Wat is een pre workout en wat doet het met je?

Een Pre Workout is een supplement dat bestaat uit ingrediënten die speciaal zijn samengesteld om je lichaam voor te bereiden op de training of inspanning die gaat komen. Een goede pre workout levert een positieve bijdrage aan de training of inspanning doormiddel van een energieboost. Uiteraard kun je dit ook bereiken met een goede bak koffie maar ik zelf houd hier niet van dus daarom neem ik 2/3 keer per week een pre workout. Een pre workout is zo samengesteld dat je een betere prestatie kan leveren. Bovendien bevordert een pre workout het concentratie vermogen ofwel de focus tijdens een training of inspanning.

Ik raad een pre workout aan om je fysieke inspanning net wat beter te verrichten. Voor mijn gevoel kom ik wat lekkerder in de sfeer, dit kan ook een mentaal proces zijn maar een groot deel van je training werk je ook op het mentale deel. Daarnaast vind ik de pomp heerlijk, er zit een stofje genaamd agmatine/citrulline in die dit bewerkstelligd.

Hoe werkt een Pre Workout supplement?

De ingrediënten uit een pre workout supplement zijn zo samengesteld dat het de bloedsomloop bevordert, het lichaam voorziet van energie, en de ingrediënten zorgen ervoor dat je mentaal scherp bent. Hierdoor kun je het uiterste van je lichaam vragen en heb je een goede pomp tijdens het trainen of sporten.

Wanneer pre workout nemen?

Het lichaam heeft ongeveer 15 minuten tot 30 minuten nodig om de pre workout op te nemen. Neem dus ongeveer 15 tot 30 minuten voor de training of inspanning de pre workout in. De opname snelheid kan verschillende zijn per persoon en per dag, test wat voor jou het beste werkt. De ideale manier om de pre workout in te nemen is in een shake beker met water. Voor een optimale werking helpt het om je mentaal alvast voor te bereiden op de training of inspanning die gaat komen. Een pre workout heeft naast een fysieke werking ook een psychologische werking. Een pre workout geeft jou het gevoel dat je meer kan bereiken in jouw training of inspanning, waardoor je daadwerkelijk meer aan durft en meer gaat doen. Voordat ik ga trainen zet ik altijd een motiverend nummer aan of kijk ik fitness filmpjes zodat ik helemaal in de focus kom. (ook zonder het gebruiken van een pre workout is dit zeker aan te raden). Een Pre workout is geen must maar ik vind het wel erg lekker om af en toe te gebruiken. Er zijn mensen die hieraan verslaafd raken en niet meer zonder kunnen trainen, ik probeer het zelf niet iedere training te gebruiken.

Voordelen pre workout

Enkele voordelen van pre-workout supplementen tijdens je krachttraining (iedereen ervaart dit anders)

 • Krachttoename
 • Sneller herstel tussen sets
 • Hardere pomp
 • Scherpe focus
 • Langer uithoudingsvermogen
 • Sterke motivatie (mentale stimulans)

Nadelen pre workout

 • Het kan leiden tot slaapproblemen als je laat op de avond gaat trainen.
 • Vermindering van trek in eten, persoonlijk heb ik dit wel eens gehad maar dit was met de pre workout ‘Unstoppable’, de oude formule is nu verboden, dus daar kwam het vast door.
 • Stofje Dextrose (geeft een boost maar is wel een suiker soort.) N0-Xplode van BSN bevat 41,9% dextrose en Assault van musclepharm 43,5%. Ik raad zelf C4 aan.
 • Iedereen reageert anders op een pre workout, ik kan persoonlijk goed tegen een pre workout dus ik heb nog nooit rare dingen meegemaakt zoals uitslag, benauwdheid en rode vlekken.

Meer lezen? Neem een kijkje op mijn website: www.dutch4health.nl

1 Reactie
 • Barberio
  Geplaatst op 15:25h, 10 augustus Beantwoorden

  Goed om te weten wat het met je lichaam doet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.