Voordelen van Mango + 3 recepten!

Dat een mango lekker is hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Wat je misschien nog niet weet van deze vrucht is dat het ook een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dat is dan ook de reden waarom de mango al meer dan 5000 jaar verbouwd wordt. Eerst alleen in India en ondertussen in alle tropische gebieden van de wereld!

 

Voedingswaarde (bron Wikipedia)
Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 59
Vet 0,4 g
Verzadigd 0,1 g
Meervoudig onverzadigd 0,1 g
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 1 mg
Kalium 168 mg
Koolhydraten 15 g
Voedingsvezels 1,6 g
Suikers 14 g
Eiwitten 0,8 g
Vitamine A 1.082 IU Vitamine C 36,4 mg
Calcium 11 mg IJzer 0,2 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 ”g Magnesium 10 mg

 

Helpt het lichaam optimaal gezond te blijven

Mango’s hebben een vrij hoog gehalte aan vezels waardoor het bijdraagt aan een gezonde darmflora. Bovendien bevat de vrucht een hoog gehalte aan kalium en magnesium. De combinatie is goed voor het hart en het helpt de bloeddruk op peil te houden. Vitamine A en C verbeteren aanzienlijk het immuunsysteem waardoor de processen van het lichaam beter zullen verlopen en ook beter beschermd blijven. Vitamine B6 zorgt er voor dat de mango ook nog eens goed is voor de hersenen en je humeur!

Bescherming tegen kanker

BĂštacaroteen is een bijzonder stofje. Daar heb je misschien nog nooit van gehoord, ik ook niet! Daarom heb ik wat onderzoek gedaan en het blijkt dit erg prominent aanwezig is in de mango waardoor het krachtige effecten heeft op onze gezondheid. De hoge hoeveelheid die de mango bevat zorgt ervoor dat de huid beter beschermt blijft tegen teveel UV-straling. Het draagt bij aan de bescherming van de ogen. Het werkt preventief tegen astma en er is aangetoond met onderzoeken op Harvard dat dit stofje bescherming biedt tegen prostaatkanker.

Ook bevat de mango polyfenolen, quercetine, fisetine en methylgallat. Zegt je misschien helemaal niks, maar deze stofjes bieden bescherming tegen verschillende kankersoorten en hebben bovendien een ontstekingsremmende werking.

Goed voor de huid

De Mango staat erom bekent dat het een positieve werking heeft op de huid. Het opent verstopte poriën, waardoor acne zal afnemen. Bovendien bevat de mango een hoog gehalte aan vitamine A en vitamine C. Vitamine A is vooral goed voor de ogen en het haar. Vitamine C is nodig voor de collageen productie in ons lichaam. Dit zorgt voor een verbeterde huid- en haarstructuur. Dan is het best logisch dat wanneer je voldoende mango eet je huid een gezonde gloed krijgt. Let wel op dat je levensstijl over het algemeen wel gezond moet zijn anders zal je waarschijnlijk niet genieten van deze positieve effecten.

Afvallen met mango?

Ik zie wel eens dingen voorbij komen over de effecten van mango bij vetverlies. De dingen die ik net allemaal heb benoemd dragen daar dan ook zeker aan bij. Maar een gezond eetpatroon is de enige manier om af te vallen en dat gewicht dan ook te behouden. Je gaat echt niet afvallen door een hoop mango’s te eten, dit zal je juist alleen maar zwaarder maken! Een mango blijft net als andere fruitsoorten iets wat je met mate moet eten door het hoge fructose gehalte. Als je teveel van die suikers binnenkrijgt creĂ«er je een hoge suikerspiegel in je bloed. Hierdoor versuikert je lichaam en het overschot wat je lichaam niet kan verwerken zal opgeslagen worden als lichaamsvet.

Gebruik

Een mango is dus nooit een vervanging van bepaalde dingen maar zeker een goede toevoeging! Eet het als tussendoortje of verwerk het in een salade of andere gerechten. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Kijk wel uit dat je er niet teveel van eet omdat de snelle suikers schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Recepten

2 Reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.