afvallen

GYMJUNKIE VAN DE WEEK – ELLEN

Dit keer is Ellen onze Gymjunkie van de week, en niet zomaar.. Ellen is maar liefst 68 kilo afgevallen in 18 maanden tijd! En laat zien dat dit voor iedereen mogelijk is. Zolang je maar in jezelf gelooft!

Mijn naam is Ellen, 28 jaar en ik viel in 18 maanden ruim 68 kilo af. Zolang ik me kan herinneren ben ik altijd mollig en te zwaar geweest. Nooit was ik slank. Ik had dit ook geaccepteerd dat ik nou eenmaal zo was en er niets aan kon doen. Maar ik werd wel steeds zwaarder en zwaarder, tot op het punt dat ik echt morbide obees was met een BMI van 43. Zelfs toen stak ik mijn kop in het zand en deed ik alsof het er niet was.

PANIEKAANVALLEN

In januari 2018 kreeg ik een paniekaanval. Ik dacht dat ik een hartaanval had gehad of elk moment kon krijgen maar durfde niet naar de dokter te gaan vanwege mijn gewicht en omdat het dan echt zou zijn. Ik wilde geen hartpatiënt zijn. In plaats daarvan ging ik op Google los en begon ik drie maanden lang steeds meer symptomen te voelen (verlamde linkerhelft van gezicht, pijn in mijn linkerarm, 24/7 zat ik te hyperventileren). Toen ik na 3 maanden (maart 2018) elke nacht wakker werd en mijn deur niet meer op slot durfde te doen omdat de ambulance dan niet naar binnen zou kunnen besloot ik dat het tijd was om naar de dokter te gaan. Gelukkig werd ik heel serieus genomen en overal op getest. Ik bleek helemaal gezond te zijn. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren want ik vond het zo’n gift en besloot dat ik niet iets wilde hebben wat ik zelf zou kunnen voorkomen.

afvallen

VERANDERING VAN LEVENSSTIJL

Zo begon ik langzaamaan mijn levensstijl aan te passen. Eerder at ik veel suiker, vet en afhaalmaaltijden. Ik leefde echt extreem ongezond, maar was mezelf hier totaal niet bewust van. In het begin ging ik geen suiker/calorieën uit frisdrank meer drinken en ging ik vaker koken. Ondertussen begon ik mij te verdiepen in wat gezonde voeding nu precies was, want ik wist NIETS. Ik was me totaal niet bewust van voedingswaarden en hoeveel calorieën waar in zaten. Ik heb mijzelf alles aangeleerd en vond het ook enorm interessant! Toen ik in juni 2018 voor het eerst weer op de weegschaal durfde te gaan zag ik dat ik al 19 kilo kwijt was. Vanaf dat moment bedacht ik me “misschien kan ik dit, misschien is het mogelijk” en zette ik door.

Ik ging als een speer, ik vond gezonde producten die ik lekker vond, at deze met plezier, genoot van het afvallen en alle veranderingen. Het was mijn nummer één prioriteit en ik heb er veel voor opzij gezet. Het was makkelijk vol te houden want ik ontwierp een levensstijl voor mezelf met een juiste balans waar ook ruimte was voor wat lekkers. Hierdoor behoud ik nu ook mijn gewicht. Ik eet nog precies hetzelfde alleen nu niet meer in een calorietekort. In ongeveer 18 maanden viel ik ruim 68 kilo af, kreeg ik een heel nieuw leven en veel meer energie.

 

LEREN OVER VOEDING

Ik viel af door gezonder te eten in een calorietekort. Ik berekende om de zoveel tijd mijn BMR om mijn caloriebehoefte te kunnen berekenen. Als ik weer een lager gewicht had bereikt, berekende ik het opnieuw. Ik telde mijn calorieën met de app MyFitnessPal. Nu ben ik van mening dat je niet per sé calorieën hoeft te tellen om af te vallen, als je het niet nodig hebt misschien zelfs beter van niet. Ik ben wel van mening dat het voor mij heel nuttig was omdat ik op deze manier een juiste balans kon vinden in voeding en porties, zag wat het deed en meer leerde over producten. Ik heb uren doorgebracht op Google en op de site van het Voedingscentrum om te leren over voeding en een gezonde levensstijl. De app KiesIkGezond van het Voedingscentrum was een uitkomst voor mij. Ik scande producten in de supermarkt om te zien of er een gezondere versie was en hier leerde ik enorm veel van.

SPORTEN

In januari 2019 ging ik erbij sporten in de sportschool, omdat ik vond (en vind) dat dat hoorde bij een gezonde levensstijl. Ik hoopte hiermee de losse huid wat te kunnen beperken. Die losse huid heb ik nog steeds wel (voornamelijk op mijn buik) maar ik zie dit als een herinnering aan het verleden en ik kan het altijd nog laten verwijderen. Ik heb er verder geen last van. Ik sport nu met veel plezier, om me fit te voelen, mijn hoofd leeg te maken, ik vind het heerlijk! Toen ik voor het eerst 15 minuten achter elkaar kon hardlopen voelde dit als zó’n overwinning omdat ik gewoon nooit had gedacht dat ik dat ooit zou kunnen!

Omdat ik altijd heb gegeten wat ik lekker vond en een vorm van beweging heb gekozen die ik ook met plezier doe is deze levensstijl makkelijk vol te houden. Natuurlijk let ik goed op en ben ik af en toe ook wel streng voor mezelf óf laat ik me net iets te veel gaan, maar ik pak daarna áltijd weer mijn gezonde levensstijl op. Ik heb ook wel eens geen zin om te sporten maar ik ga voor mezelf; het hoort erbij en daarna voel ik me altijd 10 keer beter.

afvallen

HEEL VEEL STEUN

Ik kreeg enorm veel support uit mijn omgeving. Ik kon altijd mijn gedachten en struggles kwijt bij mijn moeder, man en vriendinnen. Zo fijn om altijd even te kunnen relativeren en weer input krijgen om door te zetten. Vooral mijn moeder hield me ook goed in de gaten, wat ik heel prettig vind. Het is natuurlijk enorm ingrijpend om zo’n ander lichaam te krijgen en hierdoor bleef ik ook heel dichtbij mezelf en bewust van de relatie met eten die ik goed wilde opbouwen.

INSTAGRAM

Toen ik mijn streefgewicht bereikte begon ik mijn Instagram account. Tijdens het afvallen volgde ik zelf voornamelijk Amerikaanse accounts voor inspiratie en ik had geen idee dat er ook een hele Nederlandse community was. Ik ben zó dankbaar en vind het zo geweldig om nu mijn verhaal te delen en anderen te inspireren dat het écht kan via Instagram. Ik haal er enorm veel voldoening uit, krijg superveel leuke reacties en er komen dingen op mijn pad die ik nooit had durven dromen. Het heeft me nu al zoveel gebracht.

Je kunt mij volgen via Instagram.

2 Reactie's
 • Diane alias do my life hihi
  Geplaatst op 09:15h, 18 april Beantwoorden

  Hoi hoi Ik zie dit nu pas. Zo herkenbaar. Zo mooi om ook t verhaal van een ander te lezen. En ook al kennen we elkaar niet en had ik je moeder kunnen zijn 🙃 ik ben trots op jou. Zo trots als ik mezelf ook voel. Want t is en blijft een super prestatie

  • Ellen
   Geplaatst op 11:55h, 20 april Beantwoorden

   Wauw, dankjewel voor je lieve bericht!! Dat doet altijd goed en wat ik er zo van lees: ook megaveel respect voor jou!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.