paddenstoelen geneeskrachtig tips

DE VERBORGEN KRACHTEN VAN PADDENSTOELEN

Als het gaat om gezonde voeding zijn er veel natuurlijke voedingssupplementen die nog niet bij iedereen bekend zijn. Neem bijvoorbeeld paddenstoelensupplementen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en ze hebben allemaal positieve effecten op je lichaam en geest. In dit artikel leer je meer over deze medicinale schimmels en bespreken we de drie beste voor in de gym. Maak kennis met Cordyceps, Lion’s Mane en Reishi paddenstoelen!

Wat zijn paddenstoelensupplementen?

Paddenstoelensupplementen zijn capsules, tincturen, theetjes of poedertjes met paddenstoelen die goed zijn voor je gezondheid. Net zoals de paddenstoelen die je in de supermarkt vindt, komen ze rechtstreeks uit de natuur. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maar wat veel mensen niet weten is dat veel paddenstoelen een zeer positieve werking op je lichaam en geest hebben. Veel paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld de Cordyceps die ook heel goed werkt in de sportschool, worden al eeuwenlang gebruikt in Oosterse geneeskunde. De voedingssupplementen zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Uit recente wetenschappelijke onderzoeken bleek dat het gebruik van paddenstoelensupplementen op lange termijn een positieve werking hebben op bijvoorbeeld je immuunsysteem, nachtrust, energieniveau of concentratie. En het mooie van deze paddenstoelen in vergelijking met bijvoorbeeld creatine of cafeïne: het is 100% natuurlijk!

Paddenstoelen en sporten

Nu kun je denken: wat hebben die veredelde champignons voor toegevoegde waarde voor mij als ik aan het sporten ben? Nou, dat zal je nog verbazen. Steeds meer sporters, van professionele atleten tot bodybuilders, gebruiken ze. Dat komt mede omdat je door een aantal doseringen per dag te nemen, je prestaties structureel kunt verbeteren. Daarnaast zijn medicinale paddenstoelen erg makkelijk te gebruiken. Je kunt ze in de betere gezondheidswinkel of smartshop vinden in allerlei vormen. Capsules die je maar één keer per dag hoeft in te nemen. Paddenstoelen verwerkt in heerlijke koffie blends die je op elk moment van de dag kunt drinken. Of een vloeibaar extract dat je gewoon kunt druppelen onder de tong of in je shake. De mogelijkheden zijn eindeloos en de effecten verbazingwekkend!

Dé paddenstoelensupplementen voor in de Gym

Het is niet zo verstandig om naar het bos te rennen en allerlei paddenstoelen te gaan proberen. Ten eerste is dat natuurlijk hartstikke gevaarlijk als je niet weet wat je doet. Maar waar je ook rekening mee moet houden is dat niet elke paddenstoel goed werkt in de sportschool. Sommige verhogen niet je energieniveau en focus, maar maken je juist relaxed. Daarom hebben we voor jou de top 3 paddenstoelensupplementen voor tijdens (of na) het sporten samengesteld:

Eén: Cordyceps sinensis / militaris

De Ophiocordyceps sinensis en -militaris, ook wel cordyceps, is een paddenstoel die afkomstig is uit China. Het is bij uitstek de nummer #1 paddenstoel voor in de gym. De medicinale schimmel (paddenstoelen zijn schimmels) wordt al eeuwenlang gebruikt in de Aziatische geneeskunde om de algemene gezondheid te verbeteren. Niet alleen in de geneeskunde maakte de paddenstoel naam en faam. Ook in de sportwereld gaan er woeste verhalen over in de rondte. Het Chinese team zou tijdens de Olympische Spelen van 1992 het grote aantal medailles en records te danken hebben aan het gebruik van Cordyceps. Bijna het hele team gebruikte de paddenstoel voor- en tijdens het toernooi. Het werd toen ook wel het secret weapon van de Chinezen genoemd.

