herstelvoeding

HERSTELVOEDING NA HET SPORTEN

Wie wil er nu niet optimaal resultaat halen uit zijn trainingen? Wij allemaal toch? Dan is het belangrijk om naast voldoende sporten ook goed op je voeding te letten. Dit kunnen we je niet vaak genoeg zeggen. Je kan nog zo hard trainen, maar als je bijvoorbeeld niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, bouw je weinig spiermassa op.

HERSTELVOEDING, WAT IS HET?

Herstelvoeding is voeding zorgt voor een optimaal herstel na een training of beweging. Door je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven, in combinatie met voldoende rust, kun je optimaal herstellen. Bij herstelvoeding draait het om twee verschillende dingen: het aanvullen van verbruikte energievoorraden en vocht + het lichaam de juiste voedingsstoffen bieden voor herstel van beschadigd weefsel. Wat voor soort herstelvoeding je nodig hebt, hangt van verschillende zaken af. Bij inspanningen op een wat lagere intensiteit, tot een uur, is specifieke herstelvoeding vaak niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan drie kwartier yoga of een stevige wandeling van een uur. Het nemen van een volwaardige maaltijd, binnen twee uur na de inspanning, is voldoende. Heb je een uur krachttraining gedaan, dan is herstelvoeding wel weer belangrijk.

Bij herstelvoeding zijn vooral eiwitten en koolhydraten van belang. Hoeveel je hiervan nodig hebt, hangt af van de duur van het sporten en het type sport dat je hebt gedaan.

HERSTELVOEDING NA KRACHTTRAINING

Na krachttraining ligt de focus meer op eiwitten dan op koolhydraten. In tegenstelling tot een duurtraining, is het verbruik van koolhydraten veel minder, waardoor je deze dus ook minder hoeft aan te vullen.

Na een krachttraining is het belangrijk om het lichaam direct de eiwitten te geven die het nodig heeft, bij voorkeur minimaal 20 tot 25 gram. Dat kan uiteraard in de vorm van een eiwit shake, maar kan ook met gewoon ‘normale’ voeding. Heb je vlak na je krachttraining een maaltijd gepland staan, dan is een eiwit shake niet nodig. Een maaltijd levert vaak al voldoende eiwitten. Het lichaam kan op één moment niet meer dan 30 gram eiwitten verwerken.

EIWITINNAME DOOR DE DAG HEEN

Het blijkt uit onderzoek blijkt dat niet alleen de eiwitten direct na de inspanning belangrijk zijn, maar zeker ook de eiwitvoorziening de rest van de dag. Zo is het verstandig om verdeeld over de dag vier tot zes keer 20 gram eiwit te nemen. Vlak voor het slapen kun je 25 tot 30 gram eiwit innemen, voor een optimaal herstel tijdens de nacht. Voldoende eiwitten tijdens de nacht blijkt spieropbouw te stimuleren.

PRODUCTEN MET VEEL EIWITTEN:
  • Vlees en vis
  •  Ei
  • Zuivel
  • Noten
  • Peulvruchten

Wist je dat wij ook schema’s op maat maken? Speciaal aangepast op jouw doelen, wensen en behoeften. Mail voor meer informatie naar info@gymjunkies.nl.

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.