goede nachtrust belangrijk voor resultaat

SLECHT SLAPEN STAAT JE RESULTAAT IN DE WEG + 5 TIPS!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, slaap is een van de belangrijkste factoren om resultaat te boeken. Je kunt nog zo vaak naar de sportschool gaan, je Myfitnesspal tot de laatste calorie invoeren of extra supplementen nemen. Slecht slapen gaat je uiteindelijk opbreken. 

In deze tijd kunnen er veel dingen meespelen waardoor je wellicht niet zo’n goede nachtrust hebt. Stress, te veel prikkels of je mobiele telefoon kunnen een negatieve invloed hebben op je slaapritme. Als jij minder dan 8 uur per nacht slaapt dan kun je wellicht een aantal tips halen uit dit artikel.

De prestaties verslechteren

Dit geldt niet alleen maar voor het sporten. Het is aangetoond dat alle handelingen in het dagelijks leven achteruit gaan. Denk hierbij aan het reactievermogen tijdens het autorijden, de focus op je werk of je motoriek. De motoriek en mentale focus heb je nodig in de sportschool om de kans op blessures te verminderen. Het is niet voor niks zo dat topsporters een optimaal slaapritme nodig hebben om nog beter te kunnen presteren. 

Groeihormonen worden aangemaakt

Als je voldoende slaapt, heeft dit een positieve invloed op de aanmaak van je groeihormonen (waaronder testosteron). Voor krachtsporters is het van belang dat er voldoende groeihormonen worden aangemaakt. Deze hormonen hebben namelijk een positieve invloed op het eiwitsynthese proces. Dit proces bevordert de groei en het herstel van de cellen en het spierweefsel. Daarnaast helpen de groeihormonen ook om de stofwisseling te reguleren. 

Cortisol verhoogt

Als je onvoldoende slaapt zal dit een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid cortisol die aanwezig is in je lichaam. Als je meer stress ervaart, dan maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor krijg je sneller trek en zal je eerder ongezonde keuzes gaan maken. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op de groeihormonen die worden aangemaakt. Hierboven heb je gelezen hoe belangrijk deze zijn als je aan krachttraining doet. 

Dit hormoon is vooral belangrijk voor het herstellen van je spierweefsel na je training. Minder productie van het groeihormoon zorgt er dus voor dat je spieren minder snel sterker zullen worden, je spieren niet goed herstellen en dat je stofwisseling trager blijft. Daardoor zul je minder snel afvallen.

Hoe zorg je er nou voor om een betere nachtrust te krijgen?

– Deze tip is misschien voor de hand liggend. Leg je mobieltje een half uur voor het slapen weg. Ditzelfde geldt voor de straling die uit de tv/pc komt als je aan het gamen/netflixen bent. 

– Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Sporten heeft een hele goede invloed op de nachtrust. Als je voldoende beweegt overdag, slaap je s’avonds beter. Vermijd echter wel inspannende lichamelijke activiteiten tot ongeveer een uur voor het slapen. 

– Zorg voor een donkere en koele ruimte waar je in slaapt. 

– Als je er heel vroeg uit moet, zorg er dan ook voor dat je iets eerder naar bed gaat. Zo kom je namelijk makkelijker aan de 8 uur slaap per nacht.

– Start de dag met voldoende licht, zo word je makkelijk wakker. Uitslapen is geen goed idee als je een goede nachtrust wil. Je kunt beter toch opstaan en dan weer op tijd naar bed als je moe bent. 

Je kunt Gymjunkies volgen via :

Instagram & Facebook 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.