beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

’10 FOUTEN DIE IK HEB GEMAAKT TOEN IK BEGON MET FITNESS’ [DEEL 2]

Rens is 4 jaar geleden begonnen met fitness en heeft daarbij natuurlijk het een en ander geleerd van onder andere de fouten die hij heeft gemaakt. Vorige week deelde we het eerste deel van deze blog, hieronder volgt het tweede deel.

deel 1 kan je hier lezen

 

6. DENKEN DAT ER EEN GEHEIM ZIT ACHTER AFVALLEN (op een bepaalde plek)

Er is niet een super geheim of dieet wat gebruikt kan worden om af te vallen. Zoiets bestaat niet. Er zijn wel verschillende manieren die je kunt gebruiken om af te vallen. Denk hierbij aan carb cycling, een ketogeen dieet, intermittent fasting of simpelweg meer cardio. Uiteindelijk zal het allemaal werken, mits het consistent en gedisciplineerd gevolgd wordt. Weet je waarom? Ze hebben in de basis allemaal hetzelfde doel: een calorietekort creëren. Dus zolang je minder calorieën eet dan je verbruikt zal elk dieet werken.

Tuurlijk zijn er wel factoren waar je rekening mee dient te houden, zoals de verhoudingen van je macronutriënten, je vezelinname en de kwaliteit van je voedingsmiddelen (McDonalds vs. kip met rijst). Iemand die jou wijs maakt dat er maar één dieet is dat werkt, probeert je of wat te verkopen of is super koppig. Tuurlijk kan je een persoonlijke voorkeur hebben voor een bepaald dieet, maar zolang je er niet consistent en gedisciplineerd mee bent zal het niet werken.

Oh en misschien wel het meest irritante zijn die reclames of verkooppraatjes die je laten geloven dat je vet kwijt kunt raken op specifieke plekken. Hier is een klein geheimpje: dat kan helaas niet! Het is onmogelijk om het verlies van vet te stimuleren op één bepaalde plek. Waar je als eerst of laatst je vet kwijt raakt is genetisch bepaald en voor iedereen anders. Van mijzelf weet ik bijvoorbeeld dat ik vrij droog kan zijn terwijl mijn benen en triceps dat nog niet zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ook op die plekken vet verlies? Gewoon doorgaan met afvallen. Uiteindelijk zal ik ook daar vet verliezen.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

7. SUPPLEMENTEN ZIJN GEEN WONDERMIDDELEN

Dat klopt, supplementen zijn geen wondermiddelen, en ze zijn al helemaal geen prestatie verhogende middelen zoals anabolen. Toevallig heb ik hier laatst een hele blog over geschreven. Supplementen bevatten voedingstoffen, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Vaak kan je ze apart of in combinatie met elkaar kopen (vitamine C pil vs. multivitaminepil). Simpel gezegd zijn het dus producten die een hoge concentratie bevatten van één of meerdere voedingsstoffen. Ze vormen puur en alleen een aanvulling (supplementair) op je voedingspatroon.

Nieuwsgierig geworden naar het gebruik van supplementen? Of benieuwd in hoeverre supplementen een must zijn voor het lichaam van je dromen? Check dan zeker even mijn blog hierover!

 

heb je supplementen echt nodig voor je droomlichaam rens van steenbruggen

 

8. ELKE 2-3 UUR ETEN EN 30 MINUTEN NA DE TRAINING

Het plannen van je maaltijden kan voor persoonlijk redenen zeker handig zijn. Het is alleen niet heel belangrijk. Toen ik net begon met trainen werd ik al vrij snel overspoeld met ‘bro tips’. Eén daarvan was dat je om de twee tot drie uur een kleine maaltijd moest eten om zo je stofwisseling op gang te houden, vet te verbranden en tegelijkertijd spiermassa op te bouwen.

