nieuwe jij

EEN NIEUWE JIJ & JE MOTIVATIE AANPAKKEN

Je begint vanaf vandaag jezelf een NIEUW verhaal te vertellen! Het verhaal van de toekomstige jij die je wilt zijn! Ik ben zo trots op je dat je deze stap nu zet door deze blog te lezen en dat je er bewust voor kiest om uit de slachtofferrol te komen en de touwtjes in handen te nemen. Dat is heel dapper van je en er is veel moed voor nodig. Je mag onwijs trots op jezelf zijn!

Hoe voel je je als je aan je toekomst denkt (hoopvol, blij, enthousiast, bang, bezorgd, ontevreden)? Hoe zie je jezelf in de nabije toekomst? Krijg je een fijn gevoel als je aan je nieuwe verhaal denkt? Geeft het je nieuwe hoop? Geeft het je energie? Of voel je je juist gefrustreerd, omdat je het gevoel hebt dat het onrealistisch is?

Het gevoel dat je hebt als je aan je nieuwe toekomst denkt is erg belangrijk. Hoe beter je je kunt voelen, hoe meer jouw onderbewustzijn je leven in die richting stuurt. Je erop verheugen is nóg beter. Als je je nog bang of bezorgd, of zelfs gefrustreerd voelt, is dat ook niet erg. Geef het de tijd. Probeer je nieuwe verhaal te blijven vertellen aan jezelf en je zult snel genoeg een verschil gaan merken. Er moet een soort van knop ‘’omgezet’’ worden. In het begin voelt het als één grote leugen wat je jezelf verteld, maar over een poosje voelt het helemaal niet zo gek. Dit betekent dat je op de juiste weg bent. Don’t give up!

MOTIVATIE – WAAROM JE HET NIET HEBT, MAAR WEL KAN KRIJGEN

Waarom jij af en toe (of heel vaak) geen motivatie hebt, hangt af van wat je tegen jezelf zegt. Motivatie begint in je brein. Het is een psychisch dingetje, dat je precies op de plek aanpakt waar het misgaat: in het voorste deel van je brein – bij je voorhoofd, dat je emoties regelt. Motivatie en emoties hebben alles met elkaar te maken. Dat deel van je brein regelt dus je emoties, je gedachten en daarmee dus je motivatie.
Wat jij (je brein) zegt tegen jezelf, bepaalt hoe gemotiveerd je bent.

DE 4 MOTIVATIE TYPES. WELKE BEN JIJ?

Je hebt de motivatie overdrive (de perfectionist), de motivatie underdrive (de softie) en geen drive (de uitsteller). Hieronder leg ik je er meer over uit, hoe je daarmee omgaat en hoe je met een gezonde dosis motivatie te werk gaat.

  1. Motivatie overdrive – de perfectionist
    Dan heb jij niet zo’n probleem met motivatie om te beginnen, maar heb je vooral last van gebrek aan motivatie om te stoppen: je bent een perfectionist en vaak een workaholic. Dat helpt om lekker aan de gang te gaan en (hard) te werken voor een goed resultaat (“kom op! aanpakken!”) maar jij wil geen goed resultaat. Jij wil een perfect resultaat (“dit kan beter”). Je motivatie-drive is té groot, en gaat al gauw op overdrive. Jouw doorzettingsvermogen is zó groot, dat die focus en energie gauw dreigt om te slaan in emoties zoals: irritatie, frustratie, en zelfs woede – als je werk niet goed (genoeg) is, volgens jouw gedachten. Die energie helpt je wél om dingen voor elkaar te krijgen, maar niét om ze af te ronden en buiten dat gaat het resultaat altijd ten koste van jouw welzijn.
  1. Motivatie underdrive – de softie
    Bij een motivatiegebrek kenmerkt de emotie angst samen met voorzichtigheid, stressgevoel en dreiging voelen. Neurologen noemen het ook wel “de gedragsremmer”. Je hoofd zegt alleen maar “het gaat vast niet lukken”, “er gaat vast iets mis”, “ik bak er vast niks van” en “ik ben hier niet goed genoeg in”. Het onderdrukt daarmee jouw moed en daarmee ook je motivatie om een taak op te pakken. Deze motivatie-dosis gaat vaak samen met een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen om aan een taak te beginnen – laat staan doorzetten, of tevreden afronden.
  1. Geen drive – de uitsteller
    Jouw motivatie-dosis is niet te hoog of te laag, maar eigenlijk afwezig. Jij denkt dat het ook allemaal wel een ander keertje kan. Je hoofd stuurt je telkens weg van een actie of project, met de gedachte “ik doe het straks wel” of “ik doe het morgen wel” en “eerst even… – serie kijken?” Herkenbaar? Je hoeft je niet alleen te voelen, want dit is een veel voorkomend motivatie probleem.

