sportoefeningen voor thuis

GOEDE SPORTOEFENINGEN VOOR THUIS

In deze tijd sporten de meesten van ons massaal thuis. Het is zeker een uitkomst aangezien de sportscholen nog steeds niet open zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij geen tijd of niet de middelen hebt om naar een sportschool te gaan. Dan kun je ook prima thuis aan de slag!

Voor thuis sporten heb je eigenlijk alleen wat ruimte nodig en motivatie. Het is eigenlijk heel gemakkelijk en snel gedaan. En wat veel mensen fijn vinden is dat ze in hun eigen comfort zone zitten thuis, en dus geen last hebben van anderen. Niet alleen dat, maar thuis sporten is ook nog eens goedkoper, als je natuurlijk geen gebruik maakt van materialen. Je kunt er altijd voor kiezen om dit wel te doen. Wij gebruiken vaak dumbbells, barbells, losse gewichtsschijven, weerstandbanden en tubes.

Natuurlijk zitten er aan thuis sporten ook wat nadelen, maar dat heb je met alles. Zonder materialen kun je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruiken. Je kunt dus geen gewicht toevoegen en zul je op een geven moment niet meer vooruit gaan in je progressie. Je kunt blijven wisselen van oefeningen zodat er elke keer weer andere spieren getriggerd worden, meer sets of meer herhalingen per set doen. Maar om je spieren écht te laten groeien, dus aan te komen in spiermassa, zijn gewichten onmisbaar.

Thuis trainen zonder materiaal is een goed begin voor mensen die aan krachttraining willen doen maar weinig ervaring hebben. Je kunt je bijvoorbeeld extra focussen op de oefeningen om ze op de juiste manier uit te voeren. Zorg dat je goede oefeningen uitkiest en een goed schema gebruikt, dat is namelijk erg belangrijk.

Begin je net met sporten en weet je nog niet zeker weet of fitness de juiste sport voor jou is? Of is je sportschool niet dicht bij huis? Dan kan thuis fitness een ideale uitkomst zijn, zelfs zonder materialen. Alleen zul je waarschijnlijk minder snel vooruit gaan, als je geen materialen gebruikt.

OEFENINGEN (zonder materialen)

Onderstaande oefeningen kun je dus allemaal uitvoeren zonder extra materialen. Wel is het belangrijk om je rug te beschermen bij de oefeningen waarbij je op de grond ligt. Daar gebruiken we een fitnessmatje voor, maar een dikke deken werkt ook al prima.

BOVENBENEN

Je kunt je bovenbenen thuis goed te trainen, maar met alleen lichaamsgewicht zullen deze spieren niet snel verder groeien. De squat, een oefening waarbij je je bovenbenen, billen en buikspieren traint. Ook variaties zijn bijvoorbeeld een single leg squat om je spieren uit te dagen.

KUITEN

Je hebt alleen een trap nodig en dan kun je je kuiten al heel goed thuis trainen. Je kunt ze namelijk al trainen door de trap een aantal keer op en af te gaan, of door op je tenen te lopen. Of om op een traptrede te gaan staan met beide voeten en langzaam op je tenen gaan staan, zodat je gewicht rust op alleen je tenen en vervolgens weer terug te komen op je platte voeten.

BICEPS

Push-ups – niet alleen je biceps, maar ook je triceps en schouders worden met deze oefening aan het werk gezet. Je kunt de push-up aanpassen om hem zwaarder te maken voor je biceps: hoe dichter je je handen bij je lichaam zet, hoe zwaarder het voor je biceps wordt.

TRICEPS

Zet je handen achter je op schouderbreedte uit elkaar op een bankje/stoel en zorg ervoor dat dit bankje of deze verhoging stevig en stabiel staat. Laat je billen van het bankje zakken waarbij je jouw benen naar voren uitstrekt (dit kan op de grond zijn, maar ook op een andere verhoging. Strek je triceps uit, waarbij je een lichte buiging in je ellebogen blijft houden. Op deze manier creëer je volledige spanning op de tricep en ontlast je de elleboog. Laat je lichaam nu langzaam naar beneden zakken, waarbij je buigt vanuit je ellebogen tot deze ongeveer een hoek van 90 graden hebben. Houdt de spanning op je triceps en zorg ervoor dat je rug dicht bij het bankje blijft. Druk je vervolgens krachtig vanuit je triceps omhoog. Hierbij haal je de kracht dus volledig uit je triceps en duw je jezelf als het ware weer terug naar de beginhouding.

BUIKSPIEREN

Voor sit ups en crunches heb je niets meer dan een zachte ondergrond nodig. Je kunt allerlei variaties bedenken op deze oefeningen en er zijn allerlei eenvoudige oefeningen beschikbaar om te zorgen dat de schuine buikspieren niet achterblijven. Een goede buikspier workout hoeft niet lang te duren.

Dus geen excuusjes meer lieve mensen en ga ervoor!! Mocht jij niet weten waar te beginnen en graag een trainingsschema op maat willen, dan helpen wij je graag op weg. Je kunt altijd voor meer informatie even een mailtje sturen naar: info@gymjunkies.nl

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.