snel afvallen

HOE BEGIN JE MET GEZOND AFVALLEN – EET EDITIE

Elise is 37 kilo afgevallen en weet als geen ander wat wel en niet werkt. Ze had alles al geprobeerd, niks werkte voor lang. Nu is ze op een leuke manier al die kilo’s kwijtgeraakt en wil ze jou helpen bij jou fitjourney!

Je wilt afvallen, maar hoe begin je? Waar begin je? Er zijn zo veel manieren om af te vallen, maar wat werkt er nu? Begin je met shakes, omdat je binnenkort een feestje hebt waar je in dat ene jurkje wilt verschijnen? Ga je Keto eten omdat jouw vriendin jou dit heeft aangeraden? Of ga je toch voor dat ene dieet wat je op TV voorbij hebt zien komen, maar wat wel klauwen met geld kost?

Ik raad je aan om datgene te doen wat het aller makkelijkst is en (nagenoeg) geen (extra) geld kost: gezond eten en bewegen. Als je af wilt vallen, wil je dat vaak al langer. Maar wanneer er weer een feestje in het verschiet ligt, schiet je in de stress, want dan moet het ineens snel gebeuren. Je hebt jouw wil om af te vallen, dan eigenlijk al te lang uitgesteld. Dat kan zijn omdat je denkt dat je, om af te vallen, niets meer mag eten en je alle leuke dingen moet cancelen. Dat is niet zo, althans, niet bij een gezonde levensstijl.

De basics

Bij een gezonde levensstijl mag je namelijk alles eten en drinken, maar zorg je er voor dat je wel binnen de lijntjes blijft. Maar hoe start je daar nou mee? En wat is nou gezond? Iedereen zegt namelijk iets anders. Wat gezond is, is gevarieerd eten volgens de schijf van vijf.

  • Groente en fruit.
  • Brood, graanproducten en aardappelen.
  • Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees, eieren en vleesvervangers.
  • Voldoende vocht.

Begin met het creëren van een dagplanning: wat eet je en wanneer eet je dat? Het is belangrijk om drie hoofdmaaltijden per dag aan te houden: het ontbijt, de lunch en het diner. Deze maaltijden moeten voldoende vullend zijn, dagelijks variërend en ook voldoende voedingsstoffen bevatten. Dit kun je compleet inrichten zoals jij het wit.

  • Ontbijt ideeën: (plantaardige) yoghurt of kwark met muesli, granola, haver en fruit. Volkoren brood of crackers met beleg of een kom havermout met fruit.
  • Lunch: Iets van bovenstaand, gevulde (volkoren) wraps, salades, soepen, eiergerechten.
  • Diner: Een typisch Hollands, AGVtje (aardappelen, (vlees)vervanger/kip/vis, groente), een rijstgerecht, een pastagerecht, een maaltijdsalade, soepen, stamppotten.

Zorg er voor dat al jouw maaltijden iets van de schijf van vijf bevatten.

Tussendoortjes

Maar wat eet je dan buiten die drie maaltijden om? Er zijn tegenwoordig voldoende verantwoorde tussendoortjes te koop of te maken. Denk hierbij aan een mueslireep, ontbijtkoek (minder suiker), maiswafels met smaakjes, fruit, snackgroenten met dip of zelfgemaakt bananenbrood. Wat ook belangrijk is, is dat je voldoende drinkt. Probeer per dag zeker twee liter water te drinken. Je kan hier bijvoorbeeld een wekker voor zetten, zodat je het niet vergeet. Wanneer je bij iedere hoofdmaaltijd een groot glas water drinkt en daarnaast bij iedere snack een normaal glas water, kom je al aardig in de buurt van de twee liter. Water kun je afwisselen met thee, maar ook op smaak brengen door bijvoorbeeld fruit toe te voegen.

Tips

Het is zo ver: je hebt een dagmenu samengesteld. Hoe nu verder? Maak een boodschappenlijstje en zorg ervoor dat alles er op staat, zodat je niet tussentijds (al te vaak) terug hoeft naar de supermarkt. Dat weerhoudt je er van om extra’s mee te nemen van de supermarkt. Geniet tijdens het eetmoment van datgene wat je eet. Eet dus ook alleen dat wat je lekker vindt. Als jij broccoli niet lekker vindt, dan eet je geen broccoli, maar kies je een groente uit die jij wel lekker vindt. Je moet namelijk niets met tegenzin eten.

Geef jouw nieuwe levensstijl ook de tijd. Het is even wennen wanneer je verschillende diëten hebt gevolgd en terug gaat naar het ‘’normale’’ eten. Het kan zijn dat je na het eten nog honger hebt, omdat je veel grotere porties bent gewend. Het kan ook zijn dat je juist geen honger meer hebt, omdat je alle tussendoortjes van overdag niet bent gewend.

Je kan bijvoorbeeld zes keer per dag eten, waaronder de drie hoofdmaaltijden. Dat zorgt ervoor dat de hele dag het gevoel van verzadiging aanwezig is. Dit weerhoudt je van snaaien, omdat je eigenlijk niet voldoende hebt gegeten. Als je liever geen snacks eet, dan eet je gewoon drie hoofdmaaltijden met meer kcal. Doe wat goed voelt voor jou.

Geef jouw lichaam na het eten ook de tijd om het te ‘’verwerken’’. Het seintje moet namelijk nog naar jouw hoofd worden gestuurd dat je voldoende hebt gegeten. Wat ik doe, is na het eten vaak even een rondje lopen. Weg van tafel, weg van de koelkast en voorraadkast. Even het eten laten zakken en de dag bespreken. Wanneer ik thuis kom heeft mijn hoofd het seintje ontvangen dat wat ik heb gegeten ook voldoende was.

Het lifestyle plan

Ik kan mij voorstellen dat wanneer je begint aan een gezonde levensstijl nadat je verschillende diëten hebt geprobeerd, je niet meer goed weet wat nou wel en niet gezond is. Wat mij enorm goed heeft geholpen is Gymjunkies. Dankzij het Lifestyle Plan hoefde ik eigenlijk nergens over na te denken. Calorieën of punten tellen was verleden tijd. Ik hoefde alleen maar het menu voor aankomende week te bekijken, eventueel iets om te wisselen met iets anders uit één van de handige wissellijsten en een boodschappenlijstje te maken.

Daarna alleen naar de supermarkt om inkopen te doen en ik was klaar voor de start. Eenmaal wetende wat de juiste voeding en de juiste hoeveelheden zijn, kun je daarna aan de slag met de wissellijsten om het plan echt naar je eigen hand te zetten! Gymjunkies heeft mij ook geleerd dat een gezonde levensstijl, qua voeding, een combinatie is tussen gezonde voeding en ongezonde voeding. Je mag best eens een snoepje, koekje, chips, ijs of een alcoholisch drankje. Dat hoort namelijk bij een gezonde levensstijl. De balans tussen gezond en ongezond.

Wil jij ook makkelijk van start gaan en meer leren over wat gezonde voeding is voor jou en welke hoeveelheden voor jou juist zijn?

Met de code ‘’ELISE10’’ krijg jij 10% op het Lifestyle Plan van Gymjunkies.

Wil jij meer van mij zien, en wat het Lifestyle Plan voor mij heeft betekend?

Volg mij op Instagram.

Tot volgende week!

Liefs, Elise

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.