ontbijt stofwisseling versnellen gezond onzin

Ontbijt: versnelt het de stofwisseling echt?

Ontbijten zou cruciaal zijn voor onze gezondheid. Zoals staat geschreven op het Voedingscentrum: ‘Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.’ Het brengt inderdaad de spijsvertering op gang, maar dit wordt vaak verwart met de stofwisseling.

De stofwisseling dat zijn alle processen die zich afspelen bij het in stand houden, afbreken en opbouwen van weefsel evenals de productie van energie. De spijsvertering is niet meer dan de organen die samenwerken om het voedsel te verteren dat je eet. Dus het is ook niet nodig dat de spijsvertering actief is wanneer je geen voeding binnenkrijgt. De stofwisseling is echter een stuk langer actief, daar komen we later op terug..

 

“Het ontbijt overslaan is ongezond”

Er staat ook op de site dat er vermoedens zijn naar de samenhang van allerlei ziektes met het overslaan van het ontbijt. Maar er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken om dit te onderbouwen.

Vervolgens staat er ook geschreven dat dit ook gewoon te maken zou kunnen hebben met andere ongezonde gewoontes van mensen die het ontbijt regelmatig overslaan zoals snacken, roken, alcohol drinken en tot laat uitgaan.

Met andere woorden: er is géén direct verband met overslaan van het ontbijt en de negatieve invloed op onze gezondheid gevonden.

ONTBIJTEN DE VOORDELEN EN NADELEN

 

“Ontbijt brengt de stofwisseling op gang”

Om dan weer even terug te komen op die uitspraak dat het de stofwisseling op gang zou brengen. Dat is net zoals het idee dat het  overslaan van het ontbijt ongezond zou zijn, niet helemaal waar..

Je stofwisseling heeft geen extra voeding nodig om op gang te komen. Er activeren zelfs meer gezonde processen in je lichaam wanneer je jezelf even niet vol stopt met eten.

Zoals bijvoorbeeld autofagie, een proces wat in werking wordt gezet zodra je een periode niet eet (vasten). Hierbij worden verouderde en beschadigde eiwitten van het lichaam afgescheiden en/of herbruikt voor andere functies in het lichaam. Dit voorkomt veel ziektes en gaat ook nog eens de veroudering van het lichaam tegen.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van het overslaan van je ontbijt. Een grootschalig onderzoek werd gehouden onder mannen met overgewicht, waarbij de ene groep het ontbijt oversloeg en de andere groep wel elke dag braaf hun ontbijt at. Hun calorie-inname van de gehele dag was gelijk. De cijfers die hieruit naar voor kwamen toonden geen verschil in gewicht aan. Geen toename, en ook geen afname in gewicht.

Afvallen of aankomen gaat om de totale calorie-inname op een dag. De hoeveelheid en het moment maakt daarbij niet uit.

De stofwisseling versnelt zelfs bij een periode van vasten. Die vertraagt volgens onderzoek pas na 2,5/3 dagen niet eten, als ons lichaam in de ‘spaarstand’ komt.

Voordelen ontbijten
  • Je hebt een verminderd hongergevoel waardoor het makkelijker is om betere voedingskeuzes te maken de rest van je dag.
  • Er wordt gezegd dat het ontbijt zorgt voor betere mentale en fysieke prestaties, alleen is dit niet wetenschappelijk onderbouwd en ook per persoon verschillend.
  • Verricht je zwaar fysiek werk? Dan kan het fijn zijn om al een stevige maaltijd op te hebben, al draait het nog steeds om de totale calorie-inname van je dag en is dit vaak een mentaal aspect.
  • Het kan heel gezellig zijn om samen de dag te beginnen met een ontbijtje.

ONTBIJTEN DE VOORDELEN EN NADELEN

 

Voordelen ontbijt overslaan
  • Het bewust overslaan van het ontbijt of andere maaltijden (Intermittent Fasting) zorgt ervoor dat je lichaam weer ‘leert’ om de vetmassa aan te spreken als brandstof waardoor je een verhoogde vetverbranding in werking zet.
  • Een langere periode vasten stimuleert juist de aanmaak van groeihormonen, die je hard nodig hebt als je wilt aankomen in spiermassa.
  • Het voorkomt insulineresistentie (aanloop naar diabetes) en zorgt ervoor dat je lichaam juist meer insulinegevoelig wordt. Hierdoor kan het beter koolhydraten/suikers verwerken en zullen deze minder snel opgeslagen worden als lichaamsvet.
  • Het vertraagt de cel veroudering en gaat dus daadwerkelijk de veroudering van je lichaam tegen.
  • Je hebt tijd om andere dingen te doen in de ochtend en hoeft niet eens aan eten te denken tot je eerste maaltijd van de dag.

 

Conclusie

De uitspraak dat het ontbijt de stofwisseling zou versnellen kan dus weer vergeten worden. Er zijn bij wetenschappelijk onderzoek eigenlijk vooral gezondheidsvoordelen ondervonden bij het overslaan van het ontbijt. Voor afvallen of aankomen gaat het nog steeds gewoon om de totale calorie inname op een dag en hierbij maakt het dus niet uit of je wel of niet ontbijt.

Iedereen is anders en elk lichaam werkt ook weer net even anders. Het belangrijkste is dat je vooral goed naar je eigen lichaam luistert en doet wat voor jou goed voelt.

Je kunt ons volgen op Facebook en Instagram!

 

 

Bronnen:
  1. http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx
  2. http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-ontbijt-overslaan-erg-.aspx
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23877060/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898236
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23672851/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883552
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24825781
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/

 

4 Comments
  • Laura
    Posted at 22:49h, 10 november Beantwoorden

    Jullie gebruiken de termen spijsvertering en stofwisseling door elkaar. Dat zijn twee verschillende dingen…
    Ontbijten brengt wel de spijsvertering op gang, na een nacht ‘vaten’, maar de stofwisseling gaat continu door…. 🙂

    • Gymjunkies
      Posted at 19:22h, 11 november Beantwoorden

      Je hebt helemaal gelijk, we hebben het meteen aangepast! Bedankt voor de tip =)

  • Gwen
    Posted at 22:21h, 24 augustus Beantwoorden

    Ik vind het jammer dat er zo makkelijk gezegd wordt dat stofwisseling en spijsvertering als geheel los van elkaar lijken te staan. Volgens mij is dat ook niet zo. Dat zou eerst onderzocht moeten worden voordat de stelling getrokken kan worden dat het ontbijt overslaan wel of niet goed is in die zin (dus mbt het metabolisme)

    • Gymjunkies
      Posted at 09:37h, 25 augustus Beantwoorden

      Hi Gwen! Daar heb je gelijk in. Niks staat in principe los van elkaar, alles is connected. Maar wat we hier hebben gedaan is alle wetenschappelijke onderzoeken naast elkaar gelegd m.b.t. metabolisme, ontbijten en niet ontbijten. Van die onderzoeken hebben wij de conclusies met jullie gedeeld. Zoals we onderaan de blog schrijven, doe vooral wat goed voelt voor jou, want voor iedereen is het anders 🙂 .

      Liefs Team Gymjunkies

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.