andere manier moeten trainen (denk hierbij aan snelkracht). Je benen overslaan is geen optie.

Je verbrandt meer calorieën 

Als je wilt afvallen is het gewenst om meer calorieën te verbruiken dan je binnen krijgt. Uiteraard heeft dit voor een groot gedeelte te maken met je voedingsinname. Echter kun je ook meer uit je trainingen halen. Als jij je grotere spiergroepen gaat trainen met compound oefeningen (zoals een squat, lunge & deadlift), dan zal dit ook een positieve invloed hebben op de hogere verbranding van calorieën. Je stofwisseling krijgt namelijk een boost! Als je meer spiermassa aanmaakt dan hebben je spieren ook meer energie nodig in de rustfase.

Veel compound oefeningen die je gehele lichaam sterker maken

Hierboven heb je al kunnen lezen dat compound oefeningen belangrijk zijn om meer calorieën te verbranden. Compound oefeningen zijn ook belangrijk om je gehele lichaam te versterken. Bij de squats en deadlifts train je namelijk niet alleen je benen en billen. Er komen veel meer spieren bij kijken om deze bewegingen tot stand te brengen. 

Bij deze oefeningen gebruik je onder andere je core (buik & onderrug). Ook speelt je bovenrug een belangrijke rol om de stang in een stabiele positie te houden tijdens een squat. Bij een deadlift is je grip en positie van je bovenlichaam ook van essentieel belang. Je traint dus niet alleen maar je onderlichaam! Je bent bezig om je gehele lichaam naar een beter niveau te tillen.

TIP

Ik kan je verder als tip geven om twee keer je beenspieren te trainen. Dit hoeft niet persé een volledige training te zijn! Je kunt uiteraard twee of drie oefeningen binnen een full body training plannen. Zo prikkel jij je benen regelmatig en zal je minder opzien tegen de training. Je bent namelijk allang hersteld als je maar één keer per week een legday hebt staan. Je begint zo eigenlijk iedere week weer op hetzelfde punt. Dit motiveert niet en het zal er niet gemakkelijker op gaan worden.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.