thuis sporten tips

JE EERSTE KEER THUIS SPORTEN OVERLEVEN: 7 TIPS

Het wordt kouder en kouder buiten, dus train je liever thuis. Je hebt jonge kids om op te letten, maar wil wel je wekelijkse dosis lichamelijke beweging krijgen. Of je hebt gewoon een druk leven en een “home gym” is écht een uitkomst: er zijn allerlei redenen waarom thuis sporten ideaal voor jou kan zijn.

Maar… hoe begin je ermee? Want het is niet alsof de IKEA een handleiding heeft klaarliggen voor je!

En daarom deel ik vandaag een aantal tips met je waarmee je je eerste keer thuis sporten kunt overleven. Let’s go:

  1. Koop meer dan één dumbbell voor thuis, please? Want anders beperk je jezelf qua hoeveel oefeningen je kunt doen. Om al je spiergroepen (borst, benen, rug, etc.) goed te kunnen trainen thuis raad ik je aan om minimaal twee dumbbells, één halterstang en een simpele halterbank in huis te halen. Hiermee kun je vrijwel alles!
  2. Als ik thuis sport gebruik ik verschillende gewichten om bepaalde spieren mee te trainen. Simpel gezegd: m’n benen kunnen veel meer aan dan m’n triceps. Daarnaast zul je na een tijdje fanatiek sporten steeds meer gewicht aankunnen. Hou hier rekening mee door een aantal lichtere gewichten (2,5 tot 5 kilo) en zwaardere gewichten (10-15 kilo) te kopen.
  3. Thuis sporten is geen rocket science, maar je moet je wel voorbereiden. Ga niet zomaar een paar willekeurige oefeningen doen en maak een trainingsschema waarin alle spieren 1-2 keer per week aan bod komen. Dat betekent elke week je borst, armen, schouders, buik, benen en rug trainen. Hiermee behaal je veel betere resultaten!
  4. Gebruik een aparte kamer in je huis voor je home gym als het kan. Zo geef je jezelf de ruimte om te sporten, voorkom je ongelukjes met glazen en vazen en het zal minder erg zijn als je een keer een gewicht laat vallen. Je hebt liever geen deuken in de vloer van je huiskamer, toch?
  5. Lukt het je niet zelf om dingen als een halterbank of hometrainer in elkaar te zetten? Vraag dan iemand om hulp (of huur iemand in), want een blessure oplopen omdat je een paar schroefjes te veel overhield ga je spijt van krijgen…
  6. Let goed op jezelf: drink genoeg water tijdens en na het trainen. Bouw daarnaast rustig je training op en loop niet te hard van stapel. Omdat je zonder professionele begeleiding traint moet je wat meer op jezelf letten.
  7. Misschien moet je wat voorzichtiger zijn thuis dan in de sportschool, maar vergeet niet te genieten van de vrijheid die thuis sporten je kan bieden. Hoezo openingstijden? Hoezo “ik zie er raar uit als ik die ene oefening doe”? Hoezo je moet wachten tot het apparaat weer vrij is?

En dat waren ze: mijn tips voor als je begint met thuis sporten. Welke tips ga je uitproberen? En heb je zelf nog goede tips?

Ik hoor graag van je!

Groeten,

Michael


Michael van Leeuwen is één van de oprichters van Hijhem. Hij is inmiddels ruim vijf jaar bezig met krachttraining en heeft in die tijd alles meegemaakt van “bro science” en blessures tot persoonlijke records en een halve gym bouwen thuis. Je kunt alles volgen op Facebook.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.