tips zichtbare buikspieren

3 TIPS VOOR ZICHTBARE BUIKSPIEREN!


Hoe krijg ik zichtbare buikspieren? Deze vraag krijgen veel coaches te horen tegenwoordig. Het is voor veel mensen een voorbeeld van een ”droomlichaam”. Mannen willen graag een sixpack en vrouwen heel graag een strakke buik met twee lijntjes aan de zijkant.

Om maar meteen positief te beginnen… Iedereen heeft met zijn geboorte buikspieren mee gekregen. Eindeloos buikspieren trainen heeft dan ook geen zin, want je hebt ze al. Het probleem zit hem vaak in het zichtbaar maken van deze spieren. Hoe je dat doet lees vertel ik vandaag in deze blog!

Vetpercentage

Online worden er veel programma’s voorgeschreven die je buikvet als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Geloof me dit gaat niet werken. Er is geen magische pil en er is geen wondermiddel waarbij jij wakker wordt met zichtbare buikspieren.

De hoofdreden waarom je buikspieren niet zichtbaar zijn is omdat je vetpercentage te hoog is. Ieder lichaam is daarbij wel verschillend. Ik sla bijvoorbeeld snel vet op bij mijn buik. Terwijl de ”probleemzone” bij een ander zijn/haar rug of benen is. Indien jij ook snel vet opslaat bij je buik, zal je net wat dieper in je vetpercentage moeten gaan om je buikspieren zichtbaar te maken. Een gezonde leefstijl waarin jij je trainingen en voeding op elkaar afstemt is dus van essentieel belang! Een veelgehoorde zin is dan ook “abs are made in the kitchen”. Want ja, voeding is hierbij heel erg belangrijk om je vetpercentage omlaag te krijgen!

Zelfs zonder te trainen en met alleen een goed voedingsplan kun jij zichtbare buikspieren krijgen. Voeding heeft dus echt wel 50 tot 70% invloed op jouw fitness resultaten. De overige procenten zijn uiteraard in te delen met een goed trainings- en rust plan. Het Gymjunkies voedingsplan kan een mooie uitkomst bieden om je voeding effectief in te delen. Hierbij ga je in de juiste verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten eten en zorg je dat je onder je dagelijkse behoefte blijft, en zo dus afvalt.

Compound oefeningen

De buikspieren bestaan uit de Rectus abdominus (rechte buikspieren), interne en externe Obliques (schuine buikspieren) en de Serratus Anterior. Je kunt deze spieren uiteraard allemaal los trainen met specifieke oefeningen zoals een crunch, leg raise, russian twist etc. Echter gebruik je deze spieren ook actief tijdens het uitvoeren van een deadlift, squat of pull up! Deze compound oefeningen zijn goed voor het hele lichaam.

Het voordeel van compound oefeningen is dat deze oefeningen meer energie van het lichaam vragen en zo ook meer calorieën verbranden (zelfs in rust). Daarnaast train je tijdens deze oefeningen ook actief je core/balansspieren mee. Je verbrandt meer met compound oefeningen, dus je hebt sneller een laag vet percentage. En je maakt je buikspieren ook nog eens sterker. Zie het dus als een win-win situatie! 

Isolatie oefeningen

Het geeft natuurlijk wel een voldaan gevoel om je buikspieren rechtstreeks te trainen. Houd in je achterhoofd dat het niet perse nodig is om een sixpack te creëren. Je hebt namelijk hierboven kunnen lezen wat de belangrijkste factor is (vetpercentage verlagen). Wil je ze wel graag doen? Dan is het natuurlijk altijd goed om directe prikkels toe te dienen voor spiergroei/hypertrofie. Je kunt de buikspieroefeningen dus op dezelfde manier indelen als de rest van je training.

Bepaalde oefeningen zijn erop ingesteld om de belasting te verzwaren en de herhalingen iets omlaag te brengen (Rope Crunches, Hanging Knee Raises, Side Bends, Russian Twist). Ook zijn core-stabilisatie oefeningen zoals planken en TRX Pull Leg Pull Ins erg functioneel om toe te passen aan het einde van je training.

Wil je hulp om je buikspieren zichtbaar te maken? Mail ons dan vrijblijvend voor meer informatie over schema’s op maat  (info@gymjunkies.nl) of check onze webshop!

Liefs, Cynthia

Je kunt mij ook volgen via:

InstagramFacebook , YouTube Bloglovin’

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.