EETSTOORNIS

Eetstoornissen… een heftig onderwerp, maar wel belangrijk om hier aandacht aan te geven. Ik ben er niet trots op wat ik vroeger deed, maar wil dit wel delen. Zelf ben ik er gelukkig nooit erg aan toe geweest maar ik ken ook een paar meiden die dit nog verder hebben laten komen en het is niet niks. Zowel fysiek, maar ook mentaal. Ik wil (jonge) meiden duidelijk maken dat je jezelf echt niet hoeft uit te hongeren om een mooi lichaam te krijgen. Integendeel van jezelf uithongeren krijg je helemaal geen mooi lichaam! Je maakt veel kapot en je wordt er zeker niet gelukkiger op. 

Ik ben al vanaf mijn 15e bezig met diëten en sporten. Tot vorig jaar deed ik dit nooit op een gezonde manier. Ik heb tijden gehad dat ik niks wilde eten, omdat ik zo snel mogelijk een mooi lichaam wilde. Als ik dan uit eten ging, kotste ik het daarna uit. Ik at bijna niks en sportte heel veel. Ik viel snel af, maar zag er ongezond uit.

Als ik dan eindelijk veel was afgevallen ging ik de andere kant op. Ik kreeg veel eetbuien, at vaak wel 2000 kcal per maaltijd. ‘S nachts at ik het meeste, dan was er niemand bij en at ik alles op wat ik kon vinden. Dan voelde ik me schuldig en ging ik weer overgeven. Als ik dan weer was aangekomen, begon ik weer met niks eten. Zo zat ik in een vicieuze cirkel waar ik maar niet uitkwam. Die tijd was verschrikkelijk, ik was depressief en altijd boos op mezelf.

Welk gewicht ik ook had ik was nooit gelukkig. Ik hield niet van mezelf, haatte mezelf omdat het me maar niet lukte en dacht als ik dun ben ben ik wel gelukkig. Maar als ik dan eenmaal dun was, was ik nog steeds niet gelukkig. Het is allemaal mentaal. Ik geloof er nu in dat je eerst van jezelf en van je lichaam moet houden om op een gezonde manier je droomlichaam te krijgen. En als je echt van jezelf houdt dan maakt het niet meer uit hoe snel dit gaat en gun je jezelf de tijd.

IMG_7902

 

Niet eten, veel te veel eten & nu eindelijk een balans! 

 

Toen ik vorig jaar februari begon met deze levensstijl hield ik nog niet van mijn lichaam. Ik ben eerst mijn gedachtes gaan veranderen, omdat ik wist dat ik anders weer in die cirkel terecht zou komen. Dit is heel moeilijk, maar het komt er eigenlijk op neer dat je iedere dag aan jezelf moet werken van binnenuit. Ik probeerde van mijn lichaam te houden en trots op mezelf te zijn. Ik keek alleen nog naar wat wél goed ging en wat ik al bereikt had. Ik wilde gezond zijn en had geaccepteerd dat het niet snel hoefde te gaan, maar ik mezelf de tijd gaf om deze reis te maken. Dit ging steeds beter en toen begon ik ook fysiek mijn resultaten te zien. Je mind & body werken altijd samen. Wat je gelooft, zal ook je waarheid worden. Als je gelooft dat je het toch niet kan en dat je het niet waard bent, dan lukt het ook niet. Als je gelooft dat je er ooit wel komt en je het verdient om gelukkig te zijn en een gezond, mooi lichaam te hebben gaat je dat zeker lukken.

Ik dacht altijd dat ik zo min mogelijk moest eten om slank te worden. Dat is absoluut niet waar, als je wilt afvallen moet je inderdaad wel minder kcal eten dan dat je eerst deed. Maar zeker niet te weinig, je lichaam heeft die calorieën hard nodig alleen al in rust om je organen goed te laten functioneren. En als je er ook nog is bij sport, heb je genoeg voedingswaarden nodig om je spieren te voeden. Nu eet ik 6-8 keer per dag (soms zelfs nog meer) en ik heb bijna nooit honger. Ik probeer altijd gezonde keuzes te maken en gun mezelf vaak genoeg wat lekkers! Ik leef niet alleen maar op sla zoals sommige mensen denken. Ik ga nog steeds uit eten en ben gek op chocolade. Maar ik heb nu een balans gevonden. Ik ben meer dan gelukkig met hoe ik nu leef en zou voor geen goud terug willen naar die tijd.

Ik denk dat veel meiden moeite hebben met eten. Iedereen wil een mooi lichaam, maar je weet vaak niet hoe. Velen hebben eetstoornissen en maken zichzelf kapot van binnen en van buiten. Als je hier ook problemen mee hebt, hoop ik dat je gaat inzien dat er ook een middenweg is. Ik zie het als een reis die je maakt. Het kost tijd, het kost moeite en het is niet altijd even makkelijk in het begin. Maar dat wordt het wel als je geniet van de reis en het jezelf niet te moeilijk maakt met negatieve gedachtes. Wordt vooral niet boos op jezelf als je weer een terugval krijgt, leer ervan en kijk vooruit. De volgende dag ga je gewoon weer verder. Ik merk dat veel mensen dan denken: nu heb ik het verpest laat maar zitten. Je hebt het niet verpest, er zijn ook goede dagen. Focus je op de goede dingen die je bereikt hebt niet de slechte. Daar heb je helemaal niks aan en dat zal je niet verder brengen. Ik heb ook heel vaak weer een ”terugval” gehad, maar daar bleef ik niet in hangen en ik ging gewoon weer verder. Je mindset veranderen kost tijd, maar iedereen kan het!

