onzeker in de sportschool

ONZEKER IN DE SPORTSCHOOL? WIJ HELPEN JE OP WEG

Voel jij je wel eens onzeker in de sportschool? Of is het zelfs zo erg dat je daarom de sportschool maar vermijdt? Dit begrijpen wij als geen ander en hebben dit zelf ook ervaren. Daarom heeft Iquel vandaag een blogje geschreven over onzekerheden in de sportschool en wat jij nu kunt doen om toch die drempel over te gaan!

Een hele goeiedag dames en heren en welkom terug bij een nieuwe blog. De vorige keer hebben we het gehad over gezond en ongezond eten. Mocht je die blog gemist hebben, klik dan even hier.

Vandaag hebben we uiteraard weer een nieuw onderwerp. Ik ga het vandaag namelijk met jullie hebben over bepaalde onzekerheden in sportschool. Ik hoor het je al denken: “daar hebben mensen die heel fit zijn toch geen last van?” Geloof me misschien nu niet maar er was ooit een tijd dat ze dat misschien wel hadden. Maar omdat ik natuurlijk niet voor al deze mensen kan spreken, zal ik mezelf als voorbeeld gebruiken.

Herkenbaar?

Je gaat sporten in de sportschool maar hebt er eigenlijk nog helemaal niet zoveel ervaring mee. Omdat je geen idee hebt wat je moet doen en niet weet of je het wel goed uitvoert, kies je voor een veilige optie en ga je voor een van de apparaten. Want zeg nou zelf, wie gaat er nou in het krachthonk staan tussen al die brede mannen met zoveel testosteron? Nou geloof me, na het lezen van deze blog denk je er wel anders over en smijt jij gewoon met alles wat los en vast zit in die sportschool.

Of je wilt heel graag afvallen en zodra je de sportschool in loopt heb je het idee dat je bekeken wordt. Je vraagt je op zo’n moment regelmatig af wat anderen van je denken, hoe ze naar je kijken en of ze naar je kijken. Je voelt je niet goed genoeg. Misschien durf je zelfs de sportschool helemaal niet eens in te lopen vanwege voornoemde redenen.

Iedereen heeft zijn onzekerheden.

En zo zijn er nog veel meer onzekerheden die mensen met zich meedragen in de sportschool (uiteraard ook buiten de sportschool). Maar dan komt de grote vraag; is dit nou allemaal wel nodig eigenlijk? Als je het mij vraagt, dan is mijn antwoord per direct NEE! En ja ik hoor het jullie al denken: “Iquel jij traint al jaren voor jou is het makkelijk praten.” “Iquel jij bent gespierd dus dit probleem is onbekend voor jou”. Ik hoor dit regelmatig maar geloof me.. Ook ik weet hoe het kan voelen als je je niet helemaal op je gemak voelt in de sportschool.

Er was namelijk ooit een tijd (toen ik 16 jaar was) dat ik nog maar net begon met sporten en dat ik heel dun was. Ik was eigenlijk niet helemaal tevreden met het feit dat ik er destijds onwijs mager uit zag. Telkens als ik dan in het krachthonk stond in de sportschool (tussen alle gespierde mannen) voelde het voor mij best ongemakkelijk. Er gingen gedachtes door me heen zoals: “wanneer zie ik er ooit zoals hun uit?” “Wanneer kan ik zo zwaar tillen?”. Maar ondanks die gedachtes bleef ik toch knallen en doorgaan! Het was voor mij geen onzekerheid dat ik voelde van binnen, maar wel het gevoel van ongemak op het moment dat ik daar dus stond.

onzeker in de sportschool

Geloof in jezelf!

Wat ik jullie voornamelijk wil meegeven is dat mensen altijd een mening over je klaar zullen hebben. Het maakt dus eigenlijk helemaal niks uit hoe jij eruit ziet, hoe jij je gedraagt of wat je zegt. Er zal namelijk altijd wel iemand zijn die een negatieve draai wil geven aan hoe jij eruit ziet, wat je zegt, hoe jij je gedraagt of hoe jij je kleed. Maar geloof me.. Laat iedereen maar lekker praten! Zolang jij gelooft in jezelf, zolang jij beter weet en weet waarom je daar staat in die sportschool of waar dan ook, is er niks aan de hand. All people matter, even you! Laat je nooit gek maken door wat anderen zeggen.

En ja misschien denk je nu: “Maar Iquel even serieus, dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Dat klopt ik ben het volledig met je eens. Dat is inderdaad super makkelijk gezegd maar dat maakt het nog niet onmogelijk. Als je iets wilt kun je het namelijk altijd bereiken.

Maar ik voel me té onzeker.

