De transformatie van Kjell

Hoe begon het?
In deze blog zal ik jullie een kijkje geven op mijn fysieke en mentale transformatie die ik 5 jaar geleden ben gestart. In 2011 begon ik de sport & bewegen opleiding in Zwolle. Ik zat toen de tijd nog op tennis maar was dit eigenlijk aan het afbouwen. Ik had namelijk vaak last van allerlei pijntjes. Ik heb bijvoorbeeld 3 maanden bij de fysio gelopen omdat ik een tennis arm had. Op een gegeven moment vond ik het wel mooi geweest en was helemaal klaar met die vervelende klachten. Ik ging mijn pijlen richten op de sport fitness en dan voornamelijk krachttraining. Mijn vader heeft al bijna 25 jaar een eigen sportschool dus de klik was er eigenlijk altijd wel en de stap was ook snel gemaakt. Maar zoals de meeste wel weten kun je beter niet in het krachthonk zitten als je nog in de groei bent. Ik begon daarom op mijn 15e met lichte krachttraining en deed vooral oefeningen op eigen lichaamsgewicht. Nou liepen er niet erg grote gespierde mannen in de gym maar toch voel je je al jongen van 15 toch erg mager en dun. Niet dat ik me er erg onzeker over voelde maar toch had ik wel in mijn hoofd geprint dat ik ooit ook zo’n fysiek zou willen. Ik had nou eenmaal een ingevallen borstkas, dunne armen en benen en smalle schouders en een vetpercentage van 8%.

Wat ik hierboven aangeef kan echter wel gevaarlijk zijn als je dit te obsessief wil nastreven. Dit was bij mij gelukkig niet aan de orde. Toch zie ik dat men hier wel gevoelig voor kan zijn. De enorme fitness hype die op de sociale media wordt verspreid kan ook hele vervelende gevolgen met zich meenemen. Fitness is nou eenmaal een sport waar het voornamelijk gaat om het uiterlijk. Dit is natuurlijk super goed maar zoals ik hierboven aangeef moet je hier niet in doorslaan. Natuurlijk is het belangrijk om gezonde voeding tot je te nemen maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je jezelf al schuldig moet voelen als je één keer wat minder gezonds eet. Indien het grote deel van je levensstijl goed is kan dit echt geen kwaad. Hier laat ik de wedstrijd atleten even buiten want zij moeten nou eenmaal een strak schema volgen om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Ik denk trouwens dat het deelnemen aan een wedstrijd je fysiek en mentaal ook erg uitdaagt en niet voor iedereen is weggelegd. En als je echt heel ver wil komen dan wordt er al gauw naar de verboden middelen gegrepen. Dus als je van jezelf weet dat je wel erg onzeker bent over jezelf en je snel laat beïnvloeden door extreem (vaak onhaalbare) lichamen? Gooi ze uit je tijdlijn en focus je liever op je eigen weg.

Wat heeft fitness voor mij betekend?
Door het nemen van de benodigde stappen zie je een vooringenomen beeld héééél langzaam werkelijkheid worden. Het geeft je zo’n goed gevoel als je een doel stelt en vervolgens stap voor stap dichterbij komt. Het is nou eenmaal niet een sport waarin winnen voorop staat maar je kan jezelf wel overwinnen. Het gevoel dat je fysiek en mentaal resultaat boekt is voor mij goud waard. Je gaat nou eenmaal lekker in je vel zitten en je raakt wel een beetje verslaafd aan het gevoel. Ook hier wil ik wel weer een kanttekening bij zetten. Je kan al snel de neiging krijgen om jezelf in de overbelasting te trainen. Hoe vaak zie je het niet dat beginnende sporters lid worden en meteen 5x per week willen rammen en vervolgens na 2 maanden stoppen. Pas je schema aan op je eigen niveau en luister goed naar je eigen lichaam. Ik heb al heel wat schema’s ervaren en heb nu wel een beetje door wat voor mijzelf werkt.

13699564_964569546973613_773577672_o

De transformatie die ik heb doorgemaakt, begon lichte vormen aan te nemen in de zomer van 2013 (links onder – net 18 jaar). De foto’s boven komen uit 2010 en 2011 en de foto rechts onder is deze zomer genomen. Als ik nu terug kijk naar de bovenste foto’s, dan valt het me op dat mijn houding erg is veranderd. Ik sta een beetje ongemakkelijk en weet mijzelf geen houding aan te geven. Op de onderste foto’s is dit geheel anders! Natuurlijk heeft dit ook een klein beetje met de leeftijd te maken maar ik durf te wedden dat als je goed in je vel zit, je dit terug kan zien aan je uitstraling. Het mentale en fysieke deel staan sterk met elkaar in verbinding, het klopt dus niet dat fitness alleen maar gaat om het uiterlijk. Er zijn nu al een aantal jaren voorbij waarin ik fanatiek bezig ben geweest maar ik blijf mezelf graag verder ontwikkelen. Ik denk dat ik bijna aan mijn plafond zit (wat ik niet erg vind) maar er blijven altijd kleine aandachtspunten. In mijn huidige schema leg ik de focus namelijk meer op mijn borst en mijn benen.

Fitness heeft veel bijgedragen tot wie ik nu ben. Op het moment van trainen voel je je echt onoverwinnelijk en de pump in je spieren is echt heerlijk! Ik wil van mijn passie mijn werk maken en mijzelf alleen maar verder ontwikkelen. Ik doe nu een studie (Sport, gezondheid & management) die in mijn straatje past en wie weet neem ik de toko van mijn vader later over. Ik wil mijn eigen weg bewandelen en dan zie ik vanzelf waar ik uitkom!

Het vergt veel doorzettingsvermogen, discipline en geduld, maar uiteindelijk is het het allemaal dubbel en dwars waard. Wanneer begin jij aan je transformatie? Iedereen kan het doen. Fitness is een sport die toegankelijk is voor iedereen! Willen jullie meer van mij volgen? Ik plaats regelmatig een foto op mijn Instagram kjell4fit. Klik op de link om te volgen.

GO FOR IT.


banner-fitchef

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.