gezond afvallen zonder dieet

IK VAL TERUG IN OUDE GEWOONTES.. WAT NU?

Je bent al een tijdje bezig met een gezonde levensstijl of misschien pas een paar dagen. Grote kans dat je na een tijdje terugvalt in je oude gewoontes. Geen paniek! Dit overkomt iedereen. Een terugval in dit proces is heel menselijk. Wanneer dat ene dipje ervoor zorgt dat je al je motivatie verliest, dan heb je waarschijnlijk last van zogenaamde “belemmerende overtuigingen”. Ik weet er alles van en vandaag vertel ik je hoe je hiermee om kunt gaan. 

Je ego wil je beschermen

Wij mensen werken op een bepaalde manier. Als wij al jaren iets hetzelfde doen en daar gewend aan zijn, dan wil je lichaam en geest altijd weer terug naar die veilige comfortzone. Of die comfortzone je nou verder helpt of niet! Het ego wil je beschermen, blijf maar lekker je oude zelf, dat ken ik en dat vind ik fijn. Je valt weer terug in oude gewoontes. Maar diep van binnen wil je dat niet en vind je het helemaal niet fijn om een ongezond lichaam te hebben en je down en futloos te voelen. Je wil heel graag goed voor jezelf zorgen, fit, strak en energiek zijn. Dus hoe pak je dat nou aan en los je die belemmerende overtuigingen op?

VOORBEELDEN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN

→ “Ik heb weer iets slechts gegeten, dus ik kan er maar beter mee stoppen”
→ “Ik kan het niet, het is te moeilijk”
→ “Ik moet altijd mijn uiterste best doen en mag nergens van af wijken, anders ben ik niet goed bezig”
→ “Ik heb weer gefaald”

Stel, iemand die jij kent heeft één van deze overtuigingen, wat zou jij daar dan op zeggen? Waarschijnlijk zou je het met me eens zijn dat één terugval nog niet betekent dat je helemaal terug bij af bent. Wat maakt het uit! Het is maar één dag, ben niet zo hard voor jezelf. Pak het erna gewoon weer op.

Als ik een aantal jaar terug iets slechts at, dan had ik het in mijn ogen verpest. Ik moest en zou alles perfect doen of dan maar helemaal niet. En dan was ik weer wekenlang ongezond aan het eten en verviel ik in oude gewoontes. Heel gek dat ik zo dacht als ik er nu op terugkijk. Ik heb nu elke week wel één of twee dagen dat ik pizza, friet, sushi of ijs eet. En ik geniet er intens van! Daarna heb ik geen zin meer in die troep en maak ik weer 5 dagen gezonde keuzes omdat ik me dan super fit, positief en energiek voel.

Mijn fitjourney ging met vallen en opstaan.. in het eerst half jaar had ik nog wekelijks eetbuien, maar ik zag dit niet meer als falen

Ik eet wel vaker dan 1 of 2 dagen heel slecht.. dan heb ik toch gefaald? 

Ik begrijp dat je dat zo voelt, maar dat is niet de waarheid. Alleen door te ”falen” kun je leren. Dus een terugval betekent groei, mits je dat natuurlijk zo ziet. Als je een terugval ziet als een fout en dat je het niet waard bent, dan is het geen groei maar belemmer je jezelf. En dan blijf je teruvallen in oude gewoontes, het wordt dan een vicieuze cirkel.

Dus onthoud, je leert er alleen maar van, waardoor je als persoon groeit. Je weet bijvoorbeeld wat voor jou triggers zijn en hoe je hier in het vervolg beter mee om kunt gaan. Zelf had ik heel veel triggers. Ik at wanneer het gezellig was, als ik verdrietig was voor troost, als ik stress had voor ontspanning en als ik boos op mezelf was dat at ik om mezelf te straffen.

Verandering begint pas als je bewust wordt van je triggers. Schrijf ze eens op voor jezelf en probeer dan de volgende keer de situatie anders aan te pakken. Dit kost tijd, dus verwacht niet van jezelf dat je perfect moet zijn. We maken ”fouten”, we leren ervan en we groeien. Ben dus niet te streng voor jezelf.

Samen zijn we sterker

Als je het samen met iemand doet wordt het makkelijker. Ik maak mindset video’s en wil mensen hiermee helpen anders te gaan denken waardoor je gelukkiger en positiever in het leven staat. Die kun je hier bekijken.

Wil je nog net wat meer steun en heb je niemand in je omgeving die je hierbij kan helpen? Dan kun je je aansluiten bij onze #gymjunkiefamily . We hebben een besloten Facebook groep waar je in komt als je het Gymjunkie Lifestyle Plan volgt. Deze groep is echt een familie en er is alleen maar positiviteit. We helpen en steunen elkaar, want samen zijn we echt een stuk sterker.

Met de kortingscode ”gymjunkies10” krijg je 10% korting. De prijs is eenmalig en het lifestyle plan + de community heb je dan levenslang als steun 😊.

Ja, ik ben klaar voor een nieuw begin!

Liefs, Cynthia

Je kunt mij volgen via InstagramFacebook , YouTube Bloglovin’

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

gezond afvallen gymjunkies

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.