ALLES WAT JE WILT WETEN OVER YOGA

Hey iedereen,

Toen Mark me contacteerde met de vraag of ik een blogje wilde schrijven voor Gymjunkies kon ik niet geloven wat ik las. Gymjunkies is in mijn ogen een hele grote naam op het gebied van fitness en ik vind het een enorme eer dat ik gevraagd werd om een blogje te schrijven over Yoga.

Zoals jullie misschien al weten, heeft het vele voordelen op je lichaam en geest. Daarom deel ik vandaag een artikel over de effecten van yoga op je gezondheid, mentaal vermogen en fysiek. Op het einde van dit artikel deel ik ook mijn eigen ervaring.

 

LAAT IK BEGINNEN MET MEZELF VOOR TE STELLEN

Mijn naam is Deborah, ik ben een 25-jarige blogger uit België. Ik woon samen met mijn lieve vriend, waarmee ik ondertussen al 6 jaar samen ben. We hebben 2 lieve katten die graag mee poseren op mijn yogafoto’s.

yoga deborah debbythechocoholic.com

Naast een passie voor gezonde voeding en chocolade, heb ik een passie voor Yoga en POP Pilates. Ik geef verschillende lessen yoga (zowel privé- als groepslessen), daarnaast geef ik ook een les POP Pilates.

Mijn liefde voor yoga is beginnen groeien dankzij een ex-collega die in opleiding was als yoga instructrice. Zij inspireerde mij om naar mijn eerste yogales te gaan, zo begon mijn yoga journey. In de toekomst zou ik heel graag mijn eigen yogastudio opstarten, dat is één van mijn grootste dromen.

yoga deborah debbythechocoholic.com
YOGA

Vele mensen linken yoga aan lenigheid, maar je hoeft helemaal niet lenig te zijn om er mee te beginnen. Het helpt je net om leniger én sterker te worden, maar je moet wel geduld hebben met jezelf en je yoga journey.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik ermee begonnen ben, na mijn uitleg krijg ik vaak hetzelfde antwoord: “Dat zou toch niets voor mij zijn, want ik ben te stijf, ik zou dat toch niet kunnen, enz.”. Dat vind ik jammer, want het is voor iedereen, geloof me! Het maakt echt niet uit wat je lichaamsbouw of -omvang is, hoe lenig of gespannen je bent.

Het hoofddoel van yoga is om een balans te creëren tussen je lichaam, geest en ziel.

yoga deborah debbythechocoholic.com

YOGA EN GEZONDHEID

Het beoefenen van yoga zorgt voor meer energie en een vitaler gevoel, wat voor een positief resultaat zorgt in je sporttraining.
In combinatie met een gezonder voedingspatroon, helpt het je lichaamsgewicht op peil te houden. De calorieverbranding en stressvermindering spelen hierbij een grote hoofdrol. Dit resulteert zich in je vertrouwen, want je voelt je beter in je vel.

Iemand met bepaalde lichamelijke klachten of aandoeningen heeft veel baat bij yoga: het verlaagt de bloeddruk en helpt om de symptomen van bijvoorbeeld astma en rugpijn te verlichten.

Daarnaast is het ook positief om het stresshormoon te verminderen. Zoals je weet heeft stress vele nadelen op je lichaam (denk maar aan burn-out, maagzweren, plotselinge pijntjes, hoofdpijn, enzovoort..). Dankzij yoga en meditatie kom je weer helemaal tot rust. Na de beoefening ervaar je een gevoel van ‘innerlijke rust’. Dit komt omdat je je aandacht gaat vestigen op de ademhaling en tegelijk je gedachten leegmaakt.

yoga deborah debbythechocoholic.com

YOGA EN FYSIEK

Eerst en vooral helpt yoga bij het creëeren van spieren (bovenbeen-, arm- rug- en buikspieren) en het versterken van de wervelkolom. De spieren helpen je bij het correct uitvoeren van iets meer uitdagende houdingen. Dankzij de buik- en rugspieren ga je ook beter rechtop staan, je wordt je dan bewust van je houding en gaat deze automatisch verbeteren.

Daarnaast helpt het je om flexibeler te worden: hoe leniger je wordt, hoe dieper je kunt rekken in een bepaalde houding.
Onthoudt wel dat lenigheid en kracht tijd nodig heeft, je wordt beter naarmate je yoga journey vordert.

