voordelen van ananas

VOORDELEN VAN ANANAS + 3 RECEPTEN
Mijn favoriete fruitsoort is de ananas! Lekker zoet van smaak, dus er zit ook behoorlijk wat suiker in. Maar de fructose van fruit is natuurlijk altijd beter dan normale suiker. Het is een van de populairste fruitsoorten, maar hij wordt door vrij weinig mensen vers gegeten. Het is ook wat meer werk dan bij de meeste fruitsoorten om het vers te eten daarom kiezen veel mensen voor de variant in blik. Het smaakt nog wel redelijk naar ananas, alleen is het natuurlijk geen verse ananas meer als je het kant en klaar uit blik eet. Er zitten lang niet zoveel vitamines meer in en je eet eigenlijk vooral suikers, slechte toevoegingen en het is gesneden waardoor het makkelijk oxideert. Kies je toch voor een blikje? Kies dan voor de variant op water en met zo min mogelijk toevoegingen. Een nog betere variant die je tegenwoordig ook overal kan krijgen is gesneden ananas uit de koeling. Maar het beste blijft natuurlijk de verse ananas. Deze bevat altijd het laagste suikergehalte en heeft vooral veel meer vitamine C.

 

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 50
Vet 0,1 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 1 mg
Kalium 109 mg
Koolhydraten 13 g
Voedingsvezels 1,4 g
Suikers 10 g
Eiwitten 0,5 g
Vitamine A 58 IU Vitamine C 47,8 mg
Calcium 13 mg IJzer 0,3 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 ┬Ág Magnesium 12 mg

 

Vitamines en mineralen

Een ananas heeft een erg hoog gehalte aan de vitamines A, B, C en E. Belangrijke mineralen als koper, mangaan, fosfor, ijzer, magnesium, kalium en zink zijn ook prominent aanwezig. Dit zijn erg belangrijke vitamines en mineralen die we dagelijks nodig hebben. Een ananas is hierdoor een erg gezond stuk fruit waarmee je het grootste deel van je dagelijkse vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Versterkt botten en kraakbeen

Door een goede hoeveelheid mangaan is de ananas goed voor het versterken van botten en kraakbeen. Mangaan werkt als een co-enzym. Dit betekent dat het nodig is om andere enzymen hun werk te laten doen en is daarom erg belangrijk. Het is van nature wel aanwezig in ons lichaam, maar als je hier meer van binnen krijgt kan het dus meer enzymen ondersteunen. Het effect hiervan is de versterking van je botten en het kraakbeen. Ook zorgt mangaan voor de bevordering van je stofwisseling!

Bromelaïne

Er zit een enzym in ananas genaamd bromelaïne. Dit is een enzym dat tandsteen afweert en van nature de tanden bleekt! Daarnaast heeft het ook nog eens een ontstekingsremmende werking waardoor het je tandvlees gezond houdt. De ontstekingsremmende werking geldt natuurlijk niet alleen voor het tandvlees, maar voor heel ons lichaam. Ook werkt het pijnstillend, dus als je last hebt van een ontsteking zoals pijnlijke gewrichten, dan is ananas een goed medicijn!

Detox

Bromelaïne is ook een goed enzym voor een detox. Het reinigt de maag en lever en doodt of verzwakt hierbij aanwezige parasieten zoals bijvoorbeeld de bacterie E. coli. Voor het beste effect hiervan moet je de ananas tussen de maaltijden door eten. Eet je het tijdens de maaltijd dan helpt de bromelaïne vooral mee aan de afbraak van eiwitten.

Versterkt het immuunsysteem

Door het hoge vitamine C gehalte van de ananas krijgt ons immuunsysteem een boost. Het helpt samen met bromelaïne tegen verkoudheid, infecties en het versnelt de genezing van wonden omdat de cellen sneller herstellen. Ook door het hoge gehalte aan oplosbare vezels verbeterd het indirect het immuunsysteem door een gezondere darmflora.

Recepten

Volg je ons al op Facebook en Instagram?
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.