Wat er nog overblijft als je niet te maken hebt met deze 3 bovenstaande: een gezonde drive!

  1. Gezonde dosis motivatie – de aanpakker
    Iemand die fris aan een taak begint, geen moeite heeft met doorzetten, en hem netjes en probleemloos afrondt: de aanpakker. De aanpakker spreekt zichzelf toe om te beginnen én door te zetten. Hij pakt zichzelf aan! Klinkt ideaal, maar misschien ook wat onbereikbaar, omdat jij nu eenmaal gewend bent om jezelf met de zweep ervan langs te geven (perfectionist) of neer te halen (softie)? Toch kun jij het ook, ongeacht de gedachten en gesprekken die je de rest van je leven hebt gevoerd met jezelf. Hoe?

 

JE MOTIVATIE AANPAKKEN

Meteen alles groots aanpakken hoef niet, je kunt het ook faken. Niet écht valsspelen, maar je brein misleiden en dat werkt!

  • Zeg dit tegen jezelf, perfectionist.
    Je moet en zal een perfect resultaat afleveren. Je motivatie draait overuren, wat je in het begint helpt, maar wat je uiteindelijk zal uitputten, wat je resultaat (en jezelf!) verre van goed zal doen. Maar helaas geloof je het zelf ook. Dat het “perfect” moet zijn. En dat wat je doet “nog lang niet goed genoeg” is. Het zijn dingen die jij bedacht hebt en die jij tegen jezelf zegt. Om daar vanaf te komen zul je 1 ding tegen jezelf moeten zeggen: “Ik ben goed bezig.” “Negatieve self talk en zelfkritiek zal je alleen maar je motivatie verzwakken. Positieve self talk aan de andere kant, helpt je veerkrachtiger te zijn en verder vooruit te komen.” Even niet zo op jezelf zitten zeuren, maar wat aardiger zijn voor jezelf, zoals je dat ook voor anderen zou zijn. Het is en blijft tenslotte je eigen stemmetje in je hoofd dat jou zo terechtwijst. Iets dat psychologen “zelfcompassie” noemen werkt veel beter, en heb jij uiteindelijk meer aan.
  • Pak taken meteen op.
    Wetenschappers hebben ontdekt dat je wilskracht (motivatie) een uitputtelijke bron is, die je dus maar beperkt kunt gebruiken. Ben jij te makkelijk met jezelf? Dan is het dus van belangrijk om jouw beperkte motivatie-bron meteen te gebruiken. Voordat je jezelf kunt tegenspreken en tegenhouden. Datgene waar je als een berg tegenop ziet, is precies wat jij als allereerste op een dag moet oppakken. Nog vóór je ontbijt of als éérste taak op kantoor (niet eerst je mail checken, maar een half uurtje die presentatie uit je hoofd leren). De minst leuke taak pak je als eerste op – wanneer jouw motivatie nog niet op is, en je jezelf uit je taak kunt praten.
  • Geef jezelf een bonus.
    Wat jij nodig hebt is een beloning: iets dat je jezelf belooft (toch weer een beetje een interne dialoog – “als je dit doet, krijg je dat”) zodra je je taak hebt afgerond. Bijvoorbeeld: Je bent al weken aan het roepen dat je echt gaat beginnen met sporten, maar telkens is het: “vandaag even niet”. Koppel je aan het sporten iets leuks (je bonus)? Dan wordt het een ander verhaal voor jou. Pak bijvoorbeeld oefeningen die je leuk vind om te doen. Dan krijg je juist zin om te gaan sporten!

Bedenk wat werkt voor jou, wat past bij je activiteit en wat niemand anders je oplegt, maar jij helemaal zelf aan jezelf belooft. Probeer het eens en zie zelf wat er gebeurt! Ontmoet de aanpakker in jezelf, en hou die vast.

Liefs, Valesca

Je kunt mij volgen via Instagram

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.