MAIS TORTILLA MET ZELF GEROOKTE KIP, GROENTEN EN CURRY YOGHURT SAUS

MAIS TORTILLA MET ZELF GEROOKTE KIP, GROENTEN EN CURRY YOGHURT SAUS

Het totale gerecht is niet heel spannend of ingewikkeld maar de toevoeging daarentegen vind ik absoluut interessant.

Persoonlijk heb ik al jaren een thee fascinatie, zeg maar gerust lichtelijke verslaving.
Dit begon ooit met het inslaan van verschillende thee doosjes omdat ik ze of heel leuk er uitzag zien of omdat ik de smaak variatie wel interessant vond.

Inmiddels staan er dan ook mijn voorraad kast ongeveer 16 verschillende soorten thee.
Door deze fascinatie ben ik kort geleden in contact gekomen met Meneer thee.
Meneer thee is een klein bedrijf en lekker jong van aard maar wij spreken wel dezelfde taal en dat is thee.

Door dit contact ben ik ook eens gaan experimenteren met thee en voeding.
Wat blijkt….. dit gaat super goed samen.
Er zijn verschillende mensen waaronder chef kok en ook tevens Thee sommelier Mariella Erkens die thee regelmatig gebruikt ter ondersteuning van haar gerechten. Google haar naam maar eens als je nieuwsgierig bent.

Om de reden dat ik graag experimenteer en het interessant vind om met ECHT voedsel bezig te zijn, heb ik voor jullie een super simpel gerecht bedacht met thee als extra twist.

Het gerecht is: Mais tortilla met zelf gerookte kip, spinazie avocado, yoghurt curry saus en nog wat kleine toevoegingen zoals cherry tomaten, bosui en pompoenpitten.

 

WAAR KOMT DIE THEE NOU TEVOORSCHIJN?

Bij de kip.
Ik ga zelf kip roken met thee.
Dit kan iedereen want je kan dus je eigen kipfilet roken gewoon in een pan.

Je ziet straks met foto’s wat het verschil is tussen en al gerookte kipfilet vanuit de slager of supermarkt of dat je deze zelf rookt.
Het verschil is namelijk duidelijk zichtbaar en smaakt ook zo anders.(veel lekkerder)

MAIS TORTILLA MET ZELF GEROOKTE KIP, GROENTEN EN CURRY YOGHURT SAUS

BENODIGDHEDEN PER PERSOON
  • aluminiumfolie
  • 1,2 of 3 tortilla’s(ligt er maar net aan hoeveel trek je hebt)
  • 1 avocado
  • 2 stengels bosui
  • 1 kipfilet
  • 1 eetlepel groene gedroogde thee*
  • 100 gram  low fat yoghurt
  • een zakje verse  gewassen spinazie
  • een handje pompoenpitten
  • wat cherry tomaten
  • 2 theelepels (kerrie) madras kruiden
  • zout en peper

 

VOEDINGSWAARDE VOOR 1 PERSOONSGERECHT IS:

kcal: 665
vet: 37
eiwit: 32,8
koolhydraten:39,4
  *Als je laag in je koohydraten wilt zitten skip dan de tortilla.

VOEDINGSWAARDE ZONDER TORTILLA:

kcal: 515
vet: 36,8
eiwit: 28,8
koolhydraten: 12,4

 

BEREIDING:
  • Leg op de bodem van een braadpan of wokpan een vel aluminiumfolie. Strooi de thee erop. Vouw een tweede vel aluminiumfolie dubbel en prik er gaatjes in. Leg op de thee.
  • Bestrooi de kip aan beide kanten met wat zout en peper.
  • Leg de kipfilet op de aluminiumfolie met gaatjes. Dek de pan goed af met aluminiumfolie of met een goed sluitend deksel. Vouw de folie aan de rand stevig dicht zodat zo min mogelijk rook kan ontsnappen.
  • Zet de pan op matig vuur. Reken 10 min. vanaf het moment dat de thee begint te roken. Draai het vuur dan laag en rook de kipfilet nog 5 min.
  • Open het aluminiumfolie niet, dit onderbreekt het rookproces. Draai het vuur uit en laat de kipfilet in de afgesloten pan nog 10/12 min. afkoelen. Neem de kipfilet en snijd deze in reepjes of blokjes maar net wat jij prettig en lekker vindt.

 ZELF GEROOKTE KIP

JE KUNT TEGELIJKERTIJD DE ONDERSTAANDE HANDELINGEN UITVOEREN:
  • Snijd de cherry tomaten in partjes van 4 of twee (wat jij wil).
  • Snijd de bosui in ringetjes net zoveel als dat jij genoeg vindt.
  • Als laatst snijd je de avocado eerst door de helft, haal de pit eruit en snijd wanneer de avocado nog in de schil zit reepjes of blokjes. (kijk uit dat je met niet door de schil heen gaat want dan heb je bloed)
  • Haal de reepjes of blokjes avocado met een lepel uit de schil en leg deze even apart.
  • Neem de 100 gram of ml yoghurt en meng deze met de madras kruiden net zolang je geen klontjes meer hebt. (citroen/limoensap, zout en peper toevoegen naar smaak)

  • Laat een koekenpan goed heet worden, en rooster hierin eerst de pompoenpitten zonder olie.
    Zodra deze een beetje beginnen te bollen of te springen zijn we wel klaar en mogen ze uit de pan even een in klein bakje.
  • Houd de koekenpan op het vuur en bak hier de tortilla’s in 20/30 seconden iedere kant.

Als je geen tortilla erbij eet kun je dit recept als salade zien en kun je alles door elkaar heen gooien en klaar is kees.

Wanneer je wel een tortilla erbij eet kun je deze net zo opmaken als op de foto of je geeft er natuurlijk geheel je eigen twist aan.

 

WAAR HAAL JE DE THEE?

De gedroogde thee kun je bij verschillende soorten gezondheidszaken kopen zoals De Tuinen, Dille en Kamille, etc.
Of je koopt het online bij Meneer thee. Ik gebruik zelf de thee van Meneer thee en dan de Groene hooggebergte.
Deze thee heeft een leuk verhaal van herkomst.
Kijk daarvoor op Meneer thee
Met deze zelfde thee zet ik zelf ook altijd mijn normale kopjes thee.
Het fijne aan deze thee is dat ze gedroogd in een zakje zitten maar wanneer ze in aanraking komen met heet water de bladeren net zo groot worden als munt bladeren. Daardoor krijg je niet allemaal van die kleine stukjes in je mond en heb je hiervoor dan ook geen zeefje nodig.

Voor nu zeg ik alvast dat ik hoop dat jullie net zo smullen van deze bijzondere bereiding dan dat ik heb gedaan.

Eet smakelijk,

Maxime

 

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

NIEUW: Makkelijke recepten om lekker en gezond af te slanken. De Afslank Receptenbijbel.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.