10000 stappen gezondheid tips

WAAROM 10.000 STAPPEN PER DAG ZETTEN?

10.000 stappen per dag: we worden er mee doodgegooid. Het is h├ęt stappendoel in de wereld, het zou goed zijn voor je gezondheid en het zou je kunnen helpen afvallen. Maar waar komen die 10.000 stappen vandaan? En waarom niet 7.500 stappen per dag? Wat maakt dat die 10.000 stappen jou kunnen helpen afvallen? Dat ga ik je vandaag vertellen.

Kampioen zitten

10.000 stappen; het lijkt niet alleen een behoorlijk aantal stappen per dag dat je moet zetten, dat is het namelijk ook. Nederlanders zitten van alle Europeanen op een dag het langste op hun billen. Gemiddeld brachten Nederlanders in 2017 op een doordeweekse dag tussen de 7,8 en 10,6 uur zittend hun dag door. Bedenk je nu maar eens dat je ongeveer 8 uur slaapt, plus 7 tot 8 uur zit, dat betekent dus dat je zoÔÇÖn 16 van de 24 uur inactief bent. Het spreekt voor zich dat dit een heel hoog aantal zituren per dag zijn. Die overige 8 uur moet jij dus 10.000 stappen zetten, terwijl je ook nog een hele hoop andere dingen te doen hebt. Toch is dit een standaard die veel mensen aanhouden om aan stappen te zetten op een dag. Natuurlijk is dit hartstikke gezond, want we weten inmiddels dat bewegen meerdere goede effecten op je gezondheid heeft, maar wat nou als we nu eens 2.500 stappen minder zouden zetten?

Man-po-kei

Die 10.000 stappen zijn ooit bedacht door een Japans bedrijf dat een stappenteller op de markt wilde brengen, ook wel de man-po-kei genoemd. De vertaling: tienduizend-stappen-meter. Zij bedachten dat als mensen een bepaald doel aan stappen hadden, zij eerder een stappenteller zouden kopen en dan klonk 10.000 als een mooi getal om aan te houden. Was dit mooie getal op dat moment onderbouwd?
Het antwoord is heel simpel: nee, dat was het niet. Het was gewoon een willekeurig getal dat over is gewaaid naar de rest van de wereld met het achterliggende idee dat hoe meer je beweegt, hoe beter en dus: hoe meer stappen je zet, hoe beter. Later kwamen er natuurlijk wel steeds meer onderzoeken en wetenschappelijke bewijzen over dat het zetten van veel stappen meerdere positieve gezondheidseffecten zou hebben.

waarom 10000 stappen

Afvallen door wandelen

Na heel wat informatieve posts over afvallen in deze Corona periode, weten veel van jullie waarschijnlijk dat afvallen alles te maken heeft met een calorie tekort. Dit betekent kort gezegd dat je minder calorie├źn moet eten en drinken, dan dat je verbruikt. Dat klinkt natuurlijk heel simpel, maar dat is het niet, zeker niet nu je weet dat wij gemiddeld dus ontzettend veel uren zittend doorbrengen en dus te weinig bewegen. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorie├źn je verbrandt en hoe meer je dus afvalt. Dat betekent dus logischerwijze ook dat als je zit, je weinig calorie├źn verbrandt en dat betekent op zijn beurt dan ook weer dat je met 10.000 stappen (afhankelijk van je gewicht en je lengte) heel wat calorie├źn kunt verbranden.

Daarnaast zijn er veel positieve effecten van 10.000 stappen op een dag zetten! Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zo zou het angst en depressies verminderen, de bloeddruk laten dalen, je conditie verbeteren en je zou er ook nog eens van af kunnen vallen.

10.000 of 7.500?

Moet jouw stappendoel dan per s├ę 10.000 stappen zijn? Er zijn meerdere kanten aan dit verhaal, want ja, uit onderzoek blijkt dat een doel van 10.000 stappen per dag voor een gezonde volwassene een goede leidraad kan zijn en daarnaast zitten er heel veel positieve gezondheidseffecten aan vast. Door wandelen neemt je hartslag toe en verbrand je meer calorie├źn, dus het helpt je zeker om af te vallen. Maar de andere kant van het verhaal is ook dat er uit onderzoek is gebleken dat dit in veel gevallen niet haalbaar is, of dit nu door werk of door verminderde motivatie komt. De meeste mensen zetten tussen de 3.000 en 6.000 stappen op een normale dag en als je even een rondje omloopt, een bushalte verder van je bestemming vandaan pakt of de trap op loopt in plaats van de lift neemt, kan je verder boven dat getal komen. Daarom wordt 7.000-8.000 stappen per dag als een gezond doel gezien. Verder kan je prima 10.000 stappen per dag zetten, maar als je vervolgens weer een hele lading aan producten die hoog in calorie├źn zijn naar binnen werkt, heb je weer een negatief balans. Je kunt het allemaal goed bijhouden via een activiteitstracker.┬á

Wat zijn je doelen?

Dus ga goed na: wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Vind je wandelen ├╝berhaupt wel leuk of kan je de stappen zetten door een andere activiteit (bijvoorbeeld horeca werk of sporten in de sportschool)? Afvallen kan ook door een gezond eetpatroon, maar wandelen kan je ook helpen om je mentaal beter te voelen. Wil je toch aan die 10.000 stappen per dag komen? Ga dan in de ochtend een half uur tot een uur wandelen voor je iets anders gaat doen, zodat je de helft van je stappen al hebt gezet. Op die manier zal je zien dat je aan het einde van de dag toch heel dicht bij die 10.000 stappen terecht komt en persoonlijk voel ik me ook heel voldaan na zoÔÇÖn rondje!

Wandel ze!

Liefs,
Annick

Je kunt Annick volgen via Instagram 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.