tabata sharon van tuil

SHARON VERTELT OVER TABATA

Zoals jullie waarschijnlijk op mijn intro-blog hebben gelezen ben ik bootcamptrainer in Nijmegen. Bij CityBootcamp hanteren we een bepaalde volgorde van training, namelijk warming-up, kern, Tabata, de challenge en de cooling down.

 

TABATA DOOR WIE

In deze blog wil ik dieper ingaan op de Tabata. De Japanse Dr. Izum Tabata heeft deze methode ontwikkeld. Het is een methode die werkt met acht 20-10 intervallen. Dus je bent twintig seconden actief, je pakt tien seconden rust en dit herhaal je acht keer. In totaal ben je dus vier minuten bezig. Het concept van de intervaltraining werd door de Duitse trainer Gerschler ontwikkeld.

 

WAAROM EFFECTIEF

Je speelt bij een Tabata gedurende acht minuten met je hartslag, net zoals bij een HITT  (high intensity interval training). Doordat je telkens je hartslag omhoog laat komen en weer laat zakken en weer omhoog laat komen en weer laat zaken wordt je vetverbranding optimaal. Deze vetverbranding zal gedurende de hele dag ook optimaal blijven.

 

WELKE OEFENINGEN

Een Tabata-workout is voor iedereen, want je kunt het net zo intensief maken als je zelf wilt. Vooral na een goede sportsessie in de gym is het heerlijk om nog even vier minuten te knallen en ervoor te zorgen dat je met een lekker gevoel de sportschool verlaat.

tabata sharon van tuil

Elke acht weken maak ik een nieuw sportschema voor mezelf, tegenwoordig train ik twee keer in de week in de gym en twee keer in de week doe ik een HIIT van een half uur. Mijn schema voor de sportschool is nu verdeeld in boven- en onderlichaam. Als ik mijn bovenlichaam heb getraind doe ik altijd als goede afsluiter nog een functionele Tabata met de battle ropes. Aangezien ik mijn rug en armen al semi-stuk heb gemaakt, knallen ze bij deze oefening zo wat uit elkaar. Ik leg de timer naast me neer en herhaal acht keer de battle rope smash met twintig seconden actief en tien seconden rust. Door deze oefening geef ik die laatste boost mee aan mijn bovenlichaam en haal ik mijn hartslag lekker omhoog. Na die Tabata kan ik pas echt met een voldaan gevoel naar huis.

Niet alleen de battle rope smash is een effectieve Tabata. Eigenlijk kan je van elke oefening een Tabata maken, maar het beste is om een oefening te pakken voor het hele lichaam. Een cardio-vasculaire oefening werkt top voor een goedwerkende Tabata, denk hierbij aan – ja ja, daar zijn ze – burpees! Met de burpee haal je je hartslag erg hoog en dit is voor een effectieve Tabata zeker nodig.

Na een legday kan je ook als afsluiter nog even jumping squats of jumping lunges meepakken, ik garandeer je dat je daarna loopt als een pinguin!

 

WANNEER TABATA

Je kunt beter vragen: wanneer niet Tabata? Want wat zijn vier minuten nou op één dag, vier minuten op 24 uur, vier minuten op 1440 minuten. Uhm.. 100×4/1440: 0,28% van je dag. Als dat niet gaat lukken weet ik het ook niet meer! Dus doe die Tabata na je training, voordat je gaat douchen of voordat je op de bank neerploft.

Volg je Sharon al op Instagram?

 

Ken je FitChef al? Wij gebruiken dit boek regelmatig voor lekkere gezonde recepten!

 

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.