gymjunkie van de maand borre dekker

GYMJUNKIE VAN DE MAAND: BORRE

Pfoe, vertellen over mijn ‘fitness journey’. Waar te beginnen? Voor mij was het niet een simpele, plotselinge verandering in mijn leven waardoor ik opeens besloot te trainen, gezond te eten en mijn droomlichaam bereikte. Mijn ‘fitness journey’ is eerder een levensverhaal, een heftige rollercoaster waar ik nog steeds in zit.

Laat ik maar beginnen mij even kort voor te stellen. Mijn naam is Borre Dekker, ik ben 19 jaar oud (of jong). Ik heb mijn vwo afgerond en heb nu een ‘tussenjaar’ om mijn ambities op fitness en lifestyle gebied na te jagen. Onder andere op mijn Instagram account @borredekker.

 

MIJN ‘FITNESS’ JOURNEY:

Ik heb expres de aanhalingstekens om fitness gezet omdat mijn journey absoluut niet alleen maar op gebied van fitness was. Ik kan jullie nu al beloven dat mijn verhaal heel anders is dan andere.

Sporten doe ik al zolang ik mij kan herinneren. Ik was echter altijd dikker dan anderen. Buiten het sporten at ik ongezond en vooral te veel. Ik was verder erg lui en zat vrijwel altijd alleen thuis te gamen. Toen ik 12 was begon ik met mijn eerste poging tot afvallen. Ik was altijd al erg onzeker, vooral over mijn lichaam. Daarom wilde ik, net als die fitnessmodellen op de magazines, een echte sixpack krijgen. Niet vermoedend dat dit veel meer vereiste en dat veel van die modellen aan de steroïden zitten.

Ik had geen kennis over fitness, afvallen of wat dan ook. Het begon met 15 minuten crunches te doen elke dag en zoveel mogelijk eten te vermijden. Ik verloor gewicht, maar kreeg natuurlijk niet de resultaten die ik wilde. Ik gaf het na één zomervakantie al op en kreeg al mijn gewicht snel terug.

 

POGING TWEE

In 2012 was mijn voornemen om het nogmaals te proberen. Mijn probleem was dat ik niet in mezelf geloofde en nooit doorzette, maar deze keer zou het anders zijn! Deze keer zou ik niet stoppen totdat ik mijn doel behaald had. Ik was bijna 14 en begon wederom met alleen maar buikspieren en niks eten. Op mijn 14e verjaardag kreeg ik een iPod waardoor ik eindelijk toegang tot mobiel internet kreeg. Ik weet nog dat ik het kanaal “sixpackshortcuts” op Youtube volgde. Hier leerde ik de basics over hoe je écht een sixpack kreeg, namelijk door vet te verliezen in plaats van door mijn buik te trainen.

Rond deze tijd deed ik al 3 keer per week hockey en nu begon ik hiernaast fullbody HIIT/Tabata trainingen te doen op de andere 4 dagen. Ik was zó vastberaden dat ik uiteindelijk wel 1,5 uur en 4 dagen per week HIIT op mijn kamer deed. Ik begon pas een jaar later, toen ik bijna 16 was, in de sportschool.

gymjunkie van de maand borre dekker

VOEDING

Ik was nog helemaal niet met voeding bezig. Ongezond eten als snoep en frisdrank vermeed ik alleen. Ik boekte al hele goede resultaten met mijn lichaam, maar toch wilde ik meer weten over voeding. Ik las al snel artikelen van allerlei ‘fitnessguru’s’, waar ik toen naar opkeek. Over het zogenaamde gevaar van koolhydraten, suikers en vetten.

Uit angst voor deze voedingsstoffen (dat ik misschien ‘dik’ zou worden) vermeed ik al het eten met vet en suiker. Ik sloeg compleet door met eten. Ik at veel te weinig, maar sportte erg veel. Zodra ik ‘teveel’ had gegeten strafte ik mezelf door nog meer te sporten. Ik creëerde een ongezond eetpatroon: enkele dagen mezelf helemaal uithongeren gevolgd door een eetbui. Dit probleem werd over de jaren minder, maar zal helaas altijd nog een struggle voor me zijn.

 

PARTY LIFESTYLE

Ongeveer een jaar later schoot ik helemaal de andere kant op. Ik was nu 15, bijna 16. Door het toegenomen zelfvertrouwen vanwege mijn betere lichaam en mijn actievere lifestyle. Ik was een stuk socialer geworden en in hele andere vriendengroepen gekomen. Gamen werd ingeruild voor uitgaan.

Feestjes en uitgaan vond ik helemaal geweldig. Al snel ging ik elk weekend met vrienden feesten en drinken. Ik sportte hiernaast nog fanatiek en zag nog steeds goede resultaten, wat erg tegenstrijdig was met alle informatie die ik tot dan toe had gekregen van de zogenaamde ‘fitnessguru’s’. Alcohol en feestjes waren volgens hen een echte ‘no-go’, maar toch maakte ik goede resultaten.

gymjunkie van de maand borre dekker

SOCIALE ACTIVITEITEN SKIPPEN (?!)

