kurkuma voordelen gezondheid

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KURKUMA

Je hebt vast wel eens van kurkuma gehoord? In deze blog zullen we je alles over dit product vertellen en antwoord geven op de vragen welke gezondheidsvoordelen het voor jou kan hebben en hoe je deze specerij makkelijk tot je kunt nemen. Super interessant, helemaal als je van sporten houdt!

Kurkuma is een specerij uit Azië afkomstig van de wortelstok van de Curcuma Longa plant. In Aziatische landen wordt het product vaak voor de bereiding van gerechten gebruikt, het geeft namelijk een erg specifieke, maar lekkere smaak aan eten. Een andere naam voor de specerij is geelwortel, maar ook tumeric en koenjit komen vaak voor. Daarnaast is kurkuma is familie van de gember, een product dat ook veel in de Aziatische keuken gebruikt wordt.  

Zoals eerder benoemd, wordt kurkuma vaak aan Aziatische wokgerechten toegevoegd. Inmiddels heeft dit voedingsmiddel haar opmars gemaakt in Europese landen, in vele supermarkten en keukens zul je het product tegenwoordig vinden. Zo bestaat er kurkuma thee, olie, poeder, noem het maar op! De werkzame stof in kurkuma is curcumine, dit is dé stof die kurkuma haar werking geeft. 

Kurkuma voegt smaak toe aan gerechten of dranken, maar heeft daarnaast nog veel andere voordelen. Voornamelijk positieve gezondheidseffecten, zoals de antioxidante werking, de ontstekingsremmende werking, de bescherming van de lever, het afremmen van de groei van bacteriën, schimmels en parasieten en ga zo maar door. Geen wonder dat het product in korte tijd zo populair is geworden!

Maar ook voor sporters kan het gebruiken van kurkuma tot gezondheidsvoordelen leiden. Vooral in de fitness wereld zijn de voordelen niet onopgemerkt gebleven. Kurkuma kan namelijk het spierherstel na een training versnellen. Vooral voor sporters die meerdere keren per week de sportschool bezoeken kan dit fijn zijn. Ook kan kurkuma de spierpijn verminderen. Wanneer je hard getraind hebt in de sportschool (of ergens anders) kan door het eten van kurkuma de spierpijn van de volgende dag verminderd worden. Tot slot kan kurkuma ook helpen bij het bestrijden van sport gerelateerde blessures, zoals shinsplit (scheenbeenirritatie voor overbelasting), golf- of tennisarm en andere problemen met overbelasting van het lichaam. Doordat kurkuma een natuurlijke pijnstiller is en het helpt je lichaam bij het opruimen van afvalstoffen, zal het de kans op blessures verminderen. 

Mocht je enthousiast zijn geworden over de positieve bijwerkingen van kurkuma, dan is het natuurlijk de vraag; hoe krijg je het binnen? Ten eerste is kurkuma poeder gewoon te koop in de supermarkt! Je kunt puur kurkuma poeder vinden bij de kruiden en specerijen. Kurkuma heeft een ontzettend lekkere smaak en is een heerlijke toevoeging aan veel gerechten. Mocht je er niet van houden, dan zijn er ook veel supplementen te verkrijgen die kurkuma bevatten. Dit soort supplementen bevatten meestal alleen de werkende stof van kurkuma, curcumine. Er bestaan ook nog vele anderen soorten supplementen, zoals supplementen met vitamines, mineralen of met bioactieve stoffen. Ook supplementen van vloeibare groenlipmossel worden steeds populairder. Dit zijn supplementen van het groenlipmossel weekdier.

Gymjunkies kun je volgen via: Instagram & Facebook 

gezond afvallen gymjunkies

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.