Uit zowel wetenschappelijk onderzoek, als voorbeelden uit de fitness industrie en mijn eigen ervaring blijkt dat dit zeker niet het geval is. Er zijn genoeg individuen, zoals Merijn Schoeber, Rob Lipsett en Igor Opeshanksy die een geweldig fysiek hebben opgebouwd met behulp van bijvoorbeeld intermittent fasting.

Een andere mooie was dat je binnen 30 minuten na je training een maaltijd met voldoende eiwitten moest eten. Deed je dit niet dan miste je hét anabolic window, was je training voor niets en vielen je spieren er de volgende dag af (bij wijze van spreken). Nou moet ik zeggen dat dit niet echt pure onzin is, maar wel erg overdreven. Het klopt dat de eiwitsynthese in het lichaam verhoogd is na een training. Dit is echter niet binnen 30 minuten verdwenen en houdt soms aan tot wel 24-36 uur na de training.

Het is zeker niet verkeerd om voor en na je training eiwitten te eten, maar belangrijker is het binnen krijgen van voldoende calorieën en de juiste macronutriënten. Wanneer je jouw maaltijden plant is dus vooral een persoonlijke voorkeur.

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

9. ELKE SPIERGROEP EEN KEER PER WEEK TRAINEN

Chest Mondays, Leg Fridays, Arm Saturdays, Shoulder Tue…oké ik stop al…komt het bekend voor? Mij in ieder geval wel en ik heb de eerste één tot twee jaar ook op deze wijze getraind. Ik had voor elke spiergroep vrijwel een aparte dag, inclusief rustdagen en herhaalde dit week na week. Achteraf gezien misschien wel de grootste fout die ik heb kunnen maken. Waarom? Je lichaam reageert, als naturel zijnde, wat beter op een hogere trainingsfrequentie per spiergroep.

Daarnaast reageert het wat minder op lange trainingen met veel volume. Je wilt het liefst elke spiergroep 2-3 keer per week trainen. Het makkelijkst is dan om een trainingsroutine te volgen waarbij je spiergroepen samen traint, zoals met fullbody, legs/push/pull, upper/lower of een combinatie hiervan. En nee, dit zuig ik niet even uit de duim op de donderdagavond. Er zijn diverse wetenschappelijke artikelen en onderzoeken te vinden die dit bevestigen.

Nadat ik zelf ook lekker ging op een dergelijke trainingsroutine dacht ik: “hey, maat, dit werkt nog ook joh!”. Dus, lees je in, probeer het uit en beslis voor jezelf!

 

beginnersfouten 10 fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met fitness rens van steenbruggen

 

10. JEZELF MET ANDEREN VERGELIJKEN

Last but not least, stop met het vergelijken van jezelf met anderen.! Dit is niet zozeer een tip om je fysiek te verbeteren of een fout die ik gemaakt hebt, maar wel iets wat ik veel zie gebeuren en kan bijdragen aan jouw mindset. Begrijp me niet verkeerd, het kan zeker motiverend zijn om naar je ‘concurrentie’ te kijken. Raak er alleen niet in verzeild en blijf reëel naar de situatie kijken.

 

 

Elk lichaam is compleet anders en jij zal dan ook anders progressie maken dan je vriend, vriendin of collega. Daarbij komt dat sommigen net wat betere genen of bouw hebben als het aankomt bodybuilding. Niets aan te doen. Maaaaaaaar, als het goed is ben je begonnen om het beste uit jezelf te halen, toch? Focus je dan ook op jezelf, je doel en wees zelfverzekerd! Iedereen is ergens begonnen.

Vergelijk niet jouw hoofdstuk één met iemand anders zijn hoofdstuk acht. Vergelijk je oude situatie met de huidige situatie. Duidelijke progressie? Mooi, geen reden om te stoppen!

 

Het eerste deel van de blog lees je hier

Dat was ‘m weer. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en het je zal helpen bij jouw transformatie! Heb je nou nog vragen? Stuur me dan nog zeker even een berichtje via Facebook of Instagram! Succes en nu lekker stappen maken in 2018!

 

body&fit korting deals

 

No Comments

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.