MIJN FAVORIETE MANIER VAN TRAINEN: SPLIT TRAINING!

Train jij al je spiergroepen? En zo ja, verdeel je dit dan onder in verschillende groepen per dag, oftewel “split training” genoemd? Iedere training heeft voor- en nadelen, maar dit is toch wel fijn favoriete manier om mijn workouts te doen. Het is ook maar net wat je doelen zijn, waar je voorkeur naar uit gaat en hoeveel tijd je hebt.

gymjunkie lifestyle plan vet verliezen

SPLIT TRAINING

Zoals ik hierboven al beschreven heb train je met split training een paar spiergroepen per dag in één sessie. Je traint dan bijvoorbeeld alleen de rugspieren en de biceps op één trainingsdag. Deze manier van trainen wordt vaak gebruikt om meerdere spiergroepen te verdelen over de week. Maar ja, wat houdt het nu verder in? Ik zal jullie alle ins en outs vertellen 😊

VOORDELEN
  • Tijdens een split training is het makkelijk om je op één bepaalde spiergroep te focussen en deze dus ook meer aandacht te geven.
  • Je traint maar een beperkt aantal spiergroepen, hierdoor kun je deze spiergroepen zwaarder belasten omdat je meer energie hebt.
  • Een split training wordt vaak gebruikt om een specifiek resultaat te behalen.
  • Je kunt vaker trainen, omdat er iedere dag een bepaalde spiergroep rust krijgt.
NADELEN
  • De kans is aanwezig dat je lichaam niet gelijk groeit aan elke spiergroep omdat je deze misschien minder leuk vindt en bijna nooit traint. Het is dan uit verhouding. Op den duur ga je dit wel merken aan je lichaam qua grootte en vorm.
  • Sla je een training voor een bepaalde spiergroep over en train je deze pas de week daarna weer? Dan zul je merken dat je progressie achteruit gaat.

Toch is dit mijn favoriete manier van trainen omdat je elke dag een andere spiergroep traint en de andere spiergroepen kans hebben om te herstellen. Ook kost het op een dag minder tijd in de gym, want je traint maar een deel van alle spiergroepen i.p.v. allemaal. Zelf vind ik het ook fijn om elke dag een andere groep te trainen, dat houdt het leuk!

split training1

Nu vraag je je misschien af, hoe ziet jouw split schema er dan uit?
Dag 1 – Benen/billen
Dag 2 – Rug/biceps/ABS
Dag 3 – Borst/triceps/ABS
Dag 4 – Benen/billen

Bij een split trainingsprogramma wordt de spiergroep met de meeste prioriteit op de eerste trainingsdag getraind. Dit is de spiergroep die meer aandacht nodig heeft. Tijdens de eerste training van de week is er meer energie en een betere concentratie.

Tijdens de training zelf wordt de grootste spiergroep (benen, rug, borst) het eerst getraind, daarna de kleinere spiergroepen (schouders, biceps, triceps en buikspieren). De spiergroep waar jij het sterkste in bent, wordt op de laatste trainingsdag getraind. Split trainingsprogramma’s zijn er in verschillende combinaties.

Het is aan jou om hier je eigen draai aan te geven. Train jij liever 5 dagen? Dan pas je dit aan naar vijf dagen. Wil je je meer focussen op de borst of biceps dan zorg je dat je dat verdeeld over twee dagen i.p.v. één dag. Heb je liever andere combinaties? Het is jouw feestje!

Wil je graag een workout schema op maat? Ik kan je daarbij helpen! Stuur een mailtje voor meer informatie naar info@gymjunkies.nl 

Mochten jullie vragen hebben, nieuwsgierig zijn of gewoon iets willen zeggen, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen op Instagram! =)

Liefs,

Valesca

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.