pepernoten cheesecake sinterklaas recept stance van lieshout

PEPERNOTEN CHEESECAKE


Cheesecake is always a good idea! En nu alle Sinterklaasrecepten je weer om de oren vliegen, moest er natuurlijk een pepernoten versie komen! Ik gebruikte het recept van mijn proteine chocolate & whitechunks cheesecake en deed wat aanpassingen, waardoor hij nóg lekkerder is geworden. Zo zorgt het extra eigeel voor een extra creamy effect en de maïzena zorgt ervoor dat de cake zo min mogelijk scheurt tijdens het bakken. Oke, de cake is minder eiwitrijk. Maar ik denk dat ‘ie voor een cheesecake (met pepernoten!) geen mega slechte voedingswaarden heeft. En genieten is natuurlijk geen zonde, maar juist heel erg gezond 😉


BENODIGDHEDEN
  • 275 gram 0% Griekse yoghurt of milde magere kwark
  • 170 gram ricotta
  • 50 gram Herbalife Formula 1 vanille (of andere whey)
  • 150 gram kruidnoten, ik gebruikte die van Van Delft
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 1-2 el zoetstof naar smaak
  • 40 gram roomboter/kokosolie
  • 1 el koek & speculaaskruiden
  • 1 tl maïzena
  • cakeblik (doorsnede +/- 19 cm), bakpapier, foodprocessor/staafmixer en bakspray/boter om het cakeblik mee in te vetten

BEREIDING

Vet het cakeblik in met (caloriearme) bakspray of boter en doe er een bakpapiertje in. Maal ongeveer 120 gram van de pepernoten fijn in een foodprocessor. Laat de boter/kokosolie smelten op laag vuur. Roer de gesmolten boter goed door de gemalen pepernoten en verdeel dit mengsel vervolgens over de bodem van het cakeblik en druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Laat het in de koelkast rusten terwijl je verder gaat met de rest van de cheesecake.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de overige ingrediënten, behalve de maïzena en resterende pepernoten, in een foodprocessor of met een staafmixer. De maïzena meng je met een klein beetje water in een apart kommetje en mag hierna door de rest van het beslag geroerd worden.

[Als je wat pepernoten ín je cake wilt, dan kan je die nu ook door het beslag roeren. Deze blijven natuurlijk niet knapperig 😉 Stop je ze niet in je cake, dan kan je ze als garnering bovenop de cheesecake strooien als hij klaar is.]

Giet het beslag boven op de bodem en laat het cakeblik een paar keer zachtjes op het aanrecht ‘vallen’. Hierdoor verdwijnen alle eventuele luchtbelletjes. Bak de cake nu voor ongeveer 50 minuten in de oven, de bovenkant moet licht gebruind zijn. Laat de cake in de oven langzaam afkoelen, na 1-2 uur kan de cake uit de oven. Je kunt de cake nadat hij is stukken is gesneden prima in de koelkast of vriezer bewaren.

 

VOEDINGSWAARDEN:
Per stuk (1/6e cake)
Calorieën 289
Koolhydraten 26 gr
Vetten 22 gr
Eiwitten 17 gr

Liefs!
Instagram @svl.89 & @gymjunkies_nl

 

DECATHLON WIN JE VERLANGLIJSTJE SINTERKLAAS

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.