snellere stofwisseling, afvallen, gezonder leven

5 TIPS VOOR EEN BETERE STOFWISSELING!

Onze stofwisseling is een erg belangrijk proces. Of je nu wilt afvallen, aankomen of wat dan ook, de stofwisseling zorgt ervoor dat je lichaam werkt naar jouw doelen. Er zijn veel factoren van invloed op dit proces. Waarvan je een groot deel zelf kan aansturen met jouw keuzes en het gedrag wat daaruit voortkomt! Goed om te weten dat je niet slechts het slachtoffer bent van het lichaam dat je gegeven is toch?

Wat kan jij doen om jouw stofwisseling te verbeteren? Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet..

 

body&fit pre workout

 

YOGA

5 tips voor een betere stofwisseling yoga

Voor veel mensen lijkt yoga een simpele sport om je spieren te versterken en lenigheid te verkrijgen. Maar yoga is veel meer dan dat.. Door yoga verplaats je al je aandacht in de bewegingen die je maakt en houdingen die je aanneemt. Je geniet dan natuurlijk van het effect wat het heeft op de spieren en gewrichten. Alles versterkt en wordt tegelijkertijd meer soepeltjes.

Doordat je je aandacht volledig richt op wat je aan het doen bent, kalmeer je ook je hoofd van al het nadenken wat je allemaal wel niet ‘moet doen’ de hele dag. Door de rust die je in je hoofd creëert, maak je ruimte voor kalmte en ontspanning. Dit heeft een positieve invloed op de stofwisseling en eigenlijk vrijwel alle andere processen in het lichaam.

Lees hier meer over yoga

 

VASTEN

5 tips voor een betere stofwisseling vasten

Met vasten geef je je lichaam de ruimte om zichzelf in balans te brengen. De hormoonhuishouding optimaliseert en komt weer in balans, dit is een erg belangrijk proces wat veel andere processen in het lichaam in goede banen laat verlopen. Processen treden in werking als autofagie; hierbij worden verouderde eiwitten afgebroken, eventueel opnieuw gebruikt en afgescheiden door het lichaam.

De meeste van ons zijn opgevoed met het idee dat we over de hele dag verspreid zouden moeten eten. Dit zou een gunstig effect hebben op onze gezondheid en je sneller je fysieke doelen laten bereiken. Nu is elk lichaam natuurlijk anders, maar er worden steeds meer voordelen ondervonden bij onderzoek naar vasten en dus juist minder vaak op de dag eten. Het geeft je lichaam de ruimte voor een betere stofwisseling en processen treden in werking die anders nauwelijks zullen werken omdat je de hele dag door aan het eten bent.

Uit onderzoek is zelfs naar voor gekomen dat er meer groeihormonen worden aangemaakt in het lichaam na periodes van vasten en dat de stofwisseling dan zelfs versnelt. Dat is vaak één van de redenen waarom mensen aan intermittent fasting doen.

Lees hier meer over vasten

 

MINDFULNESS

5 tips voor een betere stofwisseling mindfulness

Zoals je met yoga je volledige aandacht richt op de bewegingen die je met je lichaam maakt, kun je dit ook toepassen in het dagelijks leven. In het begin kan dit moeilijk zijn.. Maar het is zeker de moeite waard en het wordt vanzelf makkelijker (zoals alles wat je consequent doet). Leef in het moment, bent bewust van wat je op dit moment aan het doen bent en doe vooral zo min mogelijk dingen tegelijk.

Als je aan het multi-tasken bent de hele dag, bouw je enorm veel stress op in je lichaam. En stress houdt je progressie tegen. Als je bewust met één ding tegelijk bezig bent, dan blijf je in een meer ontspannen toestand met een betere focus. Dit zorgt ervoor dat je lichaam genoeg energie en ruimte heeft voor dingen zoals de stofwisseling.

Yoga en meditatie, krachttraining of een andere sport, maar ook spelen met je huisdier of lekker creatief bezig zijn, dat zijn goede manieren om jezelf terug te brengen naar deze ontspannen toestand. Bewust met je volledige aandacht één ding tegelijk doen houdt je in deze toestand. Stress is als een ophoping van dingen waar je niet (of maar half) van bewust bent en dit kan heel wat processen van het lichaam blokkeren.

Lees hier meer over mindset

SLAAP BETER

5 tips voor een betere stofwisseling slaap

Slaap wordt vaak onderschat. Ik was zelf iemand die altijd dacht dat ik aan 4 uur slaap voldoende had. Tot ik meer ging slapen.. Nu ik gemiddeld zo’n 7 uur per nacht slaap merk ik pas wat dit doet voor je lichaam en je hoofd. Je hebt meer energie, meer helderheid en een meer ontspannen lichaam. Veel mensen slapen te weinig of hebben een onrustige nachtrust.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat de stofwisseling dus ook beter verloopt, je lichaam is goed tot rust gekomen en dit kan je meenemen in je nieuwe dag.. elke dag. En als je nou een nachtje wat korter zou slapen, dan is dat maar zo. Streef ernaar wanneer het mogelijk is toch die 7 á 8 uur slaap te pakken en het zal je goed doen.

 

EET BEWUSTER

5 tips voor een betere stofwisseling bewust eten multitasken

Proef jij wat je eet? Of stop je gewoon je mond vol en kauw je erop tot je het door kan slikken om vervolgens de volgende hap te nemen? Vaak eten we door ons gehaaste gedrag onbewust en zijn we van alles aan het doen terwijl we eten. Dit is een beetje net als ik eerder uitlegde bij mindfulness.

Ons lichaam reageert beter op voeding die bewust gegeten wordt. Je zal dan ook eerder een signaal krijgen van je lichaam dat je verzadigd bent en hierdoor kan iets als overeten voorkomen worden. Maar dat is niet alles, je lichaam reageert dus letterlijk beter op voeding die bewust geconsumeerd wordt. Het frisdrank verhaal is hier een goed voorbeeld van: je drinkt enorm veel suikers en calorieën weg, maar je lichaam geeft nooit een signaal af van verzadiging én je krijgt enorme pieken in de bloedsuikerspiegel. Je drink onbewust behoorlijke hoeveelheden suikers weg en je lichaam wordt als het ware aangevallen.

Het lichaam is beter voorbereid op wat het moet doen als het ervan bewust wordt gemaakt wat er binnenkomt. En dat kan je dus doen door met meer aandacht te eten. En dan hoef je niet elke maaltijd in stilte te gaan zitten eten. Maar kijk eens naar wat je eet, proef het en kauw er goed op voor je het doorslikt. Je lichaam zal er dankbaar voor zijn. Je stofwisseling zal je belonen.

 

Lees ook 10 tips om je stofwisseling te versnellen

Wil je meer zien van Gymjunkies? Je kunt ons volgen op Instagram, Facebook of meld je aan op onze nieuwsbrief!

 

body&fit pre workout

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.