levensstijl

HOE PAK JE EEN NIEUWE LEVENSSTIJL AAN?

Starten met het veranderen van je levensstijl: we weten heel goed dat dit een grote en moeilijke stap kan zijn. Je bent dus ook zeker niet de enige die met regelmaat zegt: ‘Morgen begin ik écht!’. Ik was ook iemand die dat zei, want vandaag mocht ik nog even genieten. Maar als je dat te vaak blijft zeggen, komt morgen nooit. 

Op een dag zag ik een foto van mezelf en besloot ik dat er echt iets moest veranderen. Uit ervaring kan ik zeggen dat een nieuwe levensstijl aanpakken niet iets is wat van de één op de andere dag gebeurd is en daarom neem ik je graag mee in mijn eigen proces en wat mij geholpen heeft!

Doelen en sociale steun

Het visualiseren van je doelen is eigenlijk het allerbelangrijkste punt wat ik kan noemen. Als jij je levensstijl wilt veranderen, moet je ook weten wat je wilt behalen met die levensstijl. Zonder een doel werk je toe naar… Ja, waar werk je dan eigenlijk naartoe? Het is daarom belangrijk om een hoofddoel te stellen, iets waar je gedurende de tijd naartoe kan werken. Dit kan zijn: ‘gelukkiger zijn’, ‘afvallen’, ‘aankomen’, ‘meer bij mijn eigen gevoel stilstaan’ of ‘gezonder eten’. Voor mij was dit bijvoorbeeld een beter zelfbeeld krijgen en strakker in mijn vel zitten. Ik heb dit voor mijzelf opgeschreven en kon dit altijd terugkijken. Het is zelfs bewezen dat mensen die hun doel opschrijven, hun doel ook sneller behalen.

Soms kan een doel zo groot zijn, dat het handig is om ‘subdoelen’ op te schrijven. Ik heb voor mijzelf bijvoorbeeld gesteld dat ik van 29% vetpercentage naar 25% vetpercentage wilde en daarna van 25% naar 21%. Of bijvoorbeeld: ik wil 4 keer per week sporten. Als ik op 3 keer zat, vond ik dat toch jammer, omdat ik mezelf had voorgenomen om die 4 keer keer te gaan. Door letterlijke getallen te stellen, heb je iets om naartoe te werken en zie je op den duur ook echt resultaat, wat op zijn beurt weer motiverend werkt!

Motivatie

Motivatie klinkt als een bekend en logisch punt, maar het is belangrijker dan je denkt. Je doel wil je bereiken met een reden. Sta er eens bij stil: waarom wil ik dit doel eigenlijk behalen? Dit helpt je na te denken over waarom jij bijvoorbeeld dat koekje moet laten liggen in plaats van opeten. Mensen zijn wel eens naar mij toe gekomen met de vraag hoe zij moesten afvallen en als ik hen dan uitlegde dat het te maken heeft met minder eten dan je verbruikt, kreeg ik vaak de volgende reactie: “Maar ik vind eten zo lekker!” of “Ja, maar die biertjes ga ik niet opgeven…”. Dat is natuurlijk helemaal oké en ik ben ook van mening dat afvallen en lekker eten/drinken naast elkaar moet kunnen staan, maar het feit blijft wel dat afvallen alleen lukt met meer energie verbruiken dan dat je eet. De juiste motivatie hebben is dus erg belangrijk: er is misschien het één of ander dat je zult moeten opgeven om je doelen te bereiken, maar als je niet de juiste motivatie hebt, zal je niet volledig achter je doel staan en deze ook niet volledig bereiken. Mindset is key!

Wat mij hierin echt enorm in heeft geholpen is een fitness-account aanmaken op Instagram. Ik ging fitte meiden en jongens volgen en scrolde dagelijks door alle foto’s en filmpjes heen, zodat ik gemotiveerd bleef om mijn doel te bereiken. Wat zij deden en hoe zij eruitzagen, dat wilde ik ook! Daarnaast kreeg ik ook veel motivatie van de keren dat ik zelf iets postte en leuke berichtjes kreeg over dat ik goed bezig was. Op die manier bleef ik mezelf motiveren en bleef ik ook bewust van mijn doelen.

levensstijl

Sociale steun

Naast doelen stellen, motivatie en Instagram heb ik ook de mensen om mij heen laten weten wat mijn doelen waren. Ik heb zo ook gezien dat steun uit de sociale omgeving zo fijn en motiverend is, want wanneer jij het niet meer ziet zitten, zijn zij degenen die jou op kunnen vangen en je erbij kunnen helpen. Om je maar een voorbeeld te geven: ik heb gister nog de afspraak met mijn vriend gemaakt dat ik geen Turkse pizza meer mag eten voor we op vakantie gaan. Mijn vriend steunt me gelukkig geweldig, dus wordt hij ook echt streng als ik het toch weer eens zou doen. Daarnaast ging ik gister bij mijn moeder eten en heeft ze rekening gehouden met lekker veel groenten en een kipfilet, omdat ze wist dat ik niet te veel calorieën wilde eten. Mijn vrienden vragen ook altijd heel lief hoe het met het sporten gaat en ik word er blij van als ik trots kan vertellen dat ik die 4 keer sporten dus wel heb gehaald!

Begrijp wat je gaat doen

Last, but not least: begrijp wat je gaat doen. Als je niet begrijpt hoe je moet aankomen/afvallen/sterker moet worden, gaat het waarschijnlijk een lastig verhaal worden. Om je een voorbeeld te geven: ik wilde graag afvallen. In mijn ogen was dat altijd vet veel sporten en weinig eten, zo zou je afvallen. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar het klopt niet helemaal en is wel wat gecompliceerder dan dat. Ik ben mij in gaan lezen over macro’s, calorieën, spieren en uitvoeringen van fitnessoefeningen. Ik ben filmpjes gaan kijken en ben gewoon vragen gaan stellen aan mensen die er veel van weten, zoals de personal trainers, of mensen in je omgeving die er al mee bezig zijn. Wees je eigen docent en wees nieuwsgierig. Ik weet al best het een en ander inmiddels, maar ik weet nog lang niet alles en ben elke dag nog aan het leren. Wees ook vooral niet bangom hulp te vragen, want samen kom je altijd verder dan alleen.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen en dat het je nieuwe inzichten heeft gegeven die je in je eigen proces kan gebruiken. Vergeet niet dat je al een hele lange tijd een bepaalde levensstijl hebt en dat het dus ook een tijdje zal duren voor je een nieuwe levensstijl helemaal onder de knie hebt. Gun jezelf de tijd en ruimte om te wennen, maar ook om fouten te maken en daar dan weer van te leren.

Liefs,

Annick.

Je kunt Annick volgen via Instagram.

No Comments

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.