Allereerst vind ik het heel belangrijk dat jij je afvraagt waar die onzekerheden vandaan komen. Stel nou dat jij bij jezelf denkt: ik ga die sportschool niet in, straks kijkt iedereen me aan en vragen ze zich af wat ik hier doe. Of misschien vinden ze het wel raar wat ik aan heb? Maar het kan ook zijn dat ze me uitlachen omdat ik een oefening niet goed doe?

Dit zijn zeer zeker hele nare gedachtes en ik kan me voorstellen dat je hierdoor niet naar de sportschool wilt gaan. Wat tegen bepaalde onzekerheden zou kunnen helpen is een goede voorbereiding. Denk hierbij aan het volgende:

  • Laat je informeren over hoe om te gaan met voeding.
  • Laat je informeren over de workouts die jij nodig hebt om je doelen te bereiken.
  • Ga eens in gesprek met een personal trainer.
  • Oefen thuis alvast een aantal workouts.
  • Neem een aantal keer een vriend of vriendin mee (die iets meer ervaren is dan jou).
  • Koop wat leuke sportkleding waar jij je prettig in voelt.
  • Zorg dat je weet wat je wilt bereiken.
  • Last but not least, je mag mij altijd een DM sturen via Instagram. Ik help je namelijk met liefde!

Mijn journey.

Toen ik 11 jaar geleden zelf ooit begon met sporten was ik erg dun zoals eerder benoemd. Als ik een shirtje aan had voelde het voor mij zowat alsof mijn armpjes maar wat rond zwommen in mijn mouwen. Al voordat ik 16 werd, wist ik al dat ik heel graag wilde sporten. Mijn doel was namelijk om gespierd te worden en een goede conditie te hebben.

Dus zo gezegd zo gedaan. Ik schreef me in bij een lokale sportschool, dicht in de buurt maar ik had geen idee wat ik moest doen. Eigenlijk wist ik nooit of ik een oefening goed uitvoerde. Ik wist niet altijd precies voor welke spiergroep bepaalde oefeningen waren en ik had geen idee dat voeding en rust ook een hele belangrijke rol speelde in het trainen. Kortom ik begon zoals iedereen bij nul en had geen idee waar ik mee bezig was. Ondanks ik zelf eigenlijk nooit echt hulp heb gehad, gaf ik nooit op en bleef ik knallen. Net zo lang tot ik het mezelf goed had aangeleerd. Ik bekeek filmpjes op YouTube, zocht veel op via Google. Ik stelde regelmatig vragen aan anderen en ik verdiepte me in voeding/supplementen. Na dit alles gedaan te hebben merkte ik dat ik steeds meer progressie boekte. In het begin ging het namelijk heel stroefjes en merkte ik nooit echt verschil. Maar nadat ik me verdiept had in alles, merkte ik al gauw verschil. Ik merkte dat mijn lichaam gespierder werd. Ik werd wat zwaarder (aangekomen in spier), de uitvoering van oefeningen gingen steeds beter en ik zag steeds meer spierdefinitie.

onzeker in de sportschool

We beginnen allemaal bij het begin.

Om een lang verhaal kort te maken.. Ook ik ben bij nul begonnen, ook ik had geen idee waar ik mee bezig was en ook ik voelde me ongemakkelijk tussen mensen die veel meer ervaring hadden dan ik. Maar ik wist wat ik wilde bereiken en ik liet me toen al sowieso door niemand vertellen wat ik wel of niet kon. Ik liet me al helemaal niet stoppen door wat dan ook. Als ik een doel had, dan knalde ik daar net zolang voor totdat ik het had behaald.

Zoals ik al eerder zei; anderen zullen altijd hun mening klaar hebben en dat zal zowel positief als negatief zijn. Maar laat een ander je nooit weerhouden van jouw doelen, want iedereen begint bij nul en eindigt uiteindelijk vanzelf op 100. Ja, ook die fit boys en fit girls in de sportschool zijn bij nul begonnen en hebben misschien wel dezelfde gedachtes als jou gehad. Everybody has a story, jij hebt jouw verhaal en zij dat van zichzelf. Zeg nou zelf, hoe mooi zou het zijn als jij jouw onzekerheden overwint? Al jouw doelen bereikt hebt en een mooi verhaal hebt om naar terug te kijken? Op die manier kun jij misschien straks wel een hele hoop anderen mensen gaan inspireren. Want als anderen het kunnen dan kan jij het ook!

Ik wil jullie graag bedanken voor het lezen van deze blog, ik hoop jullie snel weer te spreken en tot de volgende !

(Zoals jullie weten sta ik altijd open voor een praatje, dus mocht je me nog niet volgen op Instagram maar wel met me in gesprek willen en het een en ander willen weten dan ben je van harte welkom op mijn Instagram.

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.