29 mrt Voordelen van Paprika + 3 recepten
De paprika is een geneeskrachtige vrucht. Waarom de paprika die naam mag dragen lees je zo! Laten we eerst beginnen met de paprikafamilie. We kennen hier in de supermarkt allemaal wel de trio paprika’s; de gele, de groene en de rode paprika. De zoete puntpaprika wordt tegenwoordig in elke supermarkt wel verkocht en ook de rode peper behoort tot de familie. Hoe scherper de smaak, hoe meer voordelen. Hoe zoeter de smaak, hoe meer suikers die bevat.
Hoeveelheid per 100 g
|
Energie (kcal) 20 |
Vet 0,2 g |
Verzadigd 0,1 g |
Meervoudig onverzadigd 0,1 g |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g |
Cholesterol 0 mg |
Natrium 3 mg |
Kalium 175 mg |
Koolhydraten 4,6 g |
Voedingsvezels 1,7 g |
Suikers 2,4 g |
Eiwitten 0,9 g |
Vitamine A | 370 IU | Vitamine C | 80,4 mg |
Calcium | 10 mg | IJzer | 0,3 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 10 mg |
Goed voor de luchtwegen
Zweedse onderzoekers hebben onderzocht dat er een stofje in de paprika zit dat capsaïcine heet. Dit stofje zorgt ervoor dat de longen minder gevoelig worden. De vernauwing van de luchtwegen wordt verhindert waardoor mensen met ademhalingsproblemen normaal kunnen ademen. Veel mensen die roken en mensen met astmatische allergieën doen er dus goed aan om wat vaker een paprika te eten.
Verlaagt de kans op hart- en vaatziektes
Ook zorgt capsaĂŻcine ervoor dat het cholesterol in de lever verlaagt wordt waardoor je minder snel een overschot zal hebben aan triglyceriden. Dit zijn een soort van vetcellen in de bloedbaan die noodzakelijk zijn voor energie. Maar omdat wij daar zoveel van binnen krijgen uit onze voeding kan je hier al snel een overschot aan hebben. Dit is niet gezond en zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziektes. CapsaĂŻcine verlaagt die kans dus bij de de oorzaak van het probleem. Bovendien zou je er goed aan doen om gezonder te eten en meer te bewegen, dat is natuurlijk de echte oorzaak van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Scherpheid van de paprika
Later werd er ook nog eens een link gelegd met de scherpheid van een paprika en de voordelen daarvan. Thailand is een land waar de paprika door vrijwel iedereen al generaties lang wordt gebruikt. Daar komen hart-, en vaatziektes zelden voor en dat heeft dus onder andere te maken met capsaïcine en de salycilaten die meer aanwezig zijn in de paprika met een scherpere smaak. Dit tweede stofje voorkomt de vorming van bloedproppen en zorgt er ook nog eens voor dat het bloedproppen oplost in onze bloedbaan. Dan is het best logisch dat wanneer je voldoende paprika en daarnaast gezond eet, de kans op hart- en vaatziektes vrij klein wordt.
Verwarmen?
Luteoline is een belangrijk anti-oxidant die een ontstekingsremmende werking heeft en vooral veel aanwezig is in een rijpe paprika. Wanneer je de paprika verwarmt neemt dit af met gemiddeld maar liefst 60%. Als je de paprika verwarmt is het slim om het niet te lang te doen en op een lagere temperatuur. Zo behoud je de meeste voedingsstoffen. De beste keuze is zoals bij de meeste vruchten en groentes om het gewoon rauw te eten. Op deze manier geniet je altijd van de meeste vitamines, mineralen, anti-oxidanten, etc. Hoe meer het nog leeft, hoe gezonder het voor je is, ook best logisch! Het enige nadeel is dat het velletje van de paprika schijnbaar wat lastig verteerbaar is, maar heb er zelf nog nooit iets van gemerkt en ik eet best wel wat rauwe paprika’s! Haal het velletje er gewoon af als je er zelf wel last van zou krijgen.
Recepten
Pingback:HET EETDAGBOEKJE VAN @SAMJANSSENYO - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
Posted at 10:54h, 27 oktober[…] elke dag eigenlijk voor de volgende dag, dus gister heb ik gekookt voor vandaag! Broccoli, rode paprika en ui met rundergehakt en zoete aardappel […]