sociale gelegenheden & vakanties

VOEDING/BEWEGING TIJDENS SOCIALE GELEGENHEDEN & VAKANTIES

Ga jij binnenkort op vakantie of heb je regelmatig een feestje? Dan wil je natuurlijk ook kunnen genieten van deze momenten. Daarom willen wij jullie vandaag wat tips geven, hoe je hier mee om kunt gaan tijdens het hebben van een gezonde levensstijl. Zo weet je namelijk wat je met je voeding/beweging kunt doen op vakantie/met een sociale gelegenheid en ben je goed voorbereid. 

Je hebt vakantie dus je wilt lekker genieten en dat recht heb je. Maar als je straks thuiskomt krijgen veel mensen direct spijt omdat hun shape een stuk minder is. Wij denken altijd: “Dont give up what you want most, for what you want now”. Al dat eten is natuurlijk HEERLIJK, maar dit is maar van korte duur. Een goed fysiek of fysieke doelen behalen geeft veel langer plezier.

Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen lekkere dingen kan eten, maar denk wel na bij wat je eet en wanneer. Heb je een intensief/sportief/inspannende dag voor de boeg? Eet dan wat meer koolhydraten. Neem wat minder koolhydraten als je de hele dag aan het strand gaat liggen of relaxen langs het zwembad.

Eet het liefst je koolhydraatrijke maaltijden rondom de tijden dat je de meeste inspanning levert. De rest van de dag/avond als je minder actief bent, adviseren wij om de koolhydraten wat te minderen en dus alleen iets van vlees/groentes/gezonde vetten te nemen. Hier zijn genoeg opties voor en verkrijgbaar in restaurants en eetgelegenheden. Gerechten met biefstuk/kip/vis met groenten en noten is altijd een top keuze!

Natuurlijk bestaat je vakantie voornamelijk uit genieten en relaxen en een paar keer vet eten moet dan ook zeker kunnen!

Hoe zit het met sociale gelegenheden?

Je kent het wel; verjaardagen, etentjes met collega’s, vrienden, familie of andere gelegenheden. Vele vinden het moeilijk om tijdens dit soort gelegenheden gezonde keuzes te blijven maken. Dit belemmert helaas het proces van gewichtsverlies. Maar betekent dit nu dat we alle sociale gelegenheden maar moeten overslaan? Gelukkig niet! Het is een kwestie van ermee om leren gaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat we ons eetgedrag, vaak onbewust, aanpassen aan dat van onze tafelgenoten. Zo eten mensen bijvoorbeeld meer wanneer ze samen eten met anderen of passen ze hun voedselkeuze aan om een goede indruk te maken.

  • Mensen willen vaak niet afwijken van de rest van de groep. Dus wanneer een grote groep mensen een ongezond eetpatroon hebben, vinden mensen het vaak ongemakkelijk om hier van af te wijken en juist voor iets gezonds te kiezen. Toch kun je op zo’n moment de groep ongezonde mensen juist positief beïnvloeden. Dus durf gezonde keuzes te maken in het bijzijn van mensen met ongezonde eetgewoonten. 💪🏼
  • Om te voorkomen dat je te veel gaat eten is het verstandig bewust te zijn van wat je op dat moment eet. Probeer elke hap dus goed te proeven en probeer aan te voelen wanneer je vol zit. Er zit een verschil tussen verzadigd zijn en ‘ik zit zo vol dat ik niet meer zonder buikpijn kan lopen’ of ‘de knoop van de broek moet even los’.
  • Vindt je het alsnog erg lastig om eten te weigeren wanneer je dit wordt aangeboden? Bedenk dan van te voren alvast hoe je hiermee om wilt gaan. Vind je het bijvoorbeeld lastig om een stuk taart op een verjaardagsfeest te weigeren? Probeer dan voorafgaand aan het feest alvast te bedenken hoe je dit op het feest zult aanpakken. Wat ga je zeggen en wat ga je doen? Op die manier ben je altijd goed voorbereid op zulke moeilijke momenten. 😃
  • Sta stil bij wat je uiteindelijk wilt bereiken. Waarom wil je gezonde keuzes maken? Wat is je uiteindelijke doel? Sta hier bij stil en bedenk hoe je dit doel kunt bereiken. Dit kan ook je motivatie wat vergroten om door te zetten.
  • Maak het bespreekbaar. Praat erover met vrienden en familie, zodat zij er eventueel ook rekening mee kunnen houden. 🥰

Het belangrijkste is dat je goed uitrust, geniet van elkaar en alles wat je doet. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en hoe je het gaat aanpakken op vakantie. De keuze ligt altijd bij je zelf en uiteindelijk zijn het de keuzes die we maken die ons fysiek bepalen.

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook! 

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.