beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

’10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness’

Het is bijna zover!! Op 13 februari 2018 is het precies vier jaar geleden dat ik voor het eerst voet in de gym zette. Tijd voor een feestje dus (en ja, ik herinner mij dat nog…). In de laatste vier jaar heb ik met veel vallen en opstaan toch wel wat stappen gemaakt. Op het moment zeer tevreden met mijn progressie en we plakken er zeker nog vier jaar aan vast. Als ik terugkijk op de afgelopen vier jaar en op de ontwikkeling van mijn fysiek dan kan ik zeggen dat ik onwijs veel geleerd heb, maar ook super veel fouten heb gemaakt. Van fouten leer je, groei je en met die ervaringen kan je anderen helpen. Dat wil ik bij dezen dan ook doen. Jullie helpen.

Hieronder lees je 10 fouten die ik gemaakt heb toen ik begon met fitness en hoe je deze fouten vermijdt.

 

1. SLECHTE VORM DOOR EGO LIFTEN

Ga jij vaak naar de gym om vervolgens 20-30% meer op de bar te gooien dan je daadwerkelijk kan? Ja? Echt? Cut that shit out! Je denkt misschien dat ik overdrijf, maar ik zie zo vaak mensen die tijdens hun training te veel gewicht willen tillen en daardoor hun vorm verpesten. Ook ik heb mij hier schuldig aan gemaakt toen ik begon met fitness.

Je wilt namelijk graag stappen maken en het liefst zo groot mogelijk. Dat snap ik, wie wilt dat nou niet? Het probleem is alleen dat de kans op een blessure ineens veel groter wordt. Zelf heb ik wekenlang last gehad van een schouderblessure door een overload aan gewicht en een slechte vorm (a.k.a. ego liften). Let dus altijd op je vorm en verhoog het gewicht met kleine stapjes over een periode van een aantal weken of trainingen.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

2. SKIPPEN VAN COMPOUND OEFENINGEN

Zorg dat je altijd de compound oefeningen doet! Er bestaan isolatie en compound oefeningen. Een isolatie oefening legt de focus op, zoals de naam al doet vermoeden, één bepaalde spiergroep. Een compound oefening is een oefening die meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijkertijd aan het werk zet. Dit zorgt er dan ook voor dat je met een compound oefening de meeste spiervezels aanspreekt en het meeste gewicht kunt verplaatsen.

Voorbeelden van belangrijke compound oefeningen zijn de bench press, deadlift, squat, overhead press, barbell row en de pull up. Met een compound oefening train je dus niet alleen de spier waar de oefening op gericht is, zoals borst bij het bankdrukken of de benen bij het squatten, maar train je indirect ook nog andere spieren. Leg in je trainingsroutine dus altijd je prioriteit bij de compound oefeningen.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

3. HARD TRAINEN, MAAR SLECHT ETEN

Voeding… Geloof het of niet maar dit is waarschijnlijk dé belangrijkste factor bij de ontwikkeling of transformatie van jouw lichaam. Het maakt daarbij niet uit of je traint voor het opbouwen van spiermassa of het verliezen van vet. Wanneer je probeert jouw fysiek te ontwikkelen dan speelt voeding daar, naar mijn mening, voor 2/3 een rol in en training voor 1/3. Uiteraard zijn beide factoren van essentieel belang in het transformatieproces, maar voeding spant toch wel de kroon.

Dit is waarschijnlijk ook waarom ik in mijn eerste jaar van trainen weinig progressie maakte. Na verloop van tijd had ik een aardig trainingsschema en volgde ik al mijn trainingen dag in dag uit. Maar…! Het enige wat ik nog niet deed was het letten op mijn voeding. Toen ik dat, na ongeveer een jaar trainen, wel ging doen merkte ik zoveel verschil in progressie. Het ging gewoon allemaal een stuk sneller en makkelijker.

Eigenlijk ook logisch. Je lichaam heeft diverse voedingsstoffen in bepaalde hoeveelheden nodig om te kunnen reageren op de trainingsprikkel en om vervolgens het lichaam daarop aan te passen. Wanneer je niet genoeg eet of in de verkeerde verhoudingen dan kan je training nog zo goed zijn, het resultaat zal uitblijven. Ik zeg niet dat je direct je training en voeding op orde moet hebben, maar verdiep je er wel in en maak bewuste keuzes.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

4. WEINIG DRINKEN VOOR DE TRAINING

Nu denk je vast: “hooow, weer iemand die gaat vertellen hoe belangrijk het is om genoeg te drinken”. Dat klopt, dat ga ik je ook vertellen en waarschijnlijk heb je dit ook tig keer gehoord. Het probleem is alleen dat ik het idee heb dat mensen dit toch nog steeds onderschatten. Je voelt je niet alleen beter wanneer je gehydrateerd bent. Je prestaties en uithoudingsvermogen in de gym, op werk of op school zullen ook sterker zijn!

Ik krijg op regelmatige basis de vragen wat je het beste kunt doen of eten voorafgaand aan je training. “Hoeveel eiwit moet ik nemen?”, “Hoeveel koolhydraten kan ik het beste nemen?”, “En wat voor soort koolhydraten dan?”, “Hoelang van te voren kan ik het beste iets eten?”, “Is het nodig om een pre workout supplement te gebruiken?”, “Waar kan ik dit het beste kopen?”.

Opzich niets mis met deze vragen, maar iedereen vergeet hier het belang van hydratatie! Er zijn verschillende wetenschappelijk onderzoeken te vinden waarin is aangetoond dat dehydratie een negatief effect heeft op je prestaties en uithoudingsvermogen. Niet echt een verrassing aangezien je spieren voor ongeveer 87% uit vocht bestaan. Schenk dus alvast nog maar een glas water in!

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

5. HOGE HERHALINGEN = VORMING / LAGE HERHALINGEN = MASSA

Misschien heb je er weleens een paar in het wild gespot. Mensen die stellig beweren dat hoge herhalingen zorgen voor de vorming of shaping van de spieren en dat lage herhalingen zorgen voor massa of grootte. Laat me je dit vertellen: er bestaat niet zoiets als vorming of shaping van spieren! Hoge herhalingen zorgen voor spiergroei. Lage herhalingen zorgen voor spiergroei. Hoeveel herhalingen je ook doet, het zal de spiergroei doen stimuleren.

Tuurlijk zijn er bepaalde manieren van trainen die wat meer optimaal zijn om spiergroei te stimuleren, maar de kans is groot dat als je hier en daar wat gewichten tilt je spiermassa opbouwt. Als je droger wilt worden, vet wilt verliezen, meer definitie wilt, er dus wat meer ‘geshaped’ uit wilt zien, dan heeft dit vrijwel niets te maken met de manier waarop je traint. De enige manier om droger te worden en meer definitie te krijgen is door het creëren van een calorietekort. Oftewel, minder eten dan je verbruikt.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

Dit waren de eerste 5 fouten die Rens maakte als beginnend sporter. Hier lees je het tweede deel van de blog!

Wil je meer zien van Rens? Je kunt hem volgen op Instagram en Facebook!

 

body&fit korting deals

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.