Hersteltijd & glycogeenvoorraden

Om resultaten te behalen is het belangrijk om voldoende rust te hebben tussen je trainingen. In 2014 begon ik net met fitnessen en in mijn enthousiasme ging ik gelijk 7 dagen per week, 2 tot 3 uur per dag. En wat was ik dan trots dat ik zoveel had gesport, niet wetend dat dat helemaal niet helpt. Vooral niet als je voeding ook nog eens niet goed is. Resultaten bleven maar uit en achteraf logisch natuurlijk. Waarom is het dan zo belangrijk om rust te nemen?

Als je traint dan komen er op dat moment kleine scheurtjes in je spieren. Voor spiergroei en prestatie verbetering is het van belang dat je spieren de tijd krijgen om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Aan het eind van je training zijn die niveau’s flink gedaald, het is dus belangrijk om die weer aan te vullen.

Maar wat is glycogeen dan? Voordat we het over glycogeen gaan hebben, is er een belangrijkste stof die ik eerst moet toelichten. Glucose is de belangrijkste en makkelijkste brandstof voor je lichaam. Alle koolhydraten die je eet worden afgebroken tot kleinere deeltjes, totdat ze als glucose in het bloed kunnen worden opgenomen. Vanaf daar wordt het gebruikt voor je spieren of het wordt opgeslagen. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je nooit zonder brandstof kan komen te zitten. Maar het kan ook nadelig werken, als je dus teveel koolhydraten eet, wordt het allemaal opgeslagen als vetweefsel en ga je merken dat je aankomt.

Glucose kan niet direct door je lichaamscellen worden opgenomen, dus zet je lichaam het om in glycogeen, zodat het wél goed in je spiercellen wordt opgenomen. Als je een lichamelijke inspanning levert dan zullen je spieren eerst de glucosevoorraad aanspreken in je lichaam en daarna pas je vetweefsel. Na je training is het belangrijk die voorraden weer aan te vullen, zodat je lichaam spierweefsel op kan bouwen. De hoeveelheid koolhydraten ligt aan je doelstelling en is per persoon verschillend.

Over het algemeen is een spiergroep na 48-72 uur hersteld. Dit is afhankelijk van je voeding, aanleg en de spiersoort. Als je al langer traint dan voel je zelf vaak aan wanneer een spiergroep weer volledig hersteld is. Ideaal zou zijn om iedere spiergroep 2 keer per week te trainen. Nadat je hersteld bent, gelijk die spiergroep weer een prikkel geven zal je spiermassa sneller laten groeien. Die methode noemen ze supercompensatie. Zelf heb ik op het moment een upper/lower body schema. Ik ga dan 4 keer per week en heb genoeg rust tussendoor om mijn spieren te laten herstellen. Voorbeeldje: Maandag upper, dinsdag lower, woensdag rust, donderdag upper, vrijdag lower. Soms laat ik er 2 dagen rust tussen zitten. Zo kun je toch 2 keer per week al je spiergroepen trainen, zonder risico op over training.

Je kunt mij ook volgen op Facebook & Instagram !


  • Wil je samen werken aan jouw droomlichaam & een positieve mindset? Dan is het Gymjunkie Lifestyle Plan iets voor jou. Lees hier meer informatie. 
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.