MIJN VISIE OVER EIWITTEN, HEB JE VEEL OF WEINIG NODIG?

Iedereen heeft een bepaalde kijk als het aan komt op voeding, zo ook over de hoeveelheid eiwitten die je tot je neemt. Onze blogger Bjorn gaat jullie vandaag zijn visie over eiwitten delen. Hij is vegan, gespecialiseerd in plantaardige voeding en legt hieronder uit hoe je met deze levensstijl ook aan genoeg eiwitten komt. Niet zo makkelijk zou je denken? Maar niets is minder waar.

Hallo Gymjunkies,

Een nieuwe week betekent dus ook een nieuw stuk van mij. Vorige keer vertelde ik jullie al kort over de basis van mijn coaching. Ik help mensen met plantaardige eetschema’s. Een van de eerste dingen die je dan misschien denkt is; maar hoe kom je met alleen maar plantaardige voeding aan voldoende eiwitten?

Het eerste antwoord wat ik daar op zou geven is simpel. Ook met een plantaardig eetpatroon is het makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit niet alleen omdat er in plantaardige voeding meer dan genoeg eiwitten zitten, maar ook omdat we een stuk minder eiwitten nodig hebben dan vandaag de dag wordt gedacht.

Een tijd geleden ben ik echt gaan inzien dat we een stuk minder eiwitten nodig hebben dan over het algemeen wordt gedacht. Ik zelf eet sinds een paar weken nu ook een “lage” hoeveelheid eiwitten, slechts 10% van mijn calorieën haal ik uit eiwitten, ook eet ik maar 10% vetten en de overige 80% houd ik vrij voor koolhydraten. Dat is natuurlijk een stuk minder eiwitten dan wat aangehouden (en meestal geadviseerd) wordt dan “normaal”.

Echter merk ik dat mijn lijf veel fijner aanvoelt sinds ik op deze manier ben gaan eten. Alles gaat veel makkelijker gedurende een dag, ik kan mezelf beter focussen en voel mezelf veel fitter dan voorheen. Ook herstelt mijn lichaam super goed van de trainingen die ik doe. Omdat ik relatief gezien maar weinig eiwitten en vetten eet op een dag blijven alle andere calorieën beschikbaar voor koolhydraten. Als je net als ik een fruit liefhebber bent komt dat natuurlijk goed uit. Zo kan je de hele dag door lekker genieten van grote hoeveelheden fruit!

Daarnaast heb ik ook in verschillende onderzoeken al naar voren zien komen dat een teveel aan eiwitten schadelijk is voor je lichaam en kan bijdragen aan de ontwikkeling van ziektes en een ouder uitziende huid. Dit komt omdat een teveel aan eiwitten gaat samenklonteren in je lichaam, dit zorgt er vervolgens voor dat je cellen niet goed meer kunnen functioneren.

In mijn ogen zouden we ons dus veel beter kunnen concentreren op het genoeg binnen krijgen van vezels, vitaminen en mineralen. Dit zit allemaal meer dan voldoende in verse groente, fruit, bladgroen, kruiden en kiemen. Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen een voedingspatroon creëert waar hij/zij zich goed bij voelt. Ik kan niet voor een ander bepalen dat dit ook de formule is tot succes. Wel wil ik graag delen wat deze manier van eten met mij doet en hoe ik mezelf daarbij voel.

Is dit iets wat jou aanspreekt maar heb je geen idee hoe je dit moet gaan aanpakken en wil je graag mijn begeleiding? Laat het mij dan horen en ik help je graag!

Have a good one!

Bjorn

Je kunt Bjorn volgen via:

Facebook Instagram & mail: bjorn.opthoog96@hotmail.com

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.