Maar wat doet Cordyceps dan eigenlijk? Door dagelijks een klein beetje van de paddenstoel tot je te nemen (bijvoorbeeld 2 capsules bij het ontbijt), verhoog je je uithoudingsvermogen en zuurstofopname. Daardoor heb je veel meer energie tijdens het sporten. Cordyceps zit boordevol nucleotiden, aminozuren, vitaminen, mineralen, sterolen, proteïnes en cordycepines. Dat maakt van dit voedingssupplement een prima pre-workout. De werkingen van Cordyceps:

 • Betere longfunctie
 • Stimuleert het energieniveau
 • Meer zuurstofopname (verhoogt bewezen de VO2 max)
 • Verhoogt je uithoudingsvermogen
 • Werkt tegen vermoeidheid
Twee: Lion’s Mane

De Lion’s Mane is een zeer bijzondere paddenstoel die we in Nederland ook wel de pruikzwam noemen. Hij ziet er heel apart uit en de effecten zijn ook zeer uniek. Van de brein-versterkende paddenstoel is het wetenschappelijk aangetoond dat het je zenuweinden kan laten groeien. Het systeem dat ervoor zorgt wordt de nerve growth factor (NGF) genoemd. Gebruik je Lion’s mane voor een langere periode? Dan kan het zeer positieve effecten hebben op je geheugen, reflexen en informatieverwerking.

Klinkt vast allemaal erg interessant, maar wat heb jij eraan als sporter? Laten we beginnen met het feit dat Lion’s Mane je focus aanzienlijk verhoogt en je alertheid een boost geeft. Bijvoorbeeld handig tijdens het beoefenen van vechtsporten. Regelmatig gebruik zal ook je cognitieve functies ondersteunen en laat je op je best presteren, vooral op mentaal gebied. En onderschat je mentale toestand niet. Als je lekkerder in je vel zit zullen ook je fysieke sportprestaties aanzienlijk verbeteren.

De werkingen van Lion’s Mane:

 • Enorme boost voor je concentratie
 • Je kunt je ongekend goed focussen
 • Cognitieve ondersteuning
 • Verbeterd mentale prestaties
 • Optimaliseert de normale werking van de zenuwen en het immuunsysteem
 • Stimuleert NGF (Nerve Growth Factor)
Drie: Reishi

Reishi is niet zo’n goed idee voor tijdens het sporten. Gebruik het dan ook niet als pre-workout. Daar zullen je sportprestaties niet bepaald op vooruit gaan. Maar waar je Reishi wel goed voor kunt gebruiken, is het herstel ná het sporten. Het is een superfood met een breed spectrum aan gezondheidsvoordelen. De adaptogene werking van de paddenstoel ontspant je lichaam en geest. Dat is heel handig als je voor het sporten wel wat oppeppers zoals creatine hebt gebruikt of je sowieso lastig kunt ontspannen na een stevige workout. Ook zorgt Reishi door haar rustgevende ontspannende werking voor een betere nachtrust. En we weten allemaal dat die nachtrust essentieel is om in de sportschool alles uit jezelf te halen.

Nog een groot voordeel van de Reishi paddenstoel voor sporters is de ontstekingsremmende werking. Wanneer je spieren overbelast zijn, ontstaan er namelijk minuscule scheurtjes in het weefsel waardoor je spierpijn krijgt en soms zelfs blauwe of beurse plekken. Die scheurtjes zijn eigenlijk hele kleine ontstekingen. Precies daar schiet de Reishi paddenstoel te hulp. Het heeft dus een positief effect op je spierherstel. Daardoor ben je weer sneller fit voor de volgende gymsessie. De werkingen van Reishi:

 • Ontspant lichaam en geest
 • Kom tot rust na een lange dag of stevige workout
 • Voor een goede en rustgevende nachtrust
 • Ontstekingsremmend
 • Verbetert geheugen, focus en alertheid

mushrooms 4 life

Paddenstoelensupplementen kopen

Ben je nieuwsgierig naar de werking van de medicinale paddenstoelen en wil je het eens proberen? Je kunt de paddenstoelensupplementen vinden bij de betere gezondheidswinkels of bijvoorbeeld een online smartshop. Vraag de medewerkers om deskundig advies als je er niet uitkomt en kijk wat Cordyceps, Reishi en Lion’s Mane voor jou kunnen betekenen.

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

 • Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking, lees hier onze disclaimer. 
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.