Water drinken tijdens een maaltijd

WAAROM IK GEEN WATER MEER DRINK TIJDENS EEN MAALTIJD

Water drinken tijdens een maaltijd is iets wat ik altijd volop deed. Ik dacht altijd: hoe meer water, hoe beter! Vanaf kleins af aan ben ik aangeleerd om te drinken tijdens en na de maaltijden. Maar toen ik de blog van Benjamin had gelezen benoemde hij dit onderwerp. Hij is ook een ectomorph en gaf aan het zelf niet te doen. De blog zat vol met goede info dus ik dacht: dat ga ik proberen!

 

Water drinken tijdens een maaltijd

Ik dronk meestal tijdens en na mijn maaltijd bij elkaar meer dan een halve liter water. Want zoals ik al zei, ik dacht dat meer water altijd beter was. Het transporteert voeding door je lichaam en het is bij veel processen nodig in je lichaam. Die theorie is op zich niks mis mee, het is alleen niet echt een gunstig moment om dat tijdens de maaltijd te doen. Een klotsende buik, een misselijk gevoel en ik bleef maar eten.

Eet rustig en kauw goed

Als je rustig eet en genoeg kauwt, dan maak je voldoende speeksel aan. Bovendien bevat je speeksel een enzym, genaamd amylase. Dit enzym zorgt ervoor dat het voedsel al voor verteerd wordt voordat het in de maag komt. Hierdoor kan je maag de voeding makkelijker verteren en worden er hier dan ook meer voedingsstoffen opgenomen door het lichaam.

Ook heeft kauwen nog een ander goed effect op ons lichaam. Het zend namelijk een signaal naar de hersenen dat je aan het eten bent en dit resulteert in een sneller gevoel van verzadiging. Ik ben altijd al iemand geweest die zijn eten helemaal fijn kauwt en ik ben ook altijd snel verzadigd. Je zou door kunnen eten, maar je hongergevoel is in ieder geval weg!

Onderzoek naar drinken tijdens een maaltijd

Er zijn heel wat verschillende onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. Niet alle onderzoekers zijn het met elkaar eens, maar er zijn wel een paar duidelijke dingen uit die onderzoeken naar voren gekomen. André Smout, één van de onderzoekers gaf aan dat het niet uitmaakt omdat het verteringsenzym wat speeksel bevat later in het spijsverteringskanaal ook nog aangemaakt wordt door de alvleesklier. Maar waarom zou je het proces daar pas laten beginnen als het al tijdens het kauwen van je voedsel kan beginnen? Ik vond het een beetje een rare uitspraak en dat werd nog in de Volkskrant geplaatst ook! Bovendien zijn er eigenlijk alleen maar negatieve kanten aan het drinken van water tijdens een maaltijd. Ik heb geen voordelen kunnen vinden.

  • Je voedsel vermengt zich met water, wordt sappig en wordt hierdoor minder goed verteert. Een groot deel verdwijnt hierdoor ongebruikt in de toiletpot, zonde!
  • De maag heeft een pH-waarde nodig van ongeveer 2,0 om eten optimaal te kunnen verteren. Water (en melk) zorgen ervoor dat deze waarde stijgt waardoor de maag niet zuur genoeg meer is om het eten fatsoenlijk te verteren.

 

Drink op de juiste momenten

Wat voor mij persoonlijk het beste werkt is ongeveer een half uur tot een kwartier voor de maaltijd drinken. Vervolgens eet ik rustig mijn maaltijd op en wacht ik ongeveer een uur  voor ik weer ga drinken. In het begin is dat even wennen als je ook gewend was altijd te spoelen met water. Maar ik heb me nooit beter gevoeld. Ik heb helemaal nergens meer last van, ik eet minder en ik blijf op gewicht. De voedingsstoffen worden beter opgenomen in mijn lichaam.

Hoe doe je dat in de ochtend kan je denken? Ik heb altijd een beker water op mijn nachtkastje staan waarvan ik een deel opdrink voor ik ga slapen, de rest drink ik op (ongeveer een halve liter) zodra ik wakker wordt. Dan ga ik douchen en mezelf aankleden. Dan ga ik mijn ontbijt maken en eet ik dus ongeveer een half uur nadat ik gedronken heb. Ook heb ik daardoor geen moeite meer om de eerste maaltijd van de dag weg te krijgen.

Verder is het goed om buiten de maaltijden om voldoende water te drinken, aangeraden wordt om als gemiddeld persoon minimaal 2/2,5 liter per dag te drinken. Maar dat ligt natuurlijk aan meerdere factoren. Hoeveel weeg je? Verricht je zwaar werk? Sport je veel? Zweet je veel? Dit zijn allemaal factoren waarbij het goed is om meer water te nuttigen dan de aanbevolen minimale hoeveelheid.

Volg je mij al op Instagram en mijn andere blog Mijn Innerlijke Kracht?

Wil jij zelf meer over voeding leren + 105 eiwitrijke recepten ontvangen? Dan is dit boek waarschijnlijk wel iets voor jou!

Bronnen:

Functional anatomy and physiology of gastric secretion

The Secretion and Action of Brush Border Enzymes in the Mammalian Small Intestine

Role of intraluminal nutrients in feedback regulation of pancreatic enzyme secretion

Gut feedback mechanisms and food intake: a physiological approach to slow carbohydrate bioavailability

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.