waarom leeftijd er niet toe doet mark bogaerts

WAAROM LEEFTIJD ER NIET TOE DOET

Onee straks ben ik al 30! Ik word oud! Straks kan dat allemaal niet meer..Ā Dat zijn uitspraken die ik vaak mensen hoor zeggen. Maar leeftijd is wel het minst boeiende getal in je leven. Ik heb nooit echt begrepen waarom mensen daar zoiets groots van maken. Maar nu begrijp ik het beter. Je denkt dat je voor een bepaalde leeftijd alles voor elkaar moet hebben. Het moet allemaal zo snel mogelijk, want straks ben je te laat! Maar misschien kan ik je helpen inzien dat dat allemaal in je hoofd zit.Ā Een ander ziet de dertig dichterbij komen, ik zie mezelf elke dag vooruitgaan.

 

Chronologische leeftijd

Het getal wat op jouw identificatiebewijs staat is een getal dat opgemaakt is uit het aantal jaren dat je alle seizoenen voorbij hebt zien gaan. Dus ik heb al 27 keer alle seizoenen meegemaakt hier op aarde. 27 jaren aan ervaring wat me heeft gemaakt wie ik vandaag de dag ben. Maar buiten dat heeft dit getal er niks mee te maken hoe oud je bent als het gaat om je fysieke gezondheid.

Biologische leeftijd

Je hebt ook zoiets als een biologische leeftijd. Deze leeftijd bepaalt hoe jouw gezondheid ervoor staat. Dat is ook eerder de leeftijd die mensen bedoelen als ze uitspraken doen zoals waar ik de blog mee opende. Maar het grappige aan dat alles is dat je dat grotendeelsĀ zelf in de hand hebt. Ik bedoel jij hebt de keuze om actief te sporten of gewoon helemaal niet te bewegen. Jij hebt de keuze om jezelf je hele leven vol te proppen met shit of om stap voor stap te werken naar een zo gezond mogelijk voedingspatroon.

Het is niet gek dat deze maatschappij zo ziek is en snel verouderd. Het grootste deel van de mensen is tenslotte niet opgevoed met basiskennis van voeding en wordt enorm misleid door de marketing van grote bedrijven. Maar ik had dat ook allemaal niet en ben mezelf gaan onderwijzen. Ik werk nog steeds naar een gezonder voedingspatroon, maar ik kom steeds dichterbij. Ik sport actief en heb heel erg bewust leren voelen waar mijn lichaam om vraagt. En als ik dat helemaal zelf kan, dan kan iedereen dat!

Je biologische leeftijd hoeft niet altijd op te lopen. Dat is je chronologische leeftijd, dat is gewoon een optelsom van het aantal jaren dat jij hier op de wereld hebt doorgebracht. Maar door je biologische leeftijd met je chronologische leeftijd te identificeren maak jij jezelf oud. Je praat over jezelf alsof je er niks aan kunt doen. Je wordt gewoon ouder en alles gaat achteruit. Maar die biologische klok kan jij zelf terugdraaien door je levensstijl te veranderen en beter voor jezelf te zorgen. Door je lichaam sterker te maken met training en gezonde voeding kan jij de biologische klok terug laten tellen en de beste versie van jezelf worden.

waarom leeftijd er niet toe doet mark bogaerts

Psychologische leeftijd

Naast je biologische leeftijd heb je dan ook nog je psychologische leeftijd. Hoe oud voel jij je? Dat is de omschrijving die wordt gegeven voor psychologische leeftijd, maar dat vind ik niet helemaal juist. Je kan een heel erg jonge biologische leeftijd hebben en je fit en jong voelen. Daarnaast kan je erg wijs zijn met veel levenservaring. Dus je psychologische leeftijd is in mijn ogen dan eerder hoe wijs ben je? Denk je alles al te weten en groei je mentaal niet verder? Of blijf je leren en wordt je op die manier een steeds wijzer persoon? Iemand die veel heeft meegemaakt en daarvan leert is dus psychologisch ouder dan iemand die nergens echt over nadenkt en maar gewoon doet wat verwacht wordt.

Omarm dat je ouder wordt

Zie in dat hoe meer jaren jij leeft, hoe wijzer je kan worden en hoe meer je kan leren over gezondheid en je lichaam. Bekijk leeftijd als iets luchtigs om te vieren dat je weer een jaar aan nieuwe ervaringen wijzer bent. Een jaar aan nieuwe informatieĀ die je geleerd hebt. Een jaar van fouten die je leren te groeien als persoon. Zie je lichaam en gezondheid als iets dat je kan blijven ontwikkelen. Je zal pas echt ‘ouder’ worden als je dit alles opgeeft en besluit dat je klaar bent met leven. Wil je niks nieuws meer leren? Wil je jezelf niet meer ontwikkelen? Dan ga je daadwerkelijk biologisch en psychologisch verouderen. Hou het leven leuk en blijf jezelf uitdagen. Dan kan je heel erg oud worden. Vooral heel erg fit en wijs oud worden.

Volg je mij al opĀ Instagram en mijn andere blog Mijn Innerlijke Kracht?

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.