Ontbijt overslaan. Ja of een No Go

Ontbijt overslaan.. Ja of een no go?

“Ik kan ’s ochtends niet veel ontbijten” of  “ik ontbijt nooit”.  Dit zijn uitspraken die ik vaak van mijn cliënten hoor. Sommigen voelen zich er prima bij dat ze ’s ochtends weinig tot niet eten. Anderen maken zich zorgen of dit wel goed is?  Meningen lopen uiteen van “je moet ’s ochtends ontbijten als een koning” of  “je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”.

Het is een vaak besproken onderwerp. Ook in de media is er in de afgelopen jaren veel aandacht aan geschonken. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels bewezen dat meteen ontbijten niet perse noodzakelijk is als je op staat.

 

Maar een ontbijt eten zorgt er toch voor je dat je metabolisme op gang komt na een nacht slapen?

Dit is vaak wat wordt gezegd en dit klopt ook zeker wel, maar dit gebeurt ook nog wel als je ontbijt uitstelt (zo zie ik dat) . Je eet je ontbijt wel, maar gewoon wat later. Dit omdat je je daarbij beter voelt. Kan het dan kwaad om je ontbijt over te slaan? Of beter gezegd uit te stellen? Want dat maakt het nu een heel ander verhaal, toch?

Sterker nog bij af en toe de maaltijd wat op te schuiven of uit te stellen gaan we over op vetverbranding omdat de glycogeen voorraad in ons lichaam gedaald is of op is en dus energie uit onze vet reserve moeten halen.

Tevens word er vaak beweert dat ontbijt-eters vaak een lager vetpercentage hebben dan niet ontbijt-eters…?  Dit is puur een kwestie van calorieën. Om af te vallen of een lager vetpercentage te hebben is het van belang om minder calorieën te eten dan dat er verbrand worden. Wat ook zeker niet geheel onbelangrijk is om te kijken naar wat er precies gegeten word. De ene calorie is niet de andere calorie. Hiermee wil ik zeggen dat de reactie van ons lichaam kan verschillen bij een calorie van een ei of een calorie van een koekje.

 

Ontbijt overslaan. Ja of een No Go

 

Het ontbijt uitstellen

Om terug te komen op het eten van ontbijt. Waarom zouden we het ontbijt niet kunnen uitstellen tot op een later moment van de dag? Dat blijft dan toch nog steeds je ontbijt, het is immers je eerste maaltijd.

Als we terug gaan vroeger en dan bedoel ik heeeeeeeeel vroeger; 200.000 jaar geleden. De mensen van toen hadden ’s ochtends ook niet standaard een ontbijt klaar staan wat ze uit de kast of koelkast konden pakken. Ze moesten gaan zoeken naar eten en jagen. Ze waren zelfs actief in beweging op de vroege morgen om een maaltijd (ontbijt) te vinden. En dat op nuchtere maag! (Daar zullen sommige mensen van nu – de echte ontbijt-eters – niet aan moeten denken? Of mensen die pas kunnen functioneren als ze een kop koffie  en een broodje hebben gegeten.)

Het kon soms wel enige tijd duren voordat ze hun eerste maaltijd van de dag (ontbijt dus) 😉 hadden gevonden. De ene periode aten ze wat vaker dan de andere periode. Op sommige momenten aten ze veel voedsel omdat er veel te vinden was en op andere momenten aten ze weer wat minder. In de tussentijd wisten ze niet of en wanneer er weer een volgende maaltijd zou zijn. Ons DNA in het lichaam is helemaal nog niet zo veel veranderd als dat van de mensen van 200.000 jaar geleden wat betreft het eetpatroon. Maar de eetgewoonten die we ons zelf hebben aangeleerd zijn wel veranderd.

 

Ontbijt overslaan. Ja of een No Go

 

Aangeleerde eetgewoontes

In de media en vooral voedselfabrikanten willen ze ons maar al te graag doen laten geloven dat ontbijt eten moet. Het zou een goede kickstart zijn van de dag. Voedselfabrikanten helpen daarom mee met goede campagnes en slogans. Om maar vooral goed te ontbijten en ook zeker niet je tussendoortjes te vergeten. Momenteel zijn dan ook veel mensen gewend geraakt aan eetpatroon met 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes.

En kunnen ze ook echt niet zonder, zo krijgen sommigen mensen last van trillingen, hoofdpijn, duizeligheid etc. Dit omdat men gewend is geraakt om op gezette tijden te eten zoals het ontbijt bij het ontwaken. Om 10 uur weer een tussendoortje, vaak in de vorm van een ontbijtkoek of een volkoren reep/koek voor onderweg. En om 15.00 / 16.00 uur een soepje of een hartige cracker. Zelfs hoe en wat we moeten eten word er op deze manier bij ons ingeprent.

 

Ontbijt overslaan. Ja of een No Go

 

Je lichaam is slimmer dan jij

Wat ik hierop kan en wil zeggen is: luister naar je lichaam! Ik geloof er in dat je moet eten wanneer je ook echt honger hebt. Niet wanneer het moet vanwege het ideaal geschetste plaatje. Als je ’s avonds een grotere eter bent kan het wellicht daarom zijn dat je ‘s ochtends geen honger hebt en nog niet kunt of wilt ontbijten.

Dit kan ook het geval zijn als je ’s avonds een maaltijd nuttigt met goede vetten zoals vette vis, avocado, eieren etc. Hierdoor blijf je ook langer verzadigd en sommigen zelfs nog aan tot de volgende dag. Waardoor je dan bij het opstaan nog niet meteen honger hebt. Negeer dan niet je gevoel en luister er naar. Eet in dat geval dan gewoon later op de dag als je ook daadwerkelijk honger hebt en eet je eerste maaltijd oftewel je “ontbijt”.

Maar zorg er wel voor dat dit wel een goed ontbijt is met eiwitten, langzame koolhydraten en goede vetten. Liever geen koek of iets dergelijks. Dat is dan wel vaak dan een valkuil bij later ontbijten. Maar als jij gewoon later op de dag je ontbijt eet en verantwoorde keuzes maakt dan is er niks aan de hand en krijg je toch de juiste voedingsstoffen binnen.

 

Ontbijt overslaan. Ja of een No Go

 

Dus nee het is niet per definitie slecht als je niet “meteen”ontbijt bij het opstaan.

Schuif je eerste maaltijd op naar een later moment op de dag dat je wel honger hebt. Eet dan jouw verantwoorde ontbijtje en geniet ervan. Op die manier luister jij naar je eigen lichaam. En die heeft het vaak toch bij het juiste eind wat betreft eten. Kijk en luister naar je lichaam hoe het reageer op voeding en hoe laat je een maaltijd nuttigt. Vaak zal je merken dat doordat je naar je lichaam luistert je ook lekkerder in je vel voelt.

lees hier meer over de voor-, en nadelen van het ontbijt

 

Recept: Ontbijt pizza

recept ontbijt pizza

 

Liefs Naïma
Food N Move
Gewichtsconsulent / Sport –en Voedingsdeskundige

Instagram: @food_n_move
Facebook: Food N Move
Website: foodnmove.nl

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.