Ik ben blij dat ik nu het Lifestyle Plan gebruik voor voeding en mindset/zelfliefde. Dankzij het plan kwam ik van mijn eetstoornissen af. Zou jij ook het Gymjunkie Lifestyle Plan willen volgen? Dan krijg je als trouwe lezer 10% korting met de code “gymjunkies10”.

Liefs, Cynthia

Instagram: @cynthiahouben_

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

15 Reactie's
 • zorahlynn
  Geplaatst op 17:03h, 24 maart Beantwoorden

  Wauw, wat een prachtig verhaal maar natuurlijk ook heftig! Zo knap van je zelf wat je allemaal hebt opgebouwd

  • Cynthia Houben
   Geplaatst op 21:46h, 25 maart Beantwoorden

   Dankjewel chick! Heeft lang geduurd om m’n mindset te veranderen maar ben nu erg gelukkig en wil nu iedereen helpen gelukkiger te worden. Al is het maar één persoon! 🙂

 • Esmee van der Veen
  Geplaatst op 19:59h, 24 maart Beantwoorden

  Mooi verwoord en knap dat je het hebt opgeschreven! Keep up the good work!

  • Cynthia Houben
   Geplaatst op 21:44h, 25 maart Beantwoorden

   Dankjewel! 🙂

 • Babs
  Geplaatst op 09:06h, 25 maart Beantwoorden

  Wauw! Alles zo herkenbaar ik had t zelf geschreven kunnen hebben!
  Heel knap je mindset zo om te kunnen schakelen.
  Ik ben er nog lang niet maar weet dat ooit alles in balans komt en de tevredenheid komt.
  Je kunt trots zijn op jezelf.

  • Cynthia Houben
   Geplaatst op 21:43h, 25 maart Beantwoorden

   Dankjewel! Vond het moeilijk om dit te delen maar ik wil zo graag anderen helpen en laten zien dat meer meiden dit hebben. Dus dat je niet alleen bent:).
   Ik heb ook m’n mindere dagen, het blijft soms nog lastig. Wat ik je kan meegeven, vertrouw op jezelf en weet dat alles goed komt als je jezelf iedere dag wat meer gaat waarderen.

 • michelle
  Geplaatst op 20:22h, 07 mei Beantwoorden

  Onwijs knap en ik herken je pijn! Ik ben ook door die hel gegaan. Je blog motiveert me wederom.

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 14:10h, 10 augustus Beantwoorden

   Dankjewel chick, ik hoop dat het nu ook beter met jou gaat!

 • Audrey
  Geplaatst op 16:53h, 04 augustus Beantwoorden

  Je verhaal is heel herkenbaar! Wat knap dat je hier voor uitkomt en hoe je het beschrijft! Ik ben dan ook heel blij met je nieuwe uitdaging van de online coaching en heb me meteen ingeschreven!

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 14:11h, 10 augustus Beantwoorden

   Dankjewel voor het compliment :). Wat leuk dat je mee gaat doen met het Online Lifestyle Plan! We hebben het gebaseerd op hoe ik zelf mijn levensstijl heb omgegooid en de kennis van Move For More, we gaan je helpen om dit ook te bereiken! X

 • susan verhagen
  Geplaatst op 10:15h, 13 oktober Beantwoorden

  Wauw…zo herkenbaar, ik zou het geschreven kunnen hebben. Hoop ook nog een gezonde balans te kunnen vinden…echt zo goed van je.

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 19:23h, 18 oktober Beantwoorden

   Dankjewel, lief van je! Ik heb vooral door mijn mindset te veranderen echt een goede balans kunnen vinden. Je kan het ook! Het kost veel tijd en moeite, maar als je je mindset net zo traint als je je spieren traint met sporten, dan gaat het je echt lukken:).

 • Inday
  Geplaatst op 12:28h, 14 december Beantwoorden

  Ik had je eerder al een e-mailtje gestuurd met een beetje hulp voor de diabetes, dank je wel daarvoor!

  Maar na het lezen van deze blog en jou volgen op social media krijg ik nog meer motivatie! Dank je wel!

  Keep up the good work! Je bent een grote inspiratie ?

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 14:27h, 14 december Beantwoorden

   Ahw wat lief zeg! Dankjewel:). Ik hoop dat het goed gaat met je diabetes en als er nog eens iets is kun je altijd mailen!
   Liefs, Cynthia

 • Pingback:HET EETDAGBOEKJE VAN @DENISEENK - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
  Geplaatst op 14:02h, 23 oktober Beantwoorden

  […] het zo kort mogelijk te houden; Op de middelbare school ontwikkelde ik een eetstoornis die van kwaad tot erger werd, waardoor het mijn dagelijkse leven beheerste en ik niet meer de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.