Ondanks het feit dat ik voluit genoot van het uitgaan én resultaten boekte dacht ik nog steeds dat het super slecht was voor m’n resultaten. Ik besloot me (weer) compleet aan fitness te wijden. Ik skipte vrijwel elke sociale activiteit omdat dit ‘slecht’ zou zijn en ik at alleen maar supergezonde maaltijden. Ik maakte zeker goeie resultaten maar was absoluut niet gelukkig.

Na een jaar obsessief fitnessen begon ik steeds meer te leren over training en voeding. Dit keer leerde ik hoe dingen écht zaten; Ik leerde onder andere over hoe koolhydraten en vetten je helemaal niet dik maken, integendeel. Ik werd minder obsessief met eten. Ondanks dat de eetbuien nog steeds aanhielden werd het steeds minder.

 

FITNESSCARRIÈRE

Ondertussen was ik alweer bijna 18. Ik wist niet echt wat ik wilde doen met mijn leven. Het liefst ‘iets met fitness’ maar ik wist niet precies wat en hoe. Ik droomde stiekem om ook zo een bekende fitness ‘influencer’ te worden om mensen te inspireren en te informeren op mijn manier, maar durfde dit nooit. Ik geloofde wederom niet in mezelf en was bang wat anderen ervan zouden vinden. Na het ontmoeten van één van mijn idolen – Tavi Castro – besloot ik tóch mijn Instagram account aan te maken.

Ik kreeg al vrij snel veel support en werd na enkele maanden zelfs al voor mijn eerste fitness fotoshoot gevraagd. Na een succesvolle shoot werd ik zelfs door Paul van der Linde gevraagd. Dit was voor mij echt even niet te bevatten. Deze man heeft shoots gedaan met meerdere idolen van me (waaronder Tavi Castro) en ik was pas net 18. Ik had toen voor het eerst een succesvolle cut van 14 weken gedaan en ik was echt in een killershape. Dit was een echte mijlpaal; de eerste keer dat ik na mijn ongezonde eetpatroon een succesvolle cut deed. Iets wat erg veel van je lichaam, kennis én discipline vergt.

gymjunkie van de maand borre dekker paul van der linde shoot

HOE GAAT HET NU?

Deze shoot had ik gedaan in mijn eindexamenjaar. Fitness en school namen vrijwel al mijn vrije tijd in beslag. Na een succesvolle shoot én examenperiode begon ik na te denken over mijn leven en fitness. Het was supervet om zo’n shoot te doen, maar het is 14 weken afzien.. Je voelt je als een lijk, je hormonen raken beschadigd en je bent constant chagrijnig. Dit ‘professionele’ bodybuilding/fitness sprak me totaal niet aan.

Ik wilde voor mezelf, en nu hopelijk ook voor anderen, een andere ‘draai’ aan fitness geven. Met mijn nieuwe kennis over voeding en training pakte ik mijn oude lifestyle met veel uitgaan/sociale activiteiten weer op en mixte dit met mijn liefde voor fitness. Waarom zou ik iets opofferen wat ik écht leuk vind om 2% lager in bodyfat te zitten? Gewoon doen wat je leuk vindt en nog steeds een goed getraind ‘aesthetic’ lichaam hebben (die 2% kan ik wel missen). Op dit moment ben ik al aardig op weg om deze ideale balans voor mijzelf te bereiken.

 

MIJN VISIE

Ik hoop mensen mijn verhaal en met mijn rol als ‘influencer’ mee te geven dat als je een droom hebt en je er hard en consistent voor werkt, je deze kan bereiken.

Je moet echter nooit te ver doorslaan. Vergeet niet te genieten van het heden. Je kunt een mooi en getraind lichaam behalen zonder allerlei leuke activiteiten uit je leven te skippen.

Ik ga nu regelmatig naar festivals, met vrienden stappen/drankje doen én ik maak goede progressie in zowel mijn lichaam als in mijn andere doelen.

Voor mij betekent fitness veel meer dan alleen een mooi lichaam. Het gaat om nóg meer uit je leven halen, discipline en consistentie opbouwen. Ook doelen bereiken waarvan je eerst nooit dacht dat je deze kon halen. Maar above all: om optimaal van je leven te genieten.

Wees een dromer, wees een werker, maar vergeet niet te leven.

 

Ik wil uiteraard Gymjunkies bedanken dat ik mijn verhaal met jullie mocht delen. Bedankt voor het lezen! Jullie kunnen me altijd vinden op mijn Instagram (@borredekker).

 

body en fit gratis repen

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.