Behaal je doelen nu echt! Stop met vergelijken…

Ik zie in het ‘fit wereldje’ dat iedereen elkaar wel héél erg graag afkraakt. Iedereen weet het beter en niets is goed. Dat laatste klopt. Niets is goed, maar aan de andere kant is ook alles goed. Iedereen is anders en alles werkt voor iedereen dus ook anders, dan is het heel raar om iemand af te kraken en te zeggen dat het niet klopt wat diegene zegt. Want als het voor die persoon werkt, wie ben jij dan om te zeggen dat het niet klopt? Misschien werkt het voor jou niet, maar dat heeft er dan toch niets mee te maken of iets goed of fout is?

Je hebt zoveel verschillende lichamen, sterker nog, elk lichaam is anders. Deze lichamen zijn gecategoriseerd in drie verschillende lichaamstypes. Namelijk de ecto-, meso- en endomorph. Een ectomorph heeft bijvoorbeeld een heel erg snelle stofwisseling, houdt nauwelijks vet vast en verkrijgt moeizaam spiermassa. De Endomorph is het andere uiterste en heeft een langzame stofwisseling, houdt snel vet vast en bouwt daarbij wel snel spiermassa op. De Mesomorph is de balans tussen deze twee, je zou kunnen zeggen de perfecte genen voor een mooi gespierd lichaam.

mesomorph1

Maar gelukkig zijn we allemaal verschillende mensen met onze eigen voorkeur en smaak en vinden we dus allemaal andere soorten lichamen mooi. Maar.. is dat wel echt zo? We worden allemaal beïnvloed door een bepaalde standaard. Je beeld wordt sterk beïnvloed door zogenaamde natuurlijke lichamen waarbij gebruik wordt gemaakt van steroïde middelen en Photoshop (ja dat wordt echt gebruikt!). Een erg hoge standaard is hiermee neergezet voor een gemiddeld ‘fit’ lichaam. Veel grote supplementenbedrijven doen dit door zogenaamd natuurlijke lichamen te linken aan hun producten, en het werkt! Maar als je je nou eens bedenkt dat deze mensen andere middelen gebruiken en vaak zelfs ook nog eens met Photoshop bewerkt worden. Nog steeds een knappe prestatie, maar als jij dat als doel hebt weet dan dat je dit niet in een korte tijd gaat bereiken zonder deze middelen, maar dat het veel langer gaat duren. En waarom wil jij het fysiek evenaren van die persoon? Is het je passie? Dan moet je ervoor gaan. Is het niet je passie, vraag jezelf dan af voor wie je het doet, in ieder geval niet voor jezelf.. Waarschijnlijk om ergens bij te horen omdat je niet helemaal jezelf durft te zijn. Een mooi gespierd lichaam verkrijgen kost tijd en omdat ieder lichaam anders werkt zal elk lichaam zich ook anders ontwikkelen.

Ik weet waar ik vandaan kom.. Ik was een magere slungel en ik ben trots op het lichaam dat ik nu heb. Als ik mezelf ga vergelijken met iemand die een ander lichaamstype heeft dan ik, die even lang traint als ik, dan zie ik mensen met meer spiermassa dan mij.. maar aan de andere kant moeten deze mensen er altijd op letten wat ze eten en hebben ze niet heel het jaar lang een sixpack. Hun lichaam werkt langzamer en dat is een voordeel om spiermassa op te bouwen maar aan de andere kant ben ik wel echt de voordelen van mijn lichaam gaan inzien. Mijn lichaam werkt extreem snel waardoor ik me altijd energiek voel, weinig slaap nodig heb, wondjes  en blessures snel genezen, nooit ziek ben, en ga zo maar door. Het enige nadeel dat ik hieraan kan opmerken is dat ik niet zo snel spiermassa opbouw als een ander. En ik zit niet in een competitie met iemand, ik doe dit voor mezelf. Leer de voordelen in te zien van wat je hebt en niet de nadelen te zoeken door jezelf te vergelijken met wat je niet hebt.

back-transformation

Ik ben gaan beseffen dat ik meer kwaliteiten heb dan alleen de hoeveelheid spiermassa die ik heb. Hierdoor heb ik een eigen blog opgezet en ben ik met veel meer creatieve projecten bezig. Ik heb geleerd om los te laten wat andere mensen van mijn lichaam vinden en ik ben er alleen maar meer van gaan houden. Ik vergelijk mezelf alleen nog maar met mezelf, ik ben mijn eigen standaard. Ik voel me super door de gezonde levensstijl van krachttraining en een bewuste omgang met voeding. Krachttraining was mijn eerste passie en ondertussen heb ik er nu veel meer bij gekregen.

Ik ben me meer op mezelf gaan richten en het bouwen aan mijn fysieke lichaam is nu slechts één van de vele dingen die ik doe in mijn leven en niet iets waar ik mijn eigenwaarde aan hang. Hierdoor doen de negatieve reacties van mensen me niet echt meer iets. Ik heb meer zoiets van jammer dat we elkaars minpunten zo graag willen benadrukken als we ook elkaar kunnen motiveren door de pluspunten te benoemen. Wanneer je iemand kritiek gaat geven die daar niet om gevraagd heeft bedenk je dan.. Doe ik dit om mezelf beter te voelen dan een ander? Of doe ik dit om een ander te helpen? Durf iets meer zelfkritisch te zijn en laat de ander in zijn waarde, dat wil je zelf tenslotte toch ook? Haal waarde uit jezelf en niet door jezelf boven een ander te zetten.

Je kunt ons ook volgen via Facebook of Instagram! 


banner-fitchef

3 Reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.