Blog Elise

HOE BEGIN IK MET EEN GEZONDE LEEFSTIJL – BEWEEG EDITIE

Hoe begin je nu met een gezonde leefstijl? Zoals we weten begint het allemaal bij je voeding en mindset, maar er zijn nog meer dingen die daar aan mee kunnen helpen. Elise vertelt vandaag over het begrip bewegen, hoe jij hiermee kunt starten om gezonder te gaan worden en te leven. 

In een van mijn vorige blogs heb je ook kunnen lezen over hoe te beginnen met een gezonde levensstijl. Toen heb ik geschreven over gezonde voeding. Aangezien het afvalproces voor 80% uit gezonde voeding bestaat, blijft er nog 20% over. Deze 20% is beweging.

Wandelen

Bewegen schrikt vaak af, vooral als jouw conditie nog niet optimaal is. Bij beweging wordt ook vaak direct aan (fanatiek) sporten gedacht, terwijl dat helemaal niet hoeft.

Vooral wanneer je nog wat zwaarder bent of je begint pas net, is het beter om je beweging op te bouwen. En dat doe je door bijvoorbeeld te beginnen met wandelen. In mijn ogen wordt er vaak nog veel te neerbuigend over wandelen gedaan, alsof je met wandelen eigenlijk niets bereikt. Dat is echt onzin! Wandelen is namelijk hartstikke gezond, voor lichaam en geest. Wist je dat je met wandelen ongeveer 300 kcal kan verbanden in een uurtje?

Tijdens het wandelen kun je even alles loslaten waar je mee bezig bent en je hoofd leeg maken. Nog een voordeel van wandelen is dat het eigenlijk altijd en overal kan. Of het nou in de ochtend is, middag of avond en of je nou wandelt in jouw woonwijk, in het bos of ergens achteraf.

Kortom: wandelen is een laagdrempelige manier om aan jouw dagelijkse dosis beweging te komen. Leuke bijkomstigheid: wandelen is gratis!

Sportschool

Er zijn nog zo veel meer manieren om te bewegen. Je kan een (team)sport beoefenen maar uiteraard ook naar de sportschool gaan. In de sportschool kun je alle kanten op: je kan cardio oefeningen doen zoals; crossen, fietsen of op de loopband, maar ook kun je doen aan krachttraining. Nagenoeg alle sportscholen bieden ook een groot scala aan verschillende groepslessen aan, zoals bodypump, zumba of bodystep. Voor ieder is er eigenlijk wel wat wils.

Voor sommigen is het ontzettend spannend om naar een sportschool te gaan, maar als eenmaal de stap is gezet en je voelt je op jouw gemak, kan het een heerlijke uitlaatklep voor je zijn. Je kan kiezen om op de rustige momenten te gaan, bijvoorbeeld overdag, als jouw werk/school-schema het toelaat. Wanneer je je iets meer op jouw gemak voelt, kun je ook eens gaan op de iets drukkere momenten. Uiteraard kun je ook samen gaan sporten met een vriend, vriendin of familielid, als je je daar prettiger bij voelt. Iedereen komt in de sportschool met een doel, vergeet dat niet.

Thuis sporten

Vind je het toch te spannend om in een sportschool te sporten? Dan zijn er nog voldoende opties over om te doen. Het internet staat vol met verschillende workouts. Van beginner tot gevorderde, van cardio tot kracht, met equipment en zonder equipment. Ook YouTube staat vol met verschillende workout video’s.

Workout video’s waar ik een fijne ervaring mee heb, zijn:

  • Koboko Fitness
  • Optima Vita
  • Dance workouts van Fitseveneleven
  • Jenny Ford (stepoefeningen)
  • Sweaty Betty (de oefeningen van Simone)

 

Sportschema’s Gymjunkies.

Waar ik zelf veel aan heb (gehad), is het Booty Workout Programma van Gymjunkies en ook de nieuwe workout-schema’s, zowel voor thuis als in de sportschool. Er zijn verschillende workout schema’s, speciaal voor verschillende spiergroepen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Mocht je hier nou benieuwd naar zijn of willen aanschaffen, met de code ELISE10 krijg jij 10% korting in de webshop van Gymjunkies.

Wat sporten betreft: je hoeft écht niet iedere dag te sporten om resultaat te boeken. Wanneer je te hard van stapel loopt is de kans op blessures alleen maar groter, en dat willen we natuurlijk niet! Start met 2 dagen en bouw dit rustig op. Sporten moet geen ‘’moeten’’ worden, maar het moet juist iets zijn waar jij jouw energie in kwijt kan, waar jij jouw hoofd kan leegmaken en ook ontspanning in kan vinden, ondanks sporten natuurlijk een inspannend iets is. Sporten moet jou een voldaan en trots gevoel geven zodra jouw workout er op zit!

Het allerbelangrijkste: Doe wat je leuk vindt en luister naar jouw lichaam. Als sporten in de sportschool te spannend of zwaar is voor jou, dan zijn er opties voor thuis. Is dat ook te zwaar voor jou, houdt het dan lekker bij wandelen. Jouw lichaam, jouw keuzes!

Wil je meer lezen over een gezonde levensstijl,  recepten, tips en motiverende berichten? Volg mij op Instagram.

Tot volgende week!

Liefs, Elise

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.