invloed van koffie op je sportprestaties jens roovers cafeïne creatine

Invloed van koffie op je sportprestaties

Jens is een bekende van ons en heeft ook een grote passie voor sport! In deze gastblog vertelt hij jullie iets over wat koffie voor je kan doen i.c.m. sport.

Mijn naam is Jens Roovers 22 jaar en ik ben fitnessinstructeur in verschillende sportscholen zoals Sportplaza en Health works fitness.
Sporten is mijn grote passie, zoals dat ook bij de meeste van jullie Gymjunkies het geval is. Ook ben ik een atleet van het kledingmerk Doyouevenhoist. Ik ben bezig met het CIOS profiel fitness, maar dat is zeker niet mijn einddoel.

 

Koffie

Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie geconsumeerd! En daarom ga ik jullie daar wat meer over vertellen i.c.m. sporten.

Koffie is naast water de meest populaire drank. Ook veel atleten drinken het en daar ben ik blij om, want koffie is zeker goed voor sporters en past in veel diëten. Een kopje koffie heeft positief resultaat op je bloedcirculatie en daardoor krijg je een  betere bloedsomloop en dat zorgt weer voor meer zuurstof.

In een kopje koffie (150 ml) zit zo’n 115 mg aan cafeïne.

Uit onderzoek is gebleken dat koffie helpt bij je sportprestatie, bijvoorbeeld bij je uithoudingsvermogen, je voelt je veel energieker en hebt meer concentratie als je aan het sporten bent.

 

De effecten van koffie op je sportprestaties

Wanneer je dus met mate koffie drinkt kan het dus een positief resultaat geven op je lichaam. Het stimuleert het hart en je ademhaling en zorgt voor een beter gebruik van vetten. Wanneer je een uur voor het sporten 2 kopjes koffie drinkt dan zal je meer vet verbranden met het sporten en minder glycogeen. Alleen al door een kopje koffie te drinken verbrand je meer vet dan dat je binnenkrijgt door de koffie zelf, wat wil je nog meer ;)?

Ook wordt er door sommige deskundigen gezegd dat het je ook helpt bij het herstellen van je training na het sporten, dus een pré en post workout middel in één! Koffie bevat amper calorieën z’n 10 per kopje, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Waar je wel op moet letten is dat ik praat over zwarte koffie en geen latte macchiato en andere speciale koffie die zitten namelijk vol met suiker, room e.d.

Tip: de bekende ‘dark roast’ koffie is wat minder goed voor sporters, er zit wel meer smaak aan, maar juist minder cafeïne. En dat willen we juist wel! Door de extra geroosterde koffiebonen gaat er namelijk een heleboel cafeïne verloren.

 

Maar hoe zit dat dan met koffie (cafeïne) en creatine in nemen? Kan dat eigenlijk samen?

Creatine en cafeïne hebben beide invloed op het hydratatielevel (waterpeil) van het lichaam. Cafeïne heeft een lichte vocht afdrijvende werking en creatine zorgt er voor dat er meer water wordt opgeslagen in de spiercellen.

Dus in theorie heeft het een tegenwerkend effect op elkaar, in de praktijk is dat moeilijk te onderzoeken.
Ik adviseer om dit daarom niet samen in te nemen, en als je het wel doet drink dan extra water of een sportdrank voor vocht inname. Je kunt het natuurlijk wel verdelen over de dag!

 

Wist je trouwens dat koffie ook kan helpen bij het tegengaan van:

  • Parkinson
  • Leverkanker
  • Diabetes type 2
  • Jicht
  • Galstenen

Koffie is dus voor meerdere dingen goed en is een geweldig natuurlijk product om te gebruiken i.cm. met sport. Als zowel een natuurlijke pre en post workout. Blijf wel tijdens het sporten veel water of andere sportdrank drinken natuurlijk.

 

invloed van koffie op je sportprestaties jens roovers

 

Een sportieve groet,

Jens Roovers

 

Lees in deze blog alles over cafeïne

Wil je Jens volgen? Dat kan via zijn Instagram: @jensroovers

 

Gezond eten en je doelen behalen? Dat kan nog makkelijker met het boek FitChef! Duidelijke uitleg en heerlijke recepten. Klik hier als je meer informatie wilt.

 

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.