gezond afvallen

WAAROM VAL IK NIET AF?

Het is zo frustrerend als je niet afvalt en voor je gevoel zo je best doet. Ik heb dit zelf meegemaakt en al je harde werk lijkt dan voor niks. Waar ligt dat toch aan? 

De meest voor de hand liggende redenen zijn dat je waarschijnlijk toch te veel calorieën eet of je verbrandt minder calorieën dan je zelf zou denken. Deze twee punten staan altijd met elkaar in verband. Als je lichaam geen aanzet krijgt om reserves te verbranden, dan zal er niet veel veranderen. Bij mij was het iets anders. Ik kwam erachter dat ik hele hoge levels cortisol aanmaakte en daardoor niet afviel. Daarom ga ik in deze blog ook in op andere oorzaken waarom jij wellicht niet afvalt.

Je eet zo gezond mogelijk, maar toch te veel calorieën.

Ook met gezonde producten kun je boven een energiebehoefte uitkomen. Gezonde voedingsproducten staan natuurlijk aan de basis van een goed voedingspatroon. Echter kun je je ook snel vergissen in de calorieën dat een product bevat. Een hele avocado komt namelijk rond de 350 calorieën uit. En een handje cashewnoten van 25 gram bevat ook al zo’n 150 calorieën. Het zijn dan wel gezonde voedingsstoffen die je lichaam opneemt, maar als je aan het einde van de dag een paar honderd calorieën boven je doel uitkomt, dan val je niet af. Weet je niet goed wat je moet eten om af te vallen? Dan kun je onze voedingsschema’s gebruiken van het Lifestyle Plan.

Je slaapt niet genoeg

Zoals jullie wellicht al weten heeft voldoende slaap/rust een belangrijke rol in veel lichaamsprocessen. Zo ook bij het afvalproces! Als je te weinig slaapt dan brengt dit vaak stress met zich mee. Soms is stress zelfs de oorzaak van slaapproblemen. In een periode van stress maakt je lichaam meer coritisol aan. Dit is voor een korte periode niet schadelijk. Bij een langdurige periode kan dit de lichamelijke processen verstoren. Het wordt dan steeds moeilijker om af te vallen omdat de cortisol-levels te hoog liggen.. 

Te weinig slaap wekt ook meer van het hormoon ghreline op. Hierdoor krijg je meer eetlust. Dit wil je dus niet als je al in een negatieve energiebalans zit. Daarnaast heeft slaap ook invloed op het hormoon ‘leptine’. Leptine is een verzadigingshormoon. Het is juist belangrijk dat je deze op peil weet te houden. Door dit hormoon krijgen je hersenen een seintje dat je voldoende hebt gegeten. 

Je bouwt ondertussen ook spiermassa op

We weten allemaal dat het gewicht niet altijd alles wil zeggen. Je kunt twee vrouwen van 65 kilo naast elkaar zetten en toch duidelijke verschillen zien in de lichaamsverhoudingen. Spiermassa weegt nou eenmaal ook gewoon een flink aantal kilo’s! Als je tijdens het afvalproces aan krachttraining doet, kan het zijn dat je minder snel afvalt dan je zou willen. Je valt dan wel in vet af, maar je kan ook wat spiermassa opbouwen. Over het algemeen worden spieren eerder opgebouwd in een periode van meer eten. Het is echter ook mogelijk om spieren op te bouwen in een calorietekort (vooral in de beginfase). 

Staar je dus niet helemaal blind op de weegschaal. Als je jezelf dan toch goed wilt wegen, zorg dan dat je dit iedere week op hetzelfde tijdstip uitvoert en in dezelfde kleren (liefst alleen het ondergoed). Doe dit bijvoorbeeld iedere zondagochtend voor je ontbijt en na je toiletbezoek. Zo ben je er ook niet dagelijks mee bezig. Dit wil nog wel eens een mentale obsessie worden. Bovendien verschilt je gewicht dagelijks te veel om de dalende lijn waar te nemen.

Je hebt een (schildklier)aandoening

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat er lichamelijk iets aan de hand is, waardoor het afvalproces moeilijk gaat. Een oorzaak kan bij de schildklier liggen. Als deze te langzaam werkt dan worden bruikbare stoffen uit je voeding minder goed verwerkt. De schildklier regelt namelijk alle stofwisselingsprocessen in het lichaam. Als je schildklier trager werkt dan kan dit tot gevolg hebben dat de bijnieren uitgeput raken. Ook bij een langdurige stressperiode kan dit het geval zijn. De bijnieren maken dan continu cortisol aan. Je hebt hierboven kunnen lezen dat dit niet erg bevorderlijk is.

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor een goede werking van het hormoonstelsel. Als je dus al weet dat je schildklier trager werkt, zorg dan in ieder geval dat je leefstijl goed is. Zorg er dus voor dat je regelmatig beweegt en dat je voedingspatroon zo gezond mogelijk is.

Je heb een crash dieet gevolgd

Misschien ben je al een tijdje bezig en ging het afvallen goed, maar kom je nu op een punt dat je stilstaat. Als je een crash dieet hebt gevolgd met maar 600 kcal per dag dan gaat dit helaas gebeuren. Jouw lichaam heeft lange tijd veel te weinig binnengekregen en gaat op spaarstand. Volg dan ook nooit een crash dieet. Het is slecht voor je lichaam en je krijgt last van het jojo effect. Heb je dit toch gedaan? Dan is het aan te raden om meer en regelmatiger te gaan eten om je vetverbranding weer op gang te krijgen. Gun je lichaam de tijd om te herstellen en ben niet bang om meer te eten. Dit heeft je lichaam juist nodig en het zal dan weer vet gaan verbranden na verloop van tijd.

Lukt het je niet alleen om in shape te komen? Dan kun je schema’s op maat bij ons afnemen met of zonder online coaching.

Alles wordt voor je op maat gemaakt en je weet dus zeker dat je het goed doet! Lees hier onze succesverhalen of mail vrijblijvend voor meer informatie naar info@gymjunkies.nl . 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.