Als laatste verbeteren de ademhalingsoefeningen je longcapaciteit, deze wordt groter wanneer je op een correcte manier in- en uitademt. Dit resulteert zich wederom in je sportprestaties en uithoudingsvermogen.

yoga deborah debbythechocoholic.com

YOGA EN JE MENTAAL VERMOGEN

Iemand met concentratieproblemen ervaart vele voordelen bij het beoefenen van yoga. Het helpt om je beter te focussen en te concentreren op een bepaald voorwerp/onderwerp. Dat komt dankzij de verschillende ademhalingsoefeningen, ze leren je om aanwezig te blijven in het ‘hier en nu’ terwijl je je focust op je ademhaling en op het uitvoeren van de juiste houding.

Naast het concentratievermogen wordt ook je evenwichtsgevoel verbeterd. De verschillende evenwichtshoudingen helpen bij het verbeteren van je stabiliteit.

Een ander positief effect is dat je humeur er ook baat bij heeft, na een yoga sessie voel je je herladen en ben je in een betere stemming.

Mensen die stress hebben en/of depressief zijn, voelen zich niet zo gelukkig. Dit komt omdat ze een tekort aan zuurstof krijgen in de hersenen. Het beoefenen van yoga helpt om de positieve effecten ervan te ervaren. De hersenen krijgen een zuurstof boost, en het ontspannende effect van yoga geeft je een innerlijke rust. Hierdoor voel je je op lange termijn beter.

Als laatste ga je ook anders naar de wereld kijken, je gaat je meer focussen op het positieve in plaats van op het negatieve. Je stelt je meer open voor nieuwe ontmoetingen en gebeurtenissen.

yoga deborah debbythechocoholic.com

EIGEN ERVARING

Eind 2014 startte ik met mijn yoga journey. Na de eerste yogales voelde ik dat dit echt iets voor mij was. Jammer genoeg wou ik in het begin té snel ‘beter worden’ en had ik geen idee wat ik aan het doen was. Dat wil zeggen dat ik niet oefende naar mijn niveau. Hierdoor werd ik ontmoedigd wanneer een pose niet ging zoals ik het wou en dacht ik regelmatig aan opgeven. Aan de andere kant merkte ik wel dat het een positief effect had op mijn mentaal vermogen, ik werd rustiger vanbinnen.

In 2015 belandde ik in een burn-out én depressie, met als gevolg dat ik minder en minder energie had. Mijn sport- en yoga beoefening leden hieronder. Na een tijdje realiseerde ik me dat yoga een positief effect op mijn lichaam en geest had, zeker in deze situatie. In 2016 besloot ik om terug te gaan naar de ‘yoga-basics’, deze hebben me veel geholpen met mijn journey.

yoga deborah debbythechocoholic.com

Ik heb het gevoel dat ik geëvolueerd bent op fysisch, maar ook op mentaal vlak. Ik kan mezelf beter ontspannen, mijn lenigheid en kracht zijn er op vooruit gegaan en ik heb minder last van rugpijn. Ook durf ik mezelf meer uit te dagen om moeilijkere, maar haalbare, houdingen uit te voeren en om mijn angsten te overwinnen (bv. handstand).

Mijn gedachtegang is rustiger geworden en ik heb het gevoel dat ik bepaalde dingen gemakkelijker kan loslaten. Ook neem ik regelmatig tijd voor mezelf, mijn yogasessie en de meditatie op het einde van zo’n sessie. Nadien voel ik me herladen en stroomt er een gevoel van geluk en blijheid door mijn lichaam.

yoga deborah debbythechocoholic.com

Geloof me maar wanneer ik je zeg dat ik echt uitkijk naar mijn yogamoment!

Bedankt voor het lezen van deze blogpost! Ik hoop dat jullie wat (bij)geleerd hebben over de positieve effecten van yoga. En wie weet heb ik je kunnen overtuigen om er ook mee te beginnen.

Liefs,
Debby ♥

Je kan Deborah volgen via haar Instagram en haar eigen blog: debbythechocoholic.com

 

Wil jij zelf beginnen met yoga? Dan is Yoga Stap voor Stap misschien wel iets voor jou!

 

2 Reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.