intermittent fasting voordelen nadelen

Intermittent fasting: de voor- en nadelen

Intermittent fasting (periodiek vasten) wordt steeds populairder onder meer en meer mensen. En met goede reden ook, het laat veelbelovende resultaten zien voor mensen die droger willen worden en daarbij toch spiermassa willen opbouwen. Maar hoe komt het nou dat je sneller droog wordt, terwijl je dezelfde hoeveelheid calorieën eet in een kortere tijd?

Hoe werkt intermittent fasting (IF)?

Je hebt heel wat verschillende vormen van intermittent fasting. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Om de dag vasten: hierbij vast je na elke 24 uur gegeten te hebben een periode van 24 uur.
  • Twee dagen per week vasten: je eet 5 dagen in de week normaal en vervolgens vast je een periode van 2 dagen.
  • Één maaltijd per dag: je eet alles op één moment van de dag en verder drink je alleen water of thee.
  • Vijf uur per dag eten: je eet in 5 uur tijd alles (voorkeur begin van de avond) en de rest van de dag vast je.
  • Zes uur per dag vasten: je vast elke dag voor een periode van 6 uur (voorkeur aan het begin van de dag).

Nu wil dit niet zeggen dat dit het enige is wat je kan doen natuurlijk, niet alles is zwart wit en elk lichaam is anders. Je zou kunnen beginnen met een van deze vormen en daarbij ervaren wat het beste bij jou past. Je kan bijvoorbeeld uiteindelijk ook elke dag om 2 uur beginnen met eten tot 10 uur in de avond en verder vasten tot je de volgende dag weer gaat eten om 2 uur. Dan vast je elke dag een periode van 16 uur en geniet je van heel wat voordelen.

intermittent fasting voordelen nadelen

Voordelen intermittent fasting

  • Hogere vetverbranding. Omdat we bijna de klok rond zijn gaan consumeren is ons lichaam een ‘suikerverbrander’ geworden. Het is ‘verleerd’ om onze vetmassa aan te spreken als brandstof. Door periodes van vasten wordt de vetmassa van het lichaam weer aangesproken voor energie. Onderzoekers noemen dit ‘fat adapted’ en dit is volgens hen de natuur van ons lichaam.
  • Meer groeihormonen. Wanneer je regelmatig langere periode’s vast, verbeterd dit de hormoonhuishouding in je lichaam. Je lichaam wordt weer gevoeliger voor insuline (het tegenovergestelde van insulineresistentie, wat de aanloop is naar diabetes). Hierdoor verhoogt de productie van groeihormonen. Dit is niet alleen gunstig voor je gezondheid. Het zorgt in combinatie met beweging voor de opbouw van meer spiermassa en een verhoogde vetverbranding. Uit een onderzoek kwam naar voor dat het groeihormoon bij mannen zelfs met 500% was toegenomen na een vastperiode van 24 uur!
  • Meer energie en focus. Dit wordt veroorzaakt aan de ene kant door een meer stabiele bloedsuikerspiegel, je ervaart hierdoor minder schommelingen in je humeur en focus. Aan de andere kant hoef je niet na te denken over snacks en maaltijden. Je hebt duidelijke grenzen voor jezelf gesteld. Laat je lichaam hieraan wennen en je bent een stuk minder bezig met eten waardoor je een veel betere mentale focus en helderheid krijgt.
  • Tijdbesparing. Je hoeft zoals hiervoor gezegd minder met eten bezig te zijn gedurende je dag. Bijvoorbeeld niet ontbijten scheelt weer een hoop tijd die je eraan kwijt bent en dit kan je besteden aan andere dingen.. Misschien iets langer slapen voor degene die dat niet voldoende doen.
  • Herstel op celniveau. Door periode’s van vasten wordt er ‘ruimte’ gecreëerd waardoor er een proces in je lichaam in werking wordt gezet wat autofagie wordt genoemd. In dit proces worden oude eiwitten die minder goed functioneren verwijdert. Dit voorkomt ziektes en zorgt voor een beter functionerend lichaam.
  • Verlengt levensduur en voorkomt ziektes. Met onderzoek is aangetoond dat het verschillende vormen van kanker vermindert en voorkomt. Ook heeft het een positieve invloed bij het voorkomen en genezen van veel andere chronische ziektes. En onderzoek heeft aangetoond dat het de gezondheid van de hersenen verbetert. Wat nog niet op mensen is onderzocht, maar wel veelbelovende resultaten laat zien bij onderzoek op ratten. Is dat het de levensduur tot wel 83% kan verlengen!

 

intermittent fasting

 

Nadelen intermittent fasting

  • Sociale etentjes. Het kan natuurlijk zijn dat je elke dag om 14:00 begint met eten en dit keer heb je om 10:00 een etentje met de familie. Normaal zou je dan nog aan het vasten zijn dus dat kan een probleem zijn.. Of je kan ook gewoon niet moeilijk doen en de dag erna weer vasten tot 14:00.
  • Het kan een vreetfestijn worden. Omdat je (vooral in het begin) misschien moet wennen aan je nieuwe voedingspatroon, kan het zo zijn dat je enorme vreetbuien krijgt. Je kan zin krijgen in alle soorten ongezond eten en dan komt het aan op zelfdiscipline.
  • Onbegrip van de mensen om je heen. Dit zijn we dan misschien wel gewend met een levensstijl waarbij je gezonder eet en meer sport dan de meeste mensen. Maar toch kan het een hoop onbegrip veroorzaken, zelfs van de mensen die ook gezonder willen leven. Veel mensen zien het ontbijt als het belangrijkste moment van de dag. Als mensen er naar vragen, leg ze dan uit hoe jij je erbij voelt. Probeer niemand te overtuigen, dat werkt namelijk haast nooit..

Spierafbraak door intermittent fasting?

Dat je spieren zou afbreken bij het overslaan van maaltijden is overigens een mythe, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je stofwisseling pas vertraagt na 2,5 tot 3 dagen niet eten. Bovendien spreekt je lichaam nadat het de voeding in je lichaam én de vetmassa heeft gebruikt als energiebron pas de minst actieve spiermassa aan. Dus dit kan wel een tijdje duren voordat je lichaam daadwerkelijk ‘zichzelf begint op te eten’.

In dit e-book vind je nog meer over IF + recepten

One meal a day

Steeds meer bodybuilders, powerlifters en andere atleten zien de voordelen in van intermittent fasting en sommigen eten zelfs nog maar één maaltijd per dag. In het volgende filmpje deelt iemand hierover zijn ervaring:

https://www.youtube.com/watch?v=5OC6UHjgf84

 

Cynthia deelt op haar eigen website haar ervaring met intermittent fasting.

Meer informatie over intermittent fasting?

Interesse gekregen in intermittent fasting, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag met het opstellen van een persoonlijk schema en kunnen je indien gewenst WhatsApp coaching aanbieden. Voor meer informatie mail je naar cynthia@gymjunkies.nl

 

Bronnen:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28715993
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28918936
  3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/
  5. http://ibimapublishing.com/articles/ENDO/2014/459119/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640462
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267452/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2355952
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12425705
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106691
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
  13. https://www.karger.com/Article/Abstract/212538
  14. https://academic.oup.com/geronj/article-abstract/38/1/36/570019/Differential-Effects-of-Intermittent-Feeding-and
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
  16. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php
5 Comments
  • Pingback:VET VERLIEZEN? 5 TIPS DIE JE METEEN KUNT TOEPASSEN! - Cynthia Houben
    Posted at 17:18h, 31 oktober Beantwoorden

    […] heeft het veel gezondheidsvoordelen. Je kunt hier mijn ervaring lezen over intermittent fasting en hier vind je er een informatieve blog over die we op Gymjunkies hebben […]

  • Rens
    Posted at 10:37h, 27 februari Beantwoorden

    Hoi,

    Ik zit er aan te twijfelen om intermittend fasting te gaan doen. Echter heb ik hier wel wat vragen over die jullie mogelijk kunnen beantwoorden.

    Hoe zit het bijvoorbeeld met pre workouts en herstelshakes in de vastperiode in verband met sporten?
    Hoe gaat het met fatburners?
    Mag je niks eten in je in je vast periode, zelfs geen fruit? En drinken, bijvoorbeeld melk?

    Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

    Met sportieve groet,

    Rens Smit

    • Gymjunkies
      Posted at 14:10h, 03 maart Beantwoorden

      Hee Rens,

      Bij IF gaat het erom dat je inderdaad in je vastperiode niets nuttigt wat calorieën bevat. Je kan dan wel gewoon thee en koffie drinken. Je hoeft natuurlijk niet alles zwart-wit te bekijken en zou voor je PWO een uitzondering kunnen maken omdat dit vaak nauwelijks calorieën bevat. Maar wil je je echt aan het vasten houden, dan kan je ook koffie als PWO gebruiken of je PWO alleen gebruiken voor trainingen later op de dag (buiten je vastperiode). Een shake bevat ook altijd calorieën en zou dus de vastperiode ook verbreken.

      Hopelijk kan je iets met dit antwoord. Mocht je meer vragen hebben over IF dan kun je een mailtje sturen naar mark@gymjunkies.nl

  • Pingback:De 5 grootste fabels over vet verliezen! - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
    Posted at 16:10h, 10 oktober Beantwoorden

    […] dat je over de gehele dag minder binnenkrijgt dan je verbruikt. Er zijn veel mensen die zweren bij intermittent fasting. Hierbij sla je je ontbijt over. en vast je gedurende de dag een bepaalde periode. De meeste mensen […]

  • Pingback:HET EETDAGBOEKJE VAN CYNTHIA - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
    Posted at 14:04h, 21 mei Beantwoorden

    […] vandaag een ”normale” dag laten zien en een dag waarop ik cheat. Ik heb lange tijd aan intermittent fasting gedaan. Nu doe ik dit niet meer strikt maar is het wel een levenswijze geworden. Mijn eerste […]

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.