MENTALE GEZONDHEID; HULP VRAGEN EN BIEDEN

Dit is een gevoelig onderwerp voor velen. En juist daarom wil ik (Elise) hierover schrijven. Hier mogen geen taboes op rusten, daar is dit een veel te belangrijk onderwerp voor. Zoals jullie in mijn voorstelblog al hadden kunnen lezen, heb ik zelf het één en ander al meegemaakt. Ik ben als jong meisje ontzettend veel gepest, waardoor ik in een depressie ben gekomen rond mijn 14e. Omdat ik zelf geen uitweg meer zag, heb ik tijdelijk in een instelling gewoond voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Ik kan wel zeggen dat het mij niets doet, maar ergens doet dat het vast. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben, en daar ben ik trots op. Het is echt geen plek waar je wil zijn, maar het is heel goed dat die plekken er zijn. Want niet iedereen red het zonder instellingen als deze.

Je staat er niet alleen voor

Op de eerste plaats: pesten keur ik niet goed. Ik hoop dat niemand dat goedkeurt. Het jammere is dat dit helaas nog te veel voorkomt, op scholen maar ook bij bedrijven en instanties, onder volwassenen. Ontzettend jammer, want ik vraag mij af of kinderen en volwassenen wel weten wat zij een ander hier mee aandoen. Zo zijn er nog zo veel meer situaties die zich hebben kunnen voordoen of nog steeds voordoen, waardoor je slecht in je vel zit.

Mocht je hier mee in aanraking komen, dan is het ontzettend belangrijk dat je hier over praat, hoe moeilijk dat ook is. Je moet weten dat je met jouw hulpvraag een ander niet tot last bent en dat je er niet alleen voor staat. Er is altijd iemand met een luisterend oor, die jou kan helpen of bijvoorbeeld mensen die hierin gespecialiseerd zijn.

Raadpleeg een hulpverlener, een praktijkondersteuner, psycholoog of psychiater. Hier mag je best open over zijn, want is namelijk niets om je voor te schamen. Om te werken aan onze fysieke gezondheid gaan we allemaal naar de sportschool, waarom zouden we dan niet openlijk naar een psycholoog mogen om aan onze mentale gezondheid te werken?

Een kreet om hulp

Sta jij nou aan de andere kant? Is er iemand in jouw omgeving die hulp nodig heeft? Probeer deze hulp dan te bieden. Dit kan heel kleinschalig, door af en toe samen iets leuks te doen zodat deze persoon zijn/haar gedachten even kan verzetten, maar praat ook met deze persoon. ‘’Hoe gaat het?’’ ‘’Ik heb het gevoel dat je iets minder goed in je vel zit, klopt dat?’’ Laat je niet direct afschudden als er ontkennend wordt gereageerd. Iemand die minder goed in zijn/haar vel zit, vind het vaak beschamend om hier over te praten of vind het vervelend om hier iemand anders mee ‘’lastig te moeten vallen’’.

Mocht je nou geen verbetering merken, kun je proberen om die persoon op een andere manier te helpen. Licht de ouder(s) in, praat eens met de partner of ga op onderzoek uit hoe je deze persoon de beste hulp kan bieden. Is het misschien goed dat deze persoon eens met een professional gaat praten? Laat dat deze persoon dan ook weten en vertel daar ook bij dat dat niets is om zich voor te schamen. Iemand is er namelijk niet een minder persoon om, wanneer hij/zij gaat praten met een professional.

Er is altijd licht aan het einde van de tunnel

Het is vervelend om voor beide situaties te staan of hierin te zitten. Het is verschrikkelijk als jij gepest wordt of slecht in jouw vel zit, om welke reden dan ook. Ook is het moeilijk om om te gaan met iemand die slecht zit in zijn/haar vel. Zoek steun, bied steun. Je hoeft het niet alleen te doen, instanties bestaan er niet voor niets.

Praat, krop het niet op. Ook wanneer het leven ontzettend zwart is en de toekomst er ook zwart uit ziet… Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. En het eind van die tunnel, die kun jij bereiken. Misschien niet alleen, maar je kunt het wel!

Hulplijnen voor iedereen

De luisterlijn (24/7 chat & telefoon): www.deluisterlijn.nl / 088 0767 000

Kindertelefoon (tussen 11:00 / 21:00 chat & telefoon): www.kindertelefoon.nl / 0800 0432

Veilig Thuis (24/7): 0800 2000

113 Zelfmoordpreventie (24/7 chat & telefoon): www.113.nl / 113 / 0800 0113

Direct een gevaar voor jezelf? Noodhulp (24/7 telefoon) 112

(bovenstaand kun je ook contacteren als naaste, iemand helpen die het moeilijk heeft)

 

Wil je meer lezen over mentale gezondheid, mijn eigen ervaring en hoe ik er mee om ga?

Volg mij op Instagram.

Tot volgende week!

Liefs